• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
 • Gratis verzending én gratis retour
 • Handgemaakt in Nederland
 • Gratis proefslapen
 • Showroom in Doetinchem

Een kussen op maat, het beste kussen voor jou

Wist je dat je een derde van je leven slapend doorbrengt? In dat geval wil je dit natuurlijk zo comfortabel mogelijk doen. Want niets is lekkerder dan na een lange dag je hoofd op je kussen neer te leggen en naar dromeland te vertrekken.

Daarbij is een goed kussen belangrijker dan je misschien denkt. Met een kussen op maat weet je zeker dat het aan al je wensen voldoet. Nieuwsgiering? Lees dan snel verder.

Loiva Best Night 3-kamer Donzen hoofdkussen
Een kussen op maat biedt jou precies de ondersteuning die jij wil

Het belang van een goed kussen

Als je denkt aan een gezonde levensstijl is gezonde voeding en regelmatig sporten vaak een van de eerste dingen die in je op komt. Maar slaap is net zo belangrijk. Tijdens je slaap herstellen zowel je hersenen als je lichaam zich waardoor jij je de volgende dag weer fit voelt.

Een goede nachtrust brengt nog mee voordelen met zich mee:

 • Een beter geheugen
 • Meer creativiteit
 • Betere concentratie
 • Beter herstel van je spieren na sportactiviteiten
 • Minder stress
 • Minder neerslachtige gevoelens

Een goed matras draagt zeker bij aan een goede nachtrust. Maar een goed kussen is net zo belangrijk. Helaas wordt het belang van een goed kussen vaak vergeten.

Er zijn twee redenen waarom een goed kussen zo belangrijk is

 1. Comfort
 2. Ondersteuning aan je nek en hoofd

Een goed hoofdkussen biedt de juiste comfort tijdens je slaap. Wanneer je comfortabel ligt val je makkelijker in een diepe slaap. Je slaapt beter en je wordt uitgerust wakker de volgende ochtend.

Wat precies comfortabel is verschilt per persoon. Denk hierbij aan een warm of juist een verkoelend kussen. Een zacht of een hard kussen. Allemaal eigenschappen dat een kussen kan hebben en die bijdragen aan jouw slaapcomfort.

Daarnaast is het erg belangrijk dat je kussen de juiste ondersteuning biedt. De juiste ondersteuning van je hoofd en nek zorgt ervoor dat deze wervelkolom op de juiste wijze wordt uitgelijnd. Hierbij ligt je hoofd min of meer in een rechte lijn met je wervelkolom. Dit zorgt ervoor dat je geen pijn in je nek krijgt en je lichaam volledig kan ontspannen.

Biedt jouw kussen niet de juiste ondersteuning dan is de kans aanwezig dat je ’s ochtends wakker wordt met een pijnlijke of stijve nek of rug. Dat is geen prettig begin van de dag. Het gebruik van een verkeerd kussen kan op lange termijn zelfs leiden tot ernstige rugklachten.

Een kussens op maat biedt zowel comfort als de juiste ondersteuning. Dit draagt bij aan een goede nachtrust zodat jij uitgerust wakker wordt.  

Wat is een kussen op maat

Een goed kussen is belangrijk voor een goede nachtrust, maar een goed kussen is niet altijd even makkelijk te vinden. Kussens zijn er in zoveel soorten, maten, dikten en met verschillende vullingen dat je ze lang niet allemaal kan uittesten.

Een kussen op maat is een persoonlijk hoofdkussen speciaal voor jou alleen gemaakt. Het voldoet volledig aan jouw wensen en is afgestemd op jouw lichaam.

Bij een kussen is het belangrijk dat het goede ondersteuning beidt aan je hoofd en nek. Maar niet ieder lichaam heeft dezelfde afmetingen en rondingen. Hierdoor kan het zijn dat je kussen niet past bij jouw lichaam en je na enige tijd klachten krijgt als nekpijn of rugpijn.

Een kussen op maat is afgestemd op jouw lichaam waardoor jij comfortabel ligt en je ruggenwervel in de juiste positie komt te liggen.

