• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
 • Gratis verzending én gratis retour
 • Handgemaakt in Nederland
 • Gratis proefslapen
 • Showroom in Doetinchem

Orthopedisch hoofdkussen

Wat is een orthopedisch hoofdkussen en waarom zou je het gebruiken?

Je wilt ’s ochtends het liefst uitgerust en fit wakker worden zodat je genoeg energie hebt om de dag te beginnen. Dan zit je niet te wachten op een stijve nek of rugpijn. Toch heeft 80% van de Nederlandse bevolking rug- of nekklachten.

Een verkeerde slaaphouding is daar in veel gevallen de oorzaak van. Voor een goede slaaphouding is het kiezen van het juiste kussen van essentieel belang. Lees snel verder om te zien of een orthopedisch kussen misschien het juiste kussen voor jou is.

Slaaphouding

Ondanks dat iedereen slaapt, slaapt toch iedereen anders. En met anders bedoelen we een andere slaaphouding. Misschien lig jij het lekkerst op je zij in een foetushouding, of op je buik als een plank. Ondanks dat misschien beide houdingen lekker slapen zijn beide slaaphoudingen niet even goed voor je lichaam.

De meeste mensen slapen het liefst op hun zij. Dit blijkt ook de meest geschikte slaaphouding te zijn omdat het minst belastend is voor je lichaam en het de kans op snurken en slaapapneu vermindert. Wanneer je in deze houding ligt, liggen je luchtwegen het meest vrij.

Het risico van zijslapen is dat je een ‘frozen shoulder’ of een verdoofd gevoel in je schouder kan krijgen door de druk die je arm uitoefent op je ledematen.

Dit probleem kan je verhelpen door het kiezen van een orthopedisch kussen dat voldoende ondersteuning biedt aan je nek en hoofd. Wanneer de ruimte tussen je hoofd en het matras wordt opgevuld door een goed kussen ontspannen je nekspieren. Dit voorkomt nekpijn.

orthopedisch-hoofdkussen-zijslaper-nekklachten

Op je buik slapen brengt jou misschien heerlijk in dromeland maar je doet je nek er geen plezier mee. Lig je met je gezicht naar voren dan kan je niet ademen, hierdoor draai je automatisch je hoofd opzij.

Doordat je hoofd urenlang opzij gedraaid is liggen je rug- en nekwervels gedraaid. Je nekspieren staan constant op spanning waardoor je ’s ochtends met een stijve en pijnlijkenek wakker kan worden.

Niet alleen je nek komt onder druk te staan als je op je buik slaapt, ook je rugspieren worden meer belast.

De meeste matrassen zijn namelijk zo gemaakt dat het de contouren van je lichaam volgt. Als je op je buik ligt hangt je buik in het matras en ontstaat er spanning op je ruggenwervels. Dit zorgt voor pijn in je onderrug.

Op je rug slapen kan daarentegen niet veel kwaad. Wanneer je op je rug ligt ontlast je de gewrichten en je lichaam kan volledig ontspannen.

Het enige nadeel van slapen op je rug is dat de kans op snurken en op slaapapneu. Een orthopedisch kussen kan ervoor zorgen dat je nek en je ruggenwervel in een rechte lijn komen te liggen waardoor je luchtwegen vrij komen te liggen.

Deze positie voorkomt dat je tong en het zachte gedeelte van je gehemelte naar achteren zakken en je gaat snurken.

ergonomisch-hoofdkussen-zijslaper
Een orthopedisch kussen voor zijslapers

Wat is een orthopedisch kussen

Een orthopedisch kussen is zo ontworpen dat het je nek en hoofd in een anatomisch en natuurlijk positie ondersteunt. De optimale slaaphouding is namelijk wanneer je nek en je rugwervels in een neutrale stand staan.

Hierdoor ontspannen je spieren ’s nachts en komt je lichaam volledig tot rust. Hierdoor slaap je lekkerder en worden nek-, rug- en schouderklachten voorkomen.

Een orthopedisch kussen heeft een aparte vorm ten opzichte van een regulier kussen en zorgt er zo voor dat de ruimte tussen je matras en je hoofd op je juiste manier is opgevuld.

Kenmerkend voor een orthopedisch kussen is dat het vormvast en elastisch is. Hierdoor biedt het een comfortabele ondersteuning aan je nek, hoofd en schouders. Daarnaast hebben veel van de orthopedische kussens een voorgevormde nekrol en een uitsparing voor het hoofd.

