• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
 • Gratis verzending én gratis retour
 • Handgemaakt in Nederland
 • Gratis proefslapen
 • Showroom in Doetinchem

Kussen voor nekklachten

Een kussen voor nekklachten om pijnvrij wakker te worden

Niets is zo vervelend als wakker worden met nekpijn. Het kan je hele dag en je humeur flink in de weg zitten. In dat geval is het hoog tijd om eens goed naar je kussen te kijken. Het kiezen van het juiste kussen en het aannemen van een gezonde slaaphouding kan je namelijk helpen om de druk op de nek te verminderen waardoor je beter slaapt én zonder nekpijn wakker wordt. In dit artikel helpen we jou bij het vinden van een geschikt kussen voor nekklachten.

Andere interessante artikelen:

Gerelateerde berichten

Wat veroorzaakt ’s nachts nekpijn?

We hebben overdag zoveel slechte gewoonten die nek-, rug- en rugpijn veroorzaken. Onderuitgezakt zitten, tijdens het werken of op de bank tv kijkend, is er één van. En om nog maar te zwijgen over het constant naar beneden kijken op je smartphone. Het is dus extra belangrijk dat je nek tijdens je slaap de benodigde rust krijgt om te herstellen.

Er zijn 3 redenen waarom je tijdens je slaap nekklachten kan krijgen:

 • Je hebt een verkeerde slaaphouding
  Je slaaphouding is net zo belangrijk als je zithouding. Het verschil is dat je er overdag bewust op kan letten terwijl je in je slaap vaak niet weet hoe je ligt. Een goede ondersteuning door het juiste kussen is erg belangrijk.
 • Je kussen is te oud
  Een kussen gaat helaas niet oneindig mee. Na verloop van tijd verliest het zijn veerkracht en daarmee de ondersteuning die het zou moeten bieden. Wil je weten hoe je dat kan testen? Druk je kussen helemaal in met je handen, herstelt het kussen maar tot halverwege de oorspronkelijke hoogte? Dan is het tijd voor een nieuwe kussen.
 • Je kussen biedt niet de juiste ondersteuning
  Het is belangrijk dat de nek ontspant tijdens het slapen. Een kussen dat te stevig is zorgt voor spanning in de nekspieren waardoor nekpijn kan ontstaan.

De manier waarop jij elke nacht in bed ligt bepaalt of je jouw nek ontspant of juist extra belast. Wat jouw favoriete slaaphouding ook is, het belangrijkste is dat je een ondersteunend kussen hebt die een goede uitlijning van je nek en ruggengraat bevordert. Als een goede ondersteuning ontbreekt ontstaat er spanning op je nek doordat je hoofd wel is ondersteund maar je nek niet.

Als je op je rug slaapt met de achterkant van je hoofd op je kussen en je hoofd naar voren gebogen, is de kans groot dat je last van je nek gaat krijgen. Slapen met je kin naar de borst kan je nek overbelasten. Op je zij slapen met je hoofd drastisch gebogen is ook verre van ideaal. En nog erger? Op je buik slapen met je hoofd in een vreemde hoek gedraaid en gekanteld.

Klinkt een van deze houdingen je bekend in de oren? Geen paniek, je bent niet de enige. Dit zijn de meest voorkomende slaaphoudingen. Gelukkig is er voor elke slaappositie en voor ieder persoon, dus ook voor jou, een kussen te vinden die je nek en ruggengraat de juiste ondersteuning geven voor een veel betere nachtrust.

Het soort kussen dat je kiest en hoe je erop slaapt, maakt een groot verschil in hoe uitgerust jij je voelt als je ‘s ochtends wakker wordt. Een verkeerd kussen kan niet alleen nekpijn veroorzaken of verergeren, het heeft ook invloed op de kwaliteit van je slaap. Wanneer je niet lekker ligt zal je meer woelen of vaker wakker worden.

Neksteunkussen

Hoe kies je een kussen voor nekpijn?

