Koele kussens

Koele kussens om je hoofd de hele nacht koel te houden in elk weer

Ken je dat gevoel van het midden in de nacht wakker worden om je kussen om te draaien naar de “koele kant”? Sommige kussens houden de warmte vast en voelen warm aan. Je kussen omdraaien kan helpen maar dit is helaas vaak van korte duur. Zou het niet heerlijk zijn om een kussen te hebben dat altijd koel aanvoelt?

Koele kussens zijn speciaal is ontworpen met ademende componenten kan zweten, oververhitting en het ongemak dat ontstaat door warm slapen verminderen. En in dit artikel vertellen we je er alles over.

Andere interessante artikelen:

Gerelateerde berichten

Wat zijn koele kussens?

Wist je dat je hoofd het heetste deel van je lichaam is? Lichaamswarmte wordt namelijk voor het grootste gedeelte via je hoofd afgevoerd.

Koele kussens voorkomen dat warmte wordt vastgehouden en zorgen voor een koel of temperatuurneutraal oppervlak voor je hoofd. Deze kussens zijn ontwikkeld om warmte dat afkomstig is van je lichaam af te voeren en het lucht circulerende vermogen voorkomt dat de warmte wordt vastgehouden. De tijk van koele kussens is gemaakt van vocht afvoerend en ademend materiaal.

Naast het reguleren van de