Waarom kiezen voor een orthopedisch kussen

Een verkeerde slaaphouding zorgt ervoor dat het steunweefsel van je nek (kapsels, banden en tussenwervelschijven) voor langere tijd onder spanning komen te staan. Het gevolg hiervan is dat de vezels oprekken en de elasticiteit afneemt.

Vaak merk je hier niet zo veel van tijdens het slapen maar ontstaan de klachten als je wakker wordt. Denk daarbij aan een stijve rug of nek en in sommige gevallen ook hoofdpijn.  Zo wil je natuurlijk je dag liever niet beginnen.

Bijna 80% van de volwassenen in Nederland heeft nek- en/of rugklachten. Vaak wordt een verkeerd matras gezien als de boosdoener hiervan. Een verkeerd kussen of een verkeerde slaaphouding is net zo goed de oorzaak van deze problemen.

Er zijn twee redenen waarom een traditioneel hoofdkussen een onjuiste lichaamspositie kan veroorzaken tijdens je slaap:

 1. Als je hoofkussen niet de juiste dikte. Hierdoor komt er een knik in je nek. Een te laag kussen zorgt ervoor dat je hoofd te ver naar beneden buigt en een te hoog kussen veroorzaakt een onnatuurlijke houding naar boven.
 2. Vaak zijn traditionele hoofdkussen gevuld met dons of polysterschuim. Dit voelt misschien zacht aan maar een te zacht kussen geeft onvoldoende ondersteuning aan je hoofd en nek.

Een orthopedisch kussen zorgt voor een goede ondersteuning van je nek en hoofd en helpt bij het ontspannen van belangrijke en veelgebruikte spieren. Door het bevorderen van een goede ligpositie worden wervels ontlast wat resulteert in een betere nachtrust en fitter wakker worden.

orthopedisch-hoofdkussen-nekklachten
Een orthopedisch kussen voor mensen met nekklachten

Waar op letten bij het kopen van een orthopedisch kussen

Er zijn tegenwoordig steeds meer bedrijven en winkels die orthopedische kussens aanbieden. Niet alle orthopedische kussens zijn hetzelfde of van dezelfde kwaliteit.

Kenmerken van een goed orthopedisch hoofdkussen:

 • Het orthopedisch hoofdkussen moet de juiste hoogte te hebben

Het is belangrijk dat je een kussen kiest dat de juiste hoogte heeft zodat de nekwervels recht liggen ten opzichte van de rest van je lichaam.

Een kussen heeft namelijk twee functies

 1. De ruimte tussen je hoofd en je matras opvullen
 2. Ondersteuning geven aan je hoofd

Vooral de eerste functie is bepalend voor de juiste hoogte van je kussen. De ruimte tussen je hoofd en je matras is afhankelijk van je lichaamsbouw.

Wanneer je op je zij slaapt varieert de ideale hoogte tussen de 8 en 12 cm. Heb je een brede schouderpartij dan heb je een hoger kussen nodig dan wanneer je minder brede schouders hebt. Je schouders bepalen namelijk mede de ruimte die moet worden opgevuld.

Daarnaast is de hardheid van je matras ook bepalend voor de hoogte van je kussen. Bij een zacht matras zakken je schouders dieper in het matras weg waardoor de ruimte tussen je hoofd en kussen kleiner wordt. Bij een hard matras geldt het omgekeerde.  

Twijfel je tussen een orthopedisch kussen dat net iets te laag is of net iets te hoog is? Kies dan voor een kussen dat net iets te hoog is. Je kan beter iets te veel steun dan te weinig steun hebben.

orthopedisch-hoofdkussen-zijslaper

Je kan trouwens heel makkelijk testen of je kussen te laag is. Stop jij ongemerkt je hand of je hele arm onder je kussen? Dan is je kussen te laag. Je arm of je hand stop je daar namelijk om de hoogte van je kussen te compenseren.

 • Het orthopedisch hoofdkussen heeft een vaste vorm

Een orthopedisch kussen heeft, anders dan een normaal kussen, een vaste vorm. Je kan het kussen ook niet opkloppen. Dit kan even wennen zijn maar het kan wel veel nekklachten verminderen

Op het moment dat je jouw normale kussen opklopt probeer je het kussen weer zo stevig mogelijk krijgen en in de originele vorm terug te brengen. Een goed orthopedisch kussen heeft en behoudt de juiste vorm.

