• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
 • Gratis verzending én gratis retour
 • Handgemaakt in Nederland
 • Gratis proefslapen
 • Showroom in Doetinchem

Traagschuim kussen

Voor wie zijn traagschuim hoofdkussens geschikt en wat zijn de voor- en nadelen?

Aangezien we gemiddeld 7-9 uur van onze dagen slapend doorbrengen, is het geen verkeerde beslissing om wat tijd te nemen om een ​​kussen te leren kennen voordat je besluit er een te kopen.

Het hebben van een goed kussen dat past bij jouw behoeften, zal je slaapkwaliteit drastisch verbeteren en daarmee ook je gezondheid en welzijn. Misschien wel een van de meest besproken kussens van de afgelopen jaren is het traagschuim kussen.

Of je er nu van houdt of meer wilt weten, traagschuim kussens zijn er in verschillende dichtheden, ontwerpen en soorten schuim, en jij leest er alles over in dit artikel.


Wat is een traagschuim kussen

Het traagschuim kussen is niet alleen populair, het gaat onder meerder aliassen door het (nacht)leven. Misschien heb je er wel eens gehoord, namelijk visco-elastisch schuim, geheugenschuim of memoryfoam.

Traagschuim een type polyurethaanschuim dat is gecombineerd met chemicaliën om het viscose en elastisch te maken. Dit betekent dat het zich langzaam naar je lichaam kan vormen wanneer er druk wordt uitgeoefend, en vervolgens langzaam zijn vorm terugkrijgt zodra de druk is weggenomen. Dit kenmerk van traagschuim is ook de reden waarom het visco-elastisch schuim wordt genoemd.

Traagschuim is voor het eerst ontworpen in de jaren 60 en speciaal voor gebruik in NASA-ruimteschipstoelen. Daarna werd druk verlichtend traagschuim ook gebruikt als demping in helmen en schoenen, en in protheses en stoelkussens voor rolstoelen. Het duurde echter tot de jaren 1990 voordat traagschuim werd geïntroduceerd als matrasmateriaal. Sindsdien zijn traagschuim matrassen op de markt geëxplodeerd.

Het is belangrijk op te merken dat er tegenwoordig meerdere soorten traagschuim zijn en dat traagschuim kan worden gecombineerd met andere soorten schuim of gels. We zullen dit allemaal bespreken in de rest van dit artikel.

Traagschuim kussen bestlife

Waar op letten bij de aanschaf van een traagschuim kussen

Soort traagschuim

Tegenwoordig kunnen traagschuim kussens zijn gemaakt van verschillende soorten schuim. Elk schuimtype is uniek, en gemaakt om de slaapkwaliteit te verbeteren door de vele voordelen.

Traditioneel traagschuim

Traditioneel traagschuim is het meest voorkomende type schuim dat in kussens wordt gebruikt. Het is duurzaam en comfortabel, past zich makkelijk aan de contouren van je hoofd aan, verbetert de slaapkwaliteit en biedt een goede ondersteuning aan je nek en rug.

Het is het originele schuim dat in de jaren 80 voor het publiek werd uitgebracht en vaak de basis vormt voor andere soorten schuimsamenstellingen.

Ondanks de vele geweldige voordelen, heeft traditioneel traagschuim een ​​paar nadelen: het heeft de neiging om warmte vast te houden en het kussen de hele nacht warmer te maken. Sommige mensen hebben het gevoel dat ze wegzakken wanneer ze hun hoofd op het kussen leggen.

Latexschuim (natuurlijk en synthetisch)

Latexschuim bouwt voort op het succes van de traditionele traagschuim kussens maar zijn verbeterd op gebieden als drukpuntondersteuning en zachtheid. Bovendien ademen kussens van latexschuim beter dan kussens van traditioneel traagschuim. Dit betekent dat ze geen warmte vasthouden.

Er zijn twee soorten latexschuim verkrijgbaar: natuurlijk en synthetisch.

Natuurlatex wordt geoogst van een rubberboom en vervolgens chemisch verwerkt tot het schuim. Synthetische latex wordt in een laboratorium gemaakt van petroleumoliën en chemicaliën.