Heb je last van nekpijn? Dan kan het kiezen van het juiste kussen een belangrijke stap zijn om pijnvrij te leven. Er is niet een één-kussen-fits-all oplossing. Dat zou een stuk makkelijker zijn maar het juiste kussen hangt af van je individuele behoeften, je lichaamsbouw, je slaappositie en je matras. 

De beste slaappositie is waarbij je nek in een neutrale positie ligt. Als je hoofd en nek in een rechte lijn liggen met de ruggenwervels ervaar je de minste klachten. De vuistregel voor een goed kussen is dat het je nek parallel aan de matras moet houden, en moet voorkomen dat je nek naar beneden of naar boven gebogen wordt.

Slaapexperts raden aan om op de rug of op de zij te slapen. Als je op je buik slaapt, buigt je hoofd in een scherpe hoek en buigt je ruggengraat, hierdoor wordt er teveel druk op je nek uitgeoefend. Deze slaaphouding wordt daarom ook vaak afgeraden.

Voor de beste resultaten moeten rug- en zijslapers ervoor zorgen dat hun hoofd, nek en bovenkant van de wervelkolom een ​​rechte lijn vormen. Slapen met een te hoog of te laag kussen kan pijn en pijn veroorzaken.

Kussen voor zijslaper

Slaap jij op je zij? Ga dan op zoek naar een kussen dat een hoogte heeft die gelijk is aan de afstand tussen je oren en de rand van je schouders. Gebruik eenvoudig je schouderbreedte als meetpunt. Mannen hebben vaak bredere schouders en daarom vaak een hoger kussen nodig dan vrouwen. 

Kussen voor Rugslaper

Slaap je op je rug dan moet het kussen niet te hoog zijn maar ook weer niet te laag. Een te hoog kussen zorgt voor spanning waardoor nekklachten kan krijgen. Op je rug slapen is een goede positie omdat je hoofd, nek en rug in een neutrale positie liggen waardoor je hoofdpijn en nekklachten voorkomt. Het kussen moet ervoor zorgen dat de natuurlijke houding van de nek en rug niet wordt verstoord.

Kussen voor Buikslaper

Deze slaaphouding is eigenlijk niet ideaal omdat de nek en ruggenwervels niet kunnen ontspannen. Dit kan hoofdpijn, een vastzittende nek en uiteindelijk ook rugklachten veroorzaken. Daarom wordt vaak aangeraden eerst een andere slaappositie te proberen wanneer je nekklachten hebt. Als dat niet lukt en je een echte buikslapers bent, dan heb je het meeste baat bij een plat kussen.

Onze selectie kussens voor nekklachten

Nuvaro neksteun deluxe hoofdkussen

Nuvaro Neksteun de Luxe hoofdkussen voor nekklachten

Ben je op zoek naar een kussen dat ervoor zorgt dat jij een goede slaaphouding aanneemt maar waarbij je nog wel comfortabel ligt? Dit Nuvaro kussen voor nekpijn is geschikt voor wel 8 verschillende slaaphoudingen die je kan terug vinden in de meegeleverde gebruiksaanwijzing.

Het kussen is gemaakt van 100% PU, dat een zogeheten progressieve weerstand biedt. Dit houdt in dat het kussen altijd tegendruk blijft geven zodat je op de juiste positie blijft liggen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld traagschuim of boekweit.

Het Nuvaro neksteun kussen heeft een afmeting van 40 x 70 cm en heeft een tijk die gemaakt is van katoenen badstof. Je kan het kussen wassen op maximaal 40 graden.

Nuvaro PU-staafjes deluxe hoofdkussen

Neksteunkussen PU staafjes

Het Nuvaro hoofdkussen is een perfecte keuze als kussen voor nekklachten. Het biedt een geheel nieuwe slaapervaring doordat het kussen gevuld is met medische PU-staafjes. Deze staafjes zorgen voor veerkracht en stabiliteit waardoor het kussen zicht naar je hoofd vormt maar ook eenvoudig weer op te kloppen is in de originele vorm.

PU staafjes hebben een 100% katoenen omhulsel en zijn anti-allergeen. Het ondersteunt je nek en hoofd waardoor er geen spanning op komt te staan en je nekklachten voorkomt.