Maar dat is niet alles. Een kussen op maat is niet alleen afgestemd op de jouw lichaam, het is ook afgestemd op andere persoonlijke voorkeuren. Denk hierbij aan materiaal waarmee het kussen gevuld is of bijvoorbeeld de hardheid van het kussen.

Het kan zijn dat jij de voorkeur geeft aan het slapen op een hard kussen en je partner het juist heerlijk om lekker diep weg te zakken in een zacht en donzen kussen. In dat geval kunnen jullie twee verschillende kussens op maat laten maken waardoor jullie allebei jullie eigen perfecte kussen hebben.

Loiva Comfort Night Donzen Hoofdkussen

Kussen op maat laten maken, waar moet je op letten

Het voordeel van een kussen op maat is dat je als het ware zelf je kussen kan samenstellen. Daarbij is het wel belangrijk dat je weet waar je op moet letten. Wanneer je kussens op maat laat maken moet hierbij rekening gehouden worden met

 • Jouw slaaphouding;
 • De breedte van je schouders;
 • De hardheid van je matras;
 • De juiste ondersteuning;
 • De gewenste vulling;

Geschikt voor jouw slaaphouding

Misschien is het je nooit opgevallen, maar veel hoofdkussens hebben een label dat aangeeft voor welke slaaphouding ze het meest geschikt zijn. Niet elk kussen is geschikt voor elke slaaphouding. Met een kussen op maat weet je zeker dat jouw kussen geschikt is voor jouw slaappositie.

Ben je een rugslaper dan is het belangrijk dat je nek, hoofd en schouders goed worden ondersteund. Hiervoor is het van belang dat je kussen niet te hoog is maar nog wel een stevige maar zachte ondersteuning biedt aan de kritische rondingen van je lichaam: achter je nek, in het midden van je rug en je onderrug.  

Je nek is het verlengde van je ruggengraat en je kussen moet ervoor zorgen dat je nek en je ruggengraat in een recht lijn komen te liggen. Is je kussen te hoog dan wordt je nek te veel naar voren gebogen. En is je kussen te laag dan ligt je nek te veel naar achteren.

Slaap jij het liefst op je zij? Dan is het belangrijk dat je kussen jouw hoofd en nek ondersteunt en ervoor zorgt dat je lichaam in een rechte lijn ligt. Je hebt een dikker kussen nodig dan wanneer je op je rug slaapt.

Slapen op je buik wordt niet aangeraden omdat je nek en ruggenwervel in een vreemde draaiing komen te liggen. Slaap je graag op je buik? Probeer dan eens vaker op je zij te slapen.

Nuvaro Goose Comfort 90% Boxmodel Donzen hoofdkussen

 Afgestemd op jouw schouderbreedte

De breedte van je schouders zijn met name bepalend voor de dikte van het kussen wanneer je op je zij slaapt. Een kussen moet de ruimte tussen je hoofd en het matras opvullen.

Heb jij een flinke schouderpartij dan zal deze ruimte groter zijn. Vaak zie je dat mannen bredere schouders hebben en daardoor kussens op maat voor mannen ook dikker is.

Afgestemd op jouw matras

Wat je vaak ziet is dat er veel aandacht besteedt wordt aan een matras waarop je lekker kan slapen en aan een kussen waarop je lekker ligt. Wat vergeten wordt is dat het kussen moet worden afgestemd op het matras.

Heb je een hard matras dan zal deze relatief weinig inzakken wanneer jij er op gaat liggen. Maar heb je een heel zacht matras dan zal je hier veel verder in wegzakken. Dat betekent dat, wanneer je slaapt op een zacht matras, de afstand tussen jouw hoofd en het matras kleiner wordt. Je zal dan ook een dunner kussen moeten hebben om ervoor te zorgen dat je ruggenwervel nog steeds in een neutrale positie ligt.

Ondersteuning en vulling

Het soort vulling en de hoeveelheid vulling is bepalend voor de ondersteuning die het kussen op maat biedt. De juiste houding zorgt ervoor dat de spieren ‘s nachts ontspannen zodat jouw lichaam er de volgende dag weer fris tegenaan kan. Goede ondersteuning vermindert de kans op pijnklachten en voorkomt spanningen in de nek.