Traagschuim kussen bestlife

Natuurlijk traagschuim

Een natuurlijk traagschuim kussen is vergelijkbaar met een traditioneel traagschuim kussen, maar er zit een verschil in het productieproces. Waar bij traditioneel traagschuim alleen op aardolie gebaseerde stoffen worden gebruikt, wordt er bij natuurlijk traagschuim een ​​percentage aardolie vervangen door natuurlijke stoffen zoals cederolie of soja.

Dit milieuvriendelijke alternatief heeft ook verschillende voordelen ten opzichte van traditioneel traagschuim: het is beter ademend, duurzamer en heeft een snellere hersteltijd waardoor het zinkende gevoel wordt geëlimineerd. De keerzijde van de medaille is de hogere prijs die je ervoor betaalt.

Verkoelende gel traagschuim

Coolinggel memory foam is bedoeld om het grootste nadeel van traditioneel traagschuim zo veel mogelijk weg te nemen: het vasthouden van warmte. Het is vergelijkbaar met latexschuim als het gaat om het bieden van een koeler kussen, maar bereikt de koelte op een andere manier.

Latexschuim is van nature een meer ademende stof dat minder warmte vasthoudt. Een belangrijk detail is dat kussens van gelschuim een hybride vorm van traagschuim zijn waarbij een gel wordt toegediend om een ​​open celstructuur te creëren die de luchtbeweging bevordert om de warmte van het oppervlak van het kussen over te dragen.

orthopedisch-hoofdkussen-zijslaper

Traagschuim kussens met hoge dichtheid en lage dichtheid

De dichtheid van schuim verwijst naar het gewicht per kubieke voet. Meestal zijn traagschuim kussens verkrijgbaar in een lage dichtheid of een hoge dichtheid.

Schuimkussens met een lage dichtheid zijn meestal zachter, lichter en goedkoper, terwijl de kussens van schuim met een hoge dichtheid duurzamer, stijver en temperatuurgevoeliger zijn. Dit laatste betekent je lichaamswarmte ervoor zorgt dat het kussen zich sneller naar de contouren van je hoofd vormt.

Soort schuimkussen

Kussens van traagschuim zijn er in verschillende soorten, uiterlijk en gevoel. Vorm en vulstijl spelen een grote rol in het comfort, de ondersteuning en de voordelen van een traagschuim kussens.

Traditionele vulling

Traditionele traagschuim kussens zien eruit als de standaard rechthoekige kussens die veel voorkomen in huizen en hotels. Ze zijn ideaal wanneer je houdt van het uiterlijk en gevoel van standaardkussens, maar de voordelen van een traagschuim kussen wilt hebben. Dit type schuimkussen klontert meestal niet, kan voor vrijwel elke slaaphouding worden gevormd en biedt ondersteuning voor nek en wervelkolom.

Versnipperde vulling

Versnipperde kussens danken hun naam aan de versnipperde stukjes traagschuim die als vulmiddel worden gebruikt. Hierdoor voelen ze anders aan dan schuimkussens die gevormd zijn uit een stuk schuim. Doordat er versnipperde stukken in zitten biedt het flexibiliteit bij het vormen van het kussen, zodat je deze makkelijk in een ideale slaappositie kan ‘vouwen’ die comfort en ondersteuning van de wervelkolom biedt.

orthopedisch-hoofdkussen-zijslaper-nekklachten

Verstelbare vulling

Verstelbare schuimkussens zijn de meest flexibele en veelzijdige traagschuim kussens die je momenteel kan vinden. Omdat ze aanpasbaarheid zijn, zijn ze direct ook de beste kussens voor nekpijn. Je kan bij deze kussens namelijk de dikte aanpassen door schuimvulling van uit het kussen te verwijderen. Hierdoor kan je het kussen gegarandeerd in elke gewenste positie kunnen vouwen, vormen, omdraaien of vormen. Met als resultaat een comfortabel kussen dat een optimale slaapondersteuning biedt.

Hybride traagschuim kussens

Het hybride traagschuim kussen is het meest geavanceerde kussens dat je momenteel op de markt zal vinden. Dit type kussen is ontworpen om optimale ondersteuning, spinale balans en comfort te bieden. Veel hybride kussens hebben een kern van stalen veren die individueel zijn verpakt in een laag traagschuim. Hybride traagschuim kussens zijn geschikt voor alle slaaphoudingen vanwege het ongelooflijke reactievermogen van de interne stalen veren. Bovendien zorgen de samenstelling van de veren en het traagschuim voor een maximale luchtstroom, wat zorgt voor een koelere slaapervaring gedurende de nacht.