Comfycentre hoofdkussen

Hoofdkussen van COMFYCENTRE - Traagschuim Hoofdkussen tegen Nekklachten

Voorkom dat je wakker wordt met een stijve nek met het Comfycentre hoofdkussen voor nekklachten. Het kussen is zo ontworpen dat het de contouren van je nek en schouders optimaal ondersteunt.

Het Comfycentre kussen is gemaakt van speciaal ontwikkeld Ultra-Dense Traagschuim dat een betere samenstelling heeft dan regulier traagschuim. Dit traagschuim heeft een hogere densiteit, is vorm- en slijtvast en is ook nog eens luchtdoorlatend.

Om ervoor te zorgen dat jij je kussen fris en schoon kan houden, wordt het kussen geleverd met een verwijderbare hoes die je eenvoudig op 50 graden in de wasmachine kan wassen. Het gebruik van een droogtrommel wordt afgeraden.


Pepa Trade ergonomisch hoofdkussen

Hoofdkussen met koelgel

Ben je op zoek naar een kussen voor nekklachten? Dan is het Pepa Trade kussen een goede keuzen. Het kussen is gemaakt van hoog kwaliteit NASA traagschuim dat zich vormt naar de contouren van je nek, schouders en hoofd. Zit zorgt ervoor dat je nekwervels perfect worden uitgelijnd en er geen druk op komt te staan.

Naast een goede ondersteuning heeft dit kussen ook een verkoelend effect. Het koelgel zorgt ervoor dat je kussen niet te warm wordt zodat jij een heerlijk comfortabele nachtrust hebt.

De hoes van het hoofdkussen gemaakt van polyester en kan je eenvoudig verwijderen en wassen.


Douzle traagschuim hoofdkussen voor nekklachten

Douzle Traagschuim Hoofdkussen voor Nekklachten

Dit is een speciaal ontworpen kussen voor nekklachten dat optimale ondersteuning en drukverlichting biedt.

Het orthopedische ontwerp heeft 4 wetenschappelijke curves zodat het kussen geschikt is voor elke slaappositie. De unieke vlindervorm zorgt ervoor dat de natuurlijke vormen van he je, hoofd en schouders worden gevolgd en je nek- en rugwervel in natuurlijke positie terecht komen.

Het Douzle hoofdkussen voor nekklachten is gemaakt van Soft Dense traagschuim dat is ontwikkeld met Aircel-technologie. Deze technologie zorgt ervoor dat het traagschuim een hogere densiteit heeft, vorm- en slijtvast is en een langdurig comfort behoudt.

De meegeleverde kussensloop is gemaakt van lyocell vezels wat maakt dat het kussen zijdezacht aanvoelt. Je kan de kussensloop eenvoudig losritsen en vervolgens op maximaal 30 graden wassen.


Zwoong gelpur hoofdkussen

Zwoong gelpur hoofdkussen

Het Zwoong gelpur hoofdkussen is ontworpen in samenwerking met topsporters. Het kussen biedt een perfecte ergonomische ondersteuning waardoor het nekklachten kan voorkomen of verhelpen. Het kussen is gemaakt van latex en past zich door de hoge elasticiteit snel en gemakkelijk aan naar je lichaamshouding.

Het kussen beschikt over een aangepaste lagere zone waardoor het zeer geschikt is voor buikslapers die op zoek zijn naar een kussen voor nekklachten.

De ultra ventilerende hoes bevordert de luchtstroom en is daarnaast antiallergisch en antibacterieel.


Van welk materiaal is een kussen voor nekklachten gemaakt?

Het beste kussen voor nekklachten is stevig genoeg om je hoofd in een gezonde hoek te houden, waardoor je nek- en rugwervel op een natuurlijk manier worden uitgelijnd, maar zacht genoeg om drukpunten te verlichten.

Kussens zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten materialen, maar niet ieder kussen is even geschikt in het geval van nekklachten. Laten we de meest voorkomende materialen bij langs lopen.

Traagschuim

Traagschuim is een populair materiaal voor kussens voor nekklachten. Het materiaal reageert op je lichaamswarmte waardoor het zich aanpast aan de contouren van je lichaam. Hierdoor wordt de druk op je hoofd, nek en schouders goed verdeeld.