Natuurlijke vullingen, zoals dons of veren, bieden minder structuur en ondersteuning. Een traagschuimvulling daarentegen biedt juist veel ondersteuning.

Neksteunkussen PU staafjes
Ook een PU-staafjes kussen kan geheel op maat worden gevuld naar wens

Vulling kussen op maat

Wanneer je kussens op maat laat maken kan je vaak kiezen uit verschillende soorten vulling. Het soort vulling wat het meest geschikt is voor jouw kussen op maat hangt, behalve van je persoonlijke voorkeur, ook af van de ondersteuning die je kussen moet bieden.

Dons is een bekend en populaire vulling voor kussens. Het voelt heerlijk zacht aan en ventileert goed.

De kwaliteit van dons kan verschillen en belangrijk om rekening mee te houden wanneer je een kussen op maat laat maken met een donzen vulling. De kwaliteit hangt af van het soort gevogelte waar het dons van afkomstig is. Ook de levenskwaliteit van de dieren is van invloed op de kwaliteit van de veren.

De vulkracht van het kussen is bepalend voor de warmte en ventilatie van het kussen. En de hoeveelheid dons in het kussen bepaalt de stevigheid.

Kapok is een 100% natuurproduct dat afkomstig is van de tropische kapokboom en dat al eeuwenlang als vulling voor hoofdkussens wordt gebruikt. Kapok is steviger dan een donzen of synthetische vulling. Kapok heeft een goede vochtregulatie en een antibacteriële werking.

Katoen is zeer geschikt wanneer je het ‘s nachts snel warm hebt. Katoenen kussens hebben een goede ventilatie waardoor het hypoallergeen is en huisstofmijt buiten bereik houdt. Heb je last van allergieën dan is een kussen op maat laten maken met een katoenen vulling een aanrader.

Katoen is daarnaast een zeer betaalbaar product doordat het een van de meest verhandelde textielsoorten is ter wereld.

Je kan er ook voor kiezen voor een kussen op maat gevuld met wol.  Wol is veerkrachtige vulling dat een goede ondersteuning biedt. Wol vezels springen altijd in de originele vorm terug waardoor het kussen zijn veerkracht behoud.

Het voordeel van wol is dat het erg absorberend is. Vocht wordt gemakkelijk opgenomen en ook snel weer afgegeven aan de omgeving. Dit voorkomt een klam kussen.

Wol bevat lanoline. Dit bacterie werende en vuilafstotende wolvet houdt uw hoofdkussen schoon en fris. 

Daarnaast heeft wol een zeer lange levensduur en is volleduig recyclebaar. Een erg milieuvriendelijke keuze om je kussen op maat mee te vullen.

nuvaro-merino-wollen-hoofdkussen-3
Een wollen kussen op maat

Tencel is een vulmateriaal dat 100% natuurlijk is en de goede eigenschappen van alle vulmaterialen combineert. Tencel is gemaakt van houtvezels en is een zeer zacht materiaal dat een goede ondersteuning biedt. Daarnaast is het vochtregulerend en bacterie werend.

Kies je bij jouw kussen op maat voor een latex vulling dan heb je een kussen met perfecte ondersteuning van je nek en hoofd. Dit komt doordat latex zich vormt naar de contouren van je lichaam.

Een van de eigenschappen van latex is dat het warm is in de winter en koel in de zomer. Zo blijft het kussen altijd een aangename temperatuur houden.

Daarnaast is latex antiallergisch, antibacterieel en 100% huisstofmijt vrij. Zeer geschikt voor wanneer je allergische klachten hebt.

Wanneer een kussen gevuld is met schuim wordt er vaak visco-elastisch schuim of traagschuim bedoeld. Dit is een materiaal dat, wanneer het wordt ingedrukt, langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert.

Een kussen op maat dat gevuld is met schuim heeft door zijn structuur druk verlagende eigenschappen, waardoor het comfortabel aanvoelt en alleen ondersteunt waar het nodig is. Het nadeel is wel dat het minder goed ventileert in vergelijking tot andere vullingen.