 

Traagschuim kussen passend bij jouw slaaphouding

Slaaphouding speelt een grote rol bij het kussen van traagschuim dat je kiest. Als Zij-, rug-, buik- en multi-positie slaper hebben we allemaal verschillende behoeften als het gaat om kussen. Een goed hoofdkussen zorgt voor een natuurlijke uitlijning van je wervelkolom en een minimale belasting van je lichaam. Het is daarom belangrijk om een traagschuim kussen te kiezen dat past bij jou slaaphouding.

Zijslapers

Als zijslapers heb je een hoger traagschuim kussen nodig dan andere slapers. Dit is om de omvang van schouders te compenseren en de ruimte tussen je hoofd en het kussen op te vullen. Voor een betere uitlijning van je nek en de bovenste wervelkolom, en voor een betere lift en ondersteuning aan je hoofd, wordt stevigere of meer gevulde traagschuim kussen aanbevolen.

orthopedisch-hoofdkussen-nekklachten

Rugslapers

Rugslapers hebben het meeste baat bij een medium traagschuim kussen. Deze kussens hebben voldoende opvulling onder de nek en ondersteunen je hoofd, wat leidt tot een ideale uitlijning van hoofd, nek en ruggengraat.

Buikslapers

Lig jij het prettigst op je buik? Zorg dan voor een zachter of laag gevuld traagschuim kussen. Dit biedt de minste weerstand tegen je wang tijdens je slaap, terwijl er tegelijkertijd geen significante druk wordt uitgeoefend op de voorkant en zijkant van je nek. Dit zorgt voor zacht comfort zonder dat je het gevoel van druk op de keel hebt.

Multi-positie dwarsliggers

Multi-positie slapers zijn vaak op zoek naar het beste van alle opties. Vaak wordt er een ​​medium stevig kussen van traagschuim aanbevolen voor deze slaaphouding, maar eigenlijk is een verstelbaar kussen de beste keuze. Bij verstelbare traagschuim kussens is niet alleen het toevoegen en verwijderen van vulling mogelijk, ze zijn vaak gemakkelijker in de meest comfortabele vorm te vormen. Ben je een onrustige slaper? Dan kan je het kussen gemakkelijk verstellen voor een optimale ondersteuning gedurende de nacht.

Proefslapen

Een goed kussen uitkiezen is iets anders dan een pak melk kopen. Het is de bedoeling dat je nachtenlang heerlijk kan slapen op je nieuwe aanwinst. Het is dus belangrijk dat je niet alleen lekker ligt, maar dat je ook zonder klachten de volgende ochtend wakker wordt.

Het gevaar van een kussen kopen zonder proefslapen is dat het een momentopname is. Je zou niet de eerste zijn die na 3 dagen merkt dat het kussen helemaal niet zo perfect meer lijkt te zijn als toen je er in de winkel op lag. En bij een online aankoop weet je helemaal niet wat je in huis haalt.

Wij raden daarom bij de aankoop van een nieuw kussen altijd een proefslaap periode aan. Slaap minimaal 7 dagen op een kussen voordat je een keuze maakt.

Voordelen traagschuim kussen

Misschien ben jij al overtuigd van het feit dat een traagschuim kussen een geschikte keuze voor jou is of dat je nog twijfelt. In beide gevallen hebben we de voordelen voor je op een rijtje gezet.

 • Traagschuim kussen past zich aan de contouren van je hoofd aan en biedt geweldige demping en ondersteuning.
 • Traagschuim kussens kunnen rug- en nekpijn verlichten doordat ze zorgen voor een goede uitlijning van je rug, – en nekwervel.
 • Voor iedere slaaphouding is een traagschuim kussen te vinden. Ze kunnen het snurken helpen verminderen
 • Traagschuim kussens zijn hypoallergeen en hygiënisch
 • Traagschuim kussens zijn duurzaam en betaalbaar

Nadelen van traagschuim kussen

 • Traagschuim kussens met traditioneel schuim ventileert minder goed en houdt warmte vast.  
 • Traagschuim kussens zijn temperatuurgevoelig waardoor het kussen te hard kan zijn bij koude temperaturen en te zacht bij warme temperaturen.
 • Bij het eerste gebruik kan er een onaangename chemische geur vrijkomen. Dit is niet gevaarlijk.