Traagschuimkussens zijn hypoallergeen, goedkoop en overal verkrijgbaar, in vaste of versnipperde vorm. Ze hebben echter een beperkte levensduur en de trage reactie van het materiaal op druk kan frustrerend zijn wanneer je gedurende de nacht van slaaphouding wisselt. Het materiaal houdt daarnaast warmte makkelijk vast.

Boekweit

Boekweitdoppen behouden hun vorm, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor ondersteuning van hoofd en nek. Als natuurlijk materiaal is boekweit van nature ademend, bestand tegen allergenen, duurzaam en milieuvriendelijk. Het nadeel van boekweit is echter dat boekweitkussens even wennen zijn omdat ze niet zo zacht zijn als andere traditionele kussentypes en wat lawaai maken als je van houding verandert.

Latex

Latex biedt een goede ondersteuning en is daarom een zeer geschikt materiaal voor kussens bij nekklachten. Het houdt je nek op zijn plaats terwijl drukpunten worden geminimaliseerd. In tegenstelling tot traagschuim warmt latex niet op doordat het is voorzien van gaatjes dat zorgt voor de temperatuurregeling.

Veren

Veren zijn stevig en bieden vooral in het begin een goede ondersteuning. Helaas hebben kussens met veren de neiging om stevigheid te verliezen als de veren na verloop van tijd samengedrukt worden.

Het voordeel van veren is dat goed vocht opneemt en je kussen koelt houdt.

Dons

Bij een donzen kussen wordt gebruik gemaakt van de binnenveren van eenden en ganzen. Dons buitengewoon zacht en licht van gewicht. Veel van de kussens kunnen in hoogte worden aangepast door er dons uit te halen of aan te vullen. Helaas verliezen kussens met een dons vulling gemakkelijk hun vorm en zijn ze vaak te zacht om de nek goed te ondersteunen.

Nuvaro Neksteun de Luxe hoofdkussen
Better Nights biedt een fijn kussen voor nekklachten

Waar je op moet letten bij het kopen van een kussen voor nekklachten?

Bij de aanschaf van een nieuw kussen vinden we het vaak belangrijk dat het lekker zacht en comfortabel is. Er wordt niet stilgestaan bij het feit dat een kussen nekklachten kan veroorzaken maar ook kan voorkomen.

Als je op zoek gaat naar een kussen voor nekklachten let dan op de volgende elementen:

Hoogte

Een te hoog of te laag kussen kan ervoor zorgen dat je nek in een onnatuurlijke hoek buigt. Dit veroorzaakt na verloop van tijd spanning in je nek. Het is daarom belangrijk een ​​hoogte te kiezen waarbij je hoofd en nek op één lijn gehouden wordt met je ruggengraat. Houd bij het kiezen van je kussen rekening met de breedte van je schouders en de grootte van je hoofd en de mate waarop je matras inzakt.

Ben je niet zeker van de juiste hoogte? Kies dan voor een kussen waarvan je de vulling kan aanpassen.

Stevigheidsniveau

De stevigheid van het kussen is een belangrijk onderdeel omdat dit ervoor zorgt dat je hoofd tot rust komt. De juiste stevigheid hangt af van het gewicht van je hoofd, de hoogte van het kussen, in welke positie je slaapt en de stevigheid van je matras. Kussens die te hard zijn kunnen drukpunten veroorzaken, bijvoorbeeld in de oren wanneer je op je zij slaapt. Aan de andere kant kunnen te zachte kussens doorzakken en onvoldoende ondersteuning bieden.

Drukverlichting

Een goed kussen voor nekklachten zorgt voor drukverlichting door zich te vormen aan de contouren van je nek, schouders en hoofd. Hiermee ontlast het de druk op deze drukpunten. Als de druk op de juiste manier verdeeld is komt er geen spanning te staan op je nek. Hierdoor voorkom dat je last hebt van een stijve of pijnlijke nek wanneer je wakker wordt.