Wil je een kussen dat zich goed vormt naar je hoofd maar ook weer makkelijk kan opkloppen in de originele vorm? Dan is een kussen op maat gevuld met PU-staafjes misschien wel iets voor jou. De medische PU-staafjes zijn anti-allergeen en bieden een goede ondersteuning terwijl je kussen nog wel heerlijk zacht aanvoelt.

Nuvaro PU-staafjes de luxe hoofdkussen

Kussens op maat van Betternights

Wil jij ook graag slapen op een kussen dat helemaal voor jou gemaakt is? Bij Betternights is het mogelijk om kussens op te laten maken.

We hebben een atelier in Doetinchem dat een kussen kan maken op basis van jouw wensen. Bepaal zelf welke maat het kussen moet hebben en laat het kussen vullen met een van de vulmaterialen die op onze website te vinden zijn.

Bij Betternights kan je kussens op maat laten maken die een goede ondersteuning beiden aan je nek, rug en hoofd en ook nog eens heerlijk comfortabel liggen. Hierdoor heb jij een goede nachtrust en wordt je fit en energiek weer wakker.

Nuvaro Tencel de Luxe hoofdkussen
Een tencel hoofdkussen op maat is ook mogelijk

Conclusie kussen op maat

Een goede nachtrust is belangrijk voor een goede gezondheid. En voor een goede nachtrust is een goed kussen essentieel. We spreken van een goed kussen wanneer deze comfort biedt en tegelijkertijd een goede ondersteuning biedt aan je nek en hoofd.

Een kussen op maat gemaakt voldoet niet alleen aan je persoonlijke voorkeuren, ze zijn afgestemd op jouw lichaam. Een kussen op maat houdt rekening met je slaaphouding, de breedte van je schouders, je matras en is gevuld met het door jou gekozen materiaal.

Bij Betternights maken we kussens op maat die bijdragen aan een goede nachtrust en een goede gezondheid. Speciaal voor jou, zodat je lekker slaapt en uitgerust weer wakker wordt.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Andere interessante artikelen:

Reacties op: Een kussen op maat, het beste kussen voor jou

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
22 februari 2024 Twee eenpersoons dekbedden of een tweepersoons dekbed?

De keuze tussen twee eenpersoons dekbedden of één tweepersoons dekbed is een interessante kwestie die veel stellen en individuen bezighoudt bij het inrichten van hun slaapkamer. Deze beslissing kan invloed hebben op de kwaliteit van de slaap, het comfort, en zelfs de relatie tussen partners. In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van […]

Lees artikel
19 februari 2024 Welk dekbed is het warmst? Een uitgebreide gids voor maximale warmte en comfort

In de donkere wintermaanden is er niets zo geruststellend als het knusse gevoel van onder een warm dekbed kruipen. Maar met de overvloed aan keuzes op de markt kan het selecteren van het juiste dekbed een uitdaging zijn. Het kiezen van het juiste dekbed speelt een grote rol bij jouw goede nachtrust. Welk dekbed is […]

Lees artikel
De bedsprei

Waarom nog een bedsprei gebruiken en welke zijn het beste? Een bedsprei heeft misschien een stoffig en ouderwets imago. Misschien denk je direct aan een gehaakte sprei die bij je grootouders op bed lag. Wis deze gedachte en vervang deze door het beeld van een bed in een luxe hotelkamer. Een bedsprei is weer helemaal […]

Lees artikel
Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen? Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is […]

Lees artikel
Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap zodat je niet meer slapeloos wakker hoeft te liggen? Iedereen droomt ervan om, direct nadat je hoofd het kussen raakt en je onder je dekbed ligt, in een diepe slaap te vallen. Gebeurt jou dat avond na avond? Geniet er dan van want in de meeste gevallen kost het […]

Lees artikel
Praten in je slaap

Waardoor ga je praten in je slaap en wat kan je eraan doen? Is jou verteld dat je ’s nachts hele verhalen kan afsteken? Of dat je lacht in je slaap? Dat kan heel goed mogelijk zijn en je bent zeker niet de enige. En wanneer jouw partner praat in zijn of haar slaap, probeer […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 216 reviews.