Hoe vaak moet je traagschuim kussens vervangen?

Een groot voordeel van traagschuim is dat het een redelijk duurzaam materiaal is. Dit betekent dat als je besluit om voor een traagschuim kussen te kiezen, je het kussen niet zo vaak hoeft te vervangen in vergelijking met kussens die van andere materialen zijn gemaakt.

Experts en fabrikanten lijken het erover eens te zijn dat een traagschuim kussen gemiddeld zo’n 36 maanden meegaat.

Dit wil natuurlijk nog niet zeggen dat je het zo lang moet gebruiken. Hoe vaak je jouw kussen vervangt, hangt onder andere af van uw persoonlijke voorkeur, gebruik, lichaamsgewicht.

Je zal je traagschuim kussen willen vervangen zodra je enkele van de volgende dingen ervaart:

 • Je merkt dat er wat klontjes op je schuim zitten
 • Je kussen moet constant opgeschud worden, zodat het je hoofd beter ondersteunt
 • De zweet- en lichaamsolievlekken op het kussen zijn permanent
 • Wanneer je het dubbelvouwt, herstelt het zichzelf niet naar zijn oorspronkelijke vorm, maar blijft het opgevouwen
 • Je wordt regelmatig wakker met nek- en schouderpijn
 • Als je allergieën hebt, zijn deze verergerd. Zo niet, dan begin je allergiesymptomen te krijgen
 • Je woelt en draait ‘s nachts veel om een ​​goede slaaphouding te vinden
 • Soms word je moe wakker en heb je een stekende hoofdpijn

Onze selectie

Om je te helpen bij het vinden van een geschikt traagschuim kussen hebben we, op basis van Bol.com beoordelingen, een selectie gemaakt van door ons gekozen kussens.

BestLife Arteni medium traagschuim kussen

BestLife Arteni medium traagschuim hoofdkussen

Wist je dat een verkeerde slaappositie de nummer één oorzaak is van rug, nek- of schouderklachten? Ruim twee miljoen mensen ondervinden deze klachten en lopen dagelijks rond met pijn. Gelukkig is dat voor jou verleden tijd.

Met dit ergonomisch kussen dat ontworpen is in samenwerking met slaapexperts kan jij ’s ochtends uitgerust en pijnvrij wakker worden. Het kussen is zo ontwikkeld dat jouw nek- en ruggenwervel altijd in de juiste positie liggen. De combinatie van traagschuim en het speciale ontwerp zorgen voor een juiste uitlijning van je wervelkolom, waardoor je lichaam in de juiste slaaphouding ligt.

Het kussen vermindert tegelijkertijd de druk en verlicht pijn en ongemakkelijkheden. Hierdoor kan jij genieten van een goede nachtrust. Traagschuim stimuleert de bloedsomloop waardoor jij de volgende dag uitgerust aan een nieuwe dag kan beginnen.

Het hoofdkussen van Best Life bevat BL comfort-Foam dat speciaal is ontworpen om maximaal comfort te bieden. Het ventilerende traagschuim zorgt voor verkoeling en past zich volledig aan naar jouw lichaam.

Het kussen wordt geleverd met een wasbare hoes die anti-allergeen is en zorgt dat je kussen vrij blijft van schimmels, pollen en huisstofmijt.

Voordelen van het Best Life Arteni Medium hoofdkussen

 • Optimale ondersteuning voor spieren en gewrichten
 • Voorkomt en vermindert nek-, rug en schouderpijn
 • Speciaal ontworpen voor zijslapers
 • Bevordert de bloedsomloop

Bestlife Guna Medium traagschuim kussen

Iedereen verdient een comfortabele nachtrust om vervolgens fris en pijnvrij wakker te worden. Daarom heeft Best Life in samenwerking met slaap- en orthopedische experts het Guna Medium traagschuim kussen ontworpen.

Het kussen is gevuld met BL comfort-foam dat zich geheel aan jouw lichaam aanpast, luchtdoorlatend is en zorgt voor een langdurig comfort. De ventilerende hoes zorgt ervoor dat warmte goed wordt afgevoerd.

Het ergonomische design zorgt ervoor dat jouw nek- en ruggenwervel in de juiste houding komen te liggen en dat je nek en schouders voldoende worden ondersteund. Dit voorkomt dat je wakker wordt met een stijve of pijnlijke nek.