 • Het orthopedisch hoofdkussen is elastisch

Dat een orthopedisch hoofdkussen vormvast is betekent niet dat het niet elastisch is. Een goed hoofkussen dient elastisch te zijn zodat, wanneer je er op ligt, druk verlagend werkt en daarna weer langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert.

 • Het orthopedisch hoofdkussen is niet temperatuur- en drukgevoelig.

Hierdoor is je slaapcomfort niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur of je lichaamstemperatuur.

 • Het orthopedisch hoofdkussen ventileert goed.

Terwijl jij slaapt heft je kussen elke nacht heel wat te verduren door draaien en zweten. Elke nacht wordt er door aanraking zweet opgenomen. De hoeveelheid zweet kan zelfs oplopen tot een kopje per nacht. Dit is heel normaal en niets om je zorgen over te maken.

Om ervoor te zorgen dat je niet op een klam kussen ligt is het belangrijk dat je kussen goed ventileert en absorbeert. Dit voordkomt en klam gevoel en slaapt lekkerder.

Nuvaro Neksteun de Luxe hoofdkussen
 • Het orthopedisch hoofkussen is schimmelwerend en antibacterieel.

Door het nachtelijk gebruik, zweten en huisstofmijt kan je kussen een broedplaats voor bacteriën worden. Dit kan allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Het is daarom aan te raden om te slapen op een antibacterieel orthopedisch kussen. Een onderzoek van Dokter Tucker toonde aan dat: “De hoeveelheid ziektekiemen op de buitenkant van een antibacterieel kussen veel lager was en van binnen vond Tucker helemaal geen ziekteverwekkers”. 

 • Het orthopedisch hoofdkussen is aangepast aan jouw lichaamsbouw

Niet iedereen heeft dezelfde lichaamsbouw en om die reden is ook niet ieder kussen geschikt voor iedereen.

Een goed orthopedisch kussen zorgt ervoor dat jouw wervelkolom in de juiste en ontspannen houding komt te liggen. Hoe breder jouw schouders zijn hoe hoger je hoofd opgetild moet worden om een neutrale positie te bereiken.

 • Het orthopedisch hoofdkussen is aangepast aan jouw slaaphouding

Jouw slaaphouding is bepalend voor het soort kussen dat je nodig hebt. Een goed hoofdkussen moet ervoor zorgen dat je nek en je ruggengraat in een rechte lijn komen te liggen.

Ben je een rug-slaper dan is het belangrijk dat het kussen zachte maar stevige ondersteuning biedt in de nek.

Ben je een zijslaper dan is het belangrij dat het kussen de ruimte tussen jouw hoofd en het matras goed opvult zodat er niet te veel druk op je schouders komt.

Better Nights Orthopedische hoofdkussens

Better Nights is een innovatief bedrijf dat zich richt op het verbeteren van de slaapkwaliteit en het bevorderen van een goede nachtrust.

Met een toewijding aan gezondheid en welzijn biedt Better Nights een breed scala aan producten en diensten die zijn ontworpen om mensen te helpen een diepere en meer verkwikkende slaap te bereiken.

In samenwerking met verschillende slaap- en orthopedische experts hebben we twee hoofdkussens ontwikkeld die zorgen voor een optimale ondersteuning.

Nuvaro Neksteun de Luxe hoofdkussen

Neksteunkussen

Ben je op zoek naar de perfecte oplossing om rug- en nekpijn te verlichten en een goede slaaphouding te behouden? Het Nuvaro Neksteun de Luxe hoofdkussen van 100% PU (polyurethaan) is een uitstekende keuze om je hierbij te helpen.

Dit innovatieve kussen biedt uitzonderlijke ondersteuning en comfort, speciaal ontworpen voor mensen die de voorkeur geven aan een steviger kussen dat hen in de juiste houding houdt.