Ondersteuning van de nek

Naast de juiste hoogte onder je hoofd, moet een kussen ook je nek voldoende ondersteunen bieden. In sommige gevallen hebben kussens voor nekklachten een speciale neksteun dat ervoor zorgt dat je nek extra ondersteund wordt.

Vorm

Tegenwoordig is er een zeer gevarieerd assortiment ergonomische kussens te vinden die een betere ondersteuning bieden door zich aan te passen aan de vorm van uw hoofd en nek. De vorm van een kussen is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De ene vindt het bijvoorbeeld prettig om te kiezen voor een kussen met een speciale nekrol waarbij de ander juist een laag gedeelte wil omdat hij of zij op de buik slaapt.

Kwaliteit

De kwaliteit van het materiaal van een kussen voor nekklachten speelt een belangrijke rol bij het bepalen van de levensduur en het comfort. Sommige kussens kunnen af ​​en toe worden gewassen en goed worden gedroogd en de levensduur te verlengen.

Prijs

Investeren in een goed kussen is cruciaal voor je algehele gezondheid en je nekgezondheid in het bijzonder. De prijzen van kussens variëren sterk, afhankelijk van de materialen en het ontwerp. Houd er bij het kopen van een kussen rekening mee dat bepaalde soorten kussens jaren meegaan, terwijl andere na een jaar of twee moeten worden vervangen omdat hun materialen verslijten en het kussen inzakt.

Conclusie kussen voor nekklachten

Je slaaphouding gecombineerd met je kussen kan een reden zijn waarom jij elke ochtend wakker wordt met nekpijn. Bij een kussen voor nekklachten is belangrijk dat het kussen aansluit op jouw slaappositie en ondersteuning biedt aan je nek, hoofd en schouders en ervoor zorgt dat je nek- en rugwervel op de juiste manier worden uitgelijnd.

Wat voor jou het beste kussen voor nekklachten is hangt af van meerdere factoren zoals je slaappositie, je matras en je lichaamsbouw. Met het juiste kussen voor nekklachten kan je weer genieten van de nachtrust die je verdiend.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Reacties op: Kussen voor nekklachten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
22 februari 2024 Twee eenpersoons dekbedden of een tweepersoons dekbed?

De keuze tussen twee eenpersoons dekbedden of één tweepersoons dekbed is een interessante kwestie die veel stellen en individuen bezighoudt bij het inrichten van hun slaapkamer. Deze beslissing kan invloed hebben op de kwaliteit van de slaap, het comfort, en zelfs de relatie tussen partners. In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van […]

Lees artikel
19 februari 2024 Welk dekbed is het warmst? Een uitgebreide gids voor maximale warmte en comfort

In de donkere wintermaanden is er niets zo geruststellend als het knusse gevoel van onder een warm dekbed kruipen. Maar met de overvloed aan keuzes op de markt kan het selecteren van het juiste dekbed een uitdaging zijn. Het kiezen van het juiste dekbed speelt een grote rol bij jouw goede nachtrust. Welk dekbed is […]

Lees artikel
De bedsprei

Waarom nog een bedsprei gebruiken en welke zijn het beste? Een bedsprei heeft misschien een stoffig en ouderwets imago. Misschien denk je direct aan een gehaakte sprei die bij je grootouders op bed lag. Wis deze gedachte en vervang deze door het beeld van een bed in een luxe hotelkamer. Een bedsprei is weer helemaal […]

Lees artikel
Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen? Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is […]

Lees artikel
Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap zodat je niet meer slapeloos wakker hoeft te liggen? Iedereen droomt ervan om, direct nadat je hoofd het kussen raakt en je onder je dekbed ligt, in een diepe slaap te vallen. Gebeurt jou dat avond na avond? Geniet er dan van want in de meeste gevallen kost het […]

Lees artikel
Praten in je slaap

Waardoor ga je praten in je slaap en wat kan je eraan doen? Is jou verteld dat je ’s nachts hele verhalen kan afsteken? Of dat je lacht in je slaap? Dat kan heel goed mogelijk zijn en je bent zeker niet de enige. En wanneer jouw partner praat in zijn of haar slaap, probeer […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 216 reviews.