Traagschuim zorgt voor een betere doorbloeding wat bijdraagt aan een goede nachtrust en je algehele gezondheid.

 

Tempur Original Queen Medium traagschuim kussen

Ervaar ultiem comfort en ondersteuning van je hoofd, nek en schouders met het Original Tempur traagschuim kussen. Het kussen vormt zich perfect naar de contouren van je hoofd en nek en biedt daardoor de perfecte ondersteuning. Dit verlicht en voorkomt pijnklachten.

Het kussen is gemaakt van traagschuim wat onder invloed van warmte en gewicht zacht wordt. Hierdoor kan het zich perfect aan jouw lichaam aanpassen en voorkomt het orthopedische klachten.

Om de kwaliteit van het kussen te behouden wordt geadviseerd om het kussen niet te wassen of te stomen. Het kussen wordt geleverd met een verwijderbare hoes die op 60 graden gewassen kan worden. Het hoofdkussen hypoallergeen en behandeld tegen huisstofmijt.

Conclusie traagschuim kussen

Het vinden van een hoofdkussen kan een hele uitdaging zijn. In het geval je een verkeerde keuze hebt gemaakt kan dit ertoe leiden dat je ’s ochtends wakker wordt met nek- of rugklachten. Een goed hoofdkussen moet ervoor zorgen dat je nek en rug voldoende worden ondersteund en je nek-en ruggenwervel goed zijn uitgelijnd.

Traagschuim is oorspronkelijk ontwikkeld door NASA en staat bekend om het feit dat het zich goed aanpast aan de contouren van je lichaam. Hierdoor biedt het goede ondersteuningen vermindert het de kans op nek-en rugklachten. Er is echter wel een verschil in soorten traagschuim kussens.

Niet alleen zijn er verschillende soorten traagschuim, ook de manier waarop het kussen met traagschuim is gevuld kan verschillen. Het is daarom belangrijk dat je een kussen kiest wat past bij jouw wensen maar ook bij jouw slaaphouding.

Om er zeker van te zijn dat je een kussen kiest waarop jij nachten lang heerlijk kan slapen is het belangrijk dat je een aantal nachten proef slaapt. Alleen dan weet je zeker dat je een goede keuze maakt.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Andere interessante artikelen:

Reacties op: Traagschuim kussen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
22 februari 2024 Slecht Slapen Overgang – Wat zijn effectieve oplossingen?

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, waarin haar hormoonniveaus en lichamelijke processen veranderen. Een veelvoorkomend probleem dat veel vrouwen ervaren tijdens de overgang is slecht slapen. De verstoring van de hormoonbalans kan leiden tot opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen, die allemaal van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van […]

Lees artikel
Twee eenpersoons dekbedden of een tweepersoons dekbed?

De keuze tussen twee eenpersoons dekbedden of één tweepersoons dekbed is een interessante kwestie die veel stellen en individuen bezighoudt bij het inrichten van hun slaapkamer. Deze beslissing kan invloed hebben op de kwaliteit van de slaap, het comfort, en zelfs de relatie tussen partners. In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van […]

Lees artikel
19 februari 2024 Welk dekbed is het warmst? Een uitgebreide gids voor maximale warmte en comfort

In de donkere wintermaanden is er niets zo geruststellend als het knusse gevoel van onder een warm dekbed kruipen. Maar met de overvloed aan keuzes op de markt kan het selecteren van het juiste dekbed een uitdaging zijn. Het kiezen van het juiste dekbed speelt een grote rol bij jouw goede nachtrust. Welk dekbed is […]

Lees artikel
De bedsprei

Waarom nog een bedsprei gebruiken en welke zijn het beste? Een bedsprei heeft misschien een stoffig en ouderwets imago. Misschien denk je direct aan een gehaakte sprei die bij je grootouders op bed lag. Wis deze gedachte en vervang deze door het beeld van een bed in een luxe hotelkamer. Een bedsprei is weer helemaal […]

Lees artikel
Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen? Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is […]

Lees artikel
Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap zodat je niet meer slapeloos wakker hoeft te liggen? Iedereen droomt ervan om, direct nadat je hoofd het kussen raakt en je onder je dekbed ligt, in een diepe slaap te vallen. Gebeurt jou dat avond na avond? Geniet er dan van want in de meeste gevallen kost het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 216 reviews.