Kenmerken van het Nuvaro Neksteun de Luxe Hoofdkussen:

 1. Zeer veel ondersteuning: Het Nuvaro Neksteun de Luxe hoofdkussen is ontworpen om maximale ondersteuning te bieden aan je rug en nek. Dit kussen is ideaal voor mensen die niet willen wegzakken in een zacht kussen, maar juist behoefte hebben aan stevigheid om de juiste slaaphouding te behouden.
 2. Acht verschillende slaapmogelijkheden: Dit kussen biedt maar liefst acht verschillende slaapopties, die duidelijk worden uitgelegd in de meegeleverde gebruiksaanwijzing. Hierdoor kun je het kussen aanpassen aan jouw persoonlijke voorkeur en slaapstijl voor een optimale nachtrust.
 3. Gemaakt van hoogwaardig 100% PU: Het kussen is vervaardigd uit hoogwaardig polyurethaan, wat bekend staat om zijn duurzaamheid en comfort. Dit materiaal is hypoallergeen en gemakkelijk te onderhouden, waardoor het perfect is voor mensen met allergieën.
 4. Progressieve weerstand: In tegenstelling tot traditionele memory foam kussens, geeft dit kussen een constante tegendruk om ervoor te zorgen dat je in de juiste slaaphouding blijft liggen. Hierdoor worden drukpunten verminderd en wordt pijn en spanning in de nek en rug verlicht.
 5. Inlegvel van hypersoftschuim: Het Nuvaro Neksteun de Luxe hoofdkussen wordt geleverd met een inlegvel van hypersoftschuim. Hiermee kun je de stevigheid van het kussen aanpassen naar jouw wensen, zodat je de perfecte slaaphouding kunt vinden die voor jou het meest comfortabel is.

Als je de voorkeur geeft aan iets dat nog meer meevormt en iets minder stevig is dan een neksteun, raden we je aan om ons PU-staafjes kussen te overwegen.

Nuvaro PU-staafjes de luxe hoofdkussen

Neksteunkussen PU staafjes
Ons kussen gevuld met PU-staafjes helpt bij het op de plek houden van de nek tijdens het slapen

Ben je op zoek naar extra ondersteuning voor je hoofd tijdens het slapen, maar wil je niet vastzitten aan de stevigheid van een neksteun of memory foam kussen?

Het Nuvaro PU-Staafjes De Luxe hoofdkussen is de perfecte oplossing voor jou. Dit kussen past zich aan de contouren van je hoofd aan en biedt comfortabele ondersteuning, terwijl het ook eenvoudig weer in zijn oorspronkelijke vorm kan worden opgeklopt.

Kenmerken van het Nuvaro PU-Staafjes De Luxe Hoofdkussen:

 1. Individuele aanpassing: Dit kussen is ontworpen om zich volledig naar de vorm van je hoofd te vormen, waardoor je de ideale slaapervaring krijgt. Het biedt de perfecte hoeveelheid ondersteuning zonder dat het te stevig aanvoelt.
 2. Vulling van medische PU-staafjes: Het kussen is gevuld met medische PU-staafjes, een anti-allergene vulling die bekend staat om zijn duurzaamheid en comfort. Deze staafjes bieden niet alleen ondersteuning, maar zijn ook geschikt voor mensen met allergieën.
 3. 100% katoenen omhulsel: Het omhulsel van het kussen is gemaakt van hoogwaardig 100% katoen, wat zorgt voor een zachte en ademende slaapomgeving. Dit materiaal is comfortabel en huidvriendelijk.
 4. Gemakkelijk opklopbaar: In tegenstelling tot neksteun of memory foam kussens, kun je dit kussen eenvoudig opkloppen om het terug te brengen naar zijn oorspronkelijke vorm. Hierdoor behoudt het kussen zijn veerkracht en comfort, keer op keer.
 5. Stabiliteit en ondersteuning: Het Nuvaro PU-Staafjes De Luxe hoofdkussen biedt de perfecte balans tussen stabiliteit en ondersteuning, zonder de dwingende stevigheid van een neksteun kussen. Het is een ideale tussenweg tussen een traditioneel zacht donzen kussen en een stevigere optie.

Kies voor het Nuvaro PU-Staafjes De Luxe hoofdkussen en ervaar een geheel nieuwe slaapervaring. Dit kussen past zich aan jou aan voor de perfecte nachtrust, terwijl het toch gemakkelijk te onderhouden en op te kloppen is. Geniet van de ideale combinatie van comfort en ondersteuning voor een verfrissende en pijnvrije slaap elke nacht.

Voor- en nadelen orthopedisch kussen

Voordat je een nieuw product aanschaft wil je vaak weten wat de voor-en nadelen ervan zijn. Daarom hebben we de voor- en nadelen van een orthopedisch kussen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Het grootste voordeel van een orthopedisch kussen is dat het kussen je slaaphouding corrigeert. Het kussen zorgt ervoor dat je nek en je rugwervel in een natuurlijke houding komen te liggen. Dit vermindert nek- rug- en schouderklachten.
 • De juiste drukverdeling en de ergonomische vorm zorgen voor een perfecte ondersteuning van je nek en hoofd.
 • Een orthopedisch kussen zorgt ervoor dat je luchtwegen vrij liggen waardoor de kans op snurken afneemt.
 • Een betere ligpositie bevordert de bloedcirculatie in je lichaam
 • Eem betere slaaphouding zorgt ervoor dat je lichaam beter tot rust komt waardoor je uitgerust en fitter wakker wordt.

Nadelen

 • Omdat een orthopedisch kussen vaak een andere vorm heeft is het veelal even wennen. Over het algemeen heb je 7 tot 10 dagen nodig om aan een nieuwe kussen te wennen. Het is daarom belangrijk je kussen ook eerst een paar weken uit te proberen.

Conclusie Orthopedisch Kussen

Een orthopedisch kussen is ontworpen om je lichaamspositie tijdens het slapen te verbeteren. Het ondersteunt je hoofd en nek op in een anatomische en natuurlijke positie. Hierdoor komt je nek en je rugwervel in een rechte lijn te liggen zodat je spieren en vezels in je nek en rug niet te veel op spanning komen te staan.

Een goed orthopedisch kussen heeft de juiste hoogte een aangepast aan jouw lichaamsbouw en slaaphouding. Het orthopedisch kussen is vormvast en elastisch. Voor optimaal comfort is het belangrijk om te kiezen voor een kussen dat niet temperatuur gevoelig is en goed ventileert. Je wilt namelijk vooromen dat je waar wordt op een nat en klam kussen.

Een orthopedisch kussen heeft een afwijkende vorm ten opzichte van een normaal kussen. Dit kan even wennen zijn. Het is belangrijk om het kussen enkele weken te testen. Hierdoor weet je of de kussen de juiste vorm en maat voor jou heeft en kan je er aan wennen. Best Life heeft twee ergonomische hoofdkussens waarop je 30 dagen kan proefslapen.

Wil jij van je nek-of rugklachten af of wil je gewoon beter slapen? Een orthopedisch kussen is voor iedereen die zijn of haar lichaam een gezonde nachtrust wil geven om zo fit en uitgerust wakker te worden de volgende dag.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Gerelateerde berichten

Reacties op: Orthopedisch hoofdkussen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
22 februari 2024 Slecht Slapen Overgang – Wat zijn effectieve oplossingen?

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, waarin haar hormoonniveaus en lichamelijke processen veranderen. Een veelvoorkomend probleem dat veel vrouwen ervaren tijdens de overgang is slecht slapen. De verstoring van de hormoonbalans kan leiden tot opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen, die allemaal van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van […]

Lees artikel
Twee eenpersoons dekbedden of een tweepersoons dekbed?

De keuze tussen twee eenpersoons dekbedden of één tweepersoons dekbed is een interessante kwestie die veel stellen en individuen bezighoudt bij het inrichten van hun slaapkamer. Deze beslissing kan invloed hebben op de kwaliteit van de slaap, het comfort, en zelfs de relatie tussen partners. In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van […]

Lees artikel
19 februari 2024 Welk dekbed is het warmst? Een uitgebreide gids voor maximale warmte en comfort

In de donkere wintermaanden is er niets zo geruststellend als het knusse gevoel van onder een warm dekbed kruipen. Maar met de overvloed aan keuzes op de markt kan het selecteren van het juiste dekbed een uitdaging zijn. Het kiezen van het juiste dekbed speelt een grote rol bij jouw goede nachtrust. Welk dekbed is […]

Lees artikel
De bedsprei

Waarom nog een bedsprei gebruiken en welke zijn het beste? Een bedsprei heeft misschien een stoffig en ouderwets imago. Misschien denk je direct aan een gehaakte sprei die bij je grootouders op bed lag. Wis deze gedachte en vervang deze door het beeld van een bed in een luxe hotelkamer. Een bedsprei is weer helemaal […]

Lees artikel
Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen? Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is […]

Lees artikel
Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap zodat je niet meer slapeloos wakker hoeft te liggen? Iedereen droomt ervan om, direct nadat je hoofd het kussen raakt en je onder je dekbed ligt, in een diepe slaap te vallen. Gebeurt jou dat avond na avond? Geniet er dan van want in de meeste gevallen kost het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 216 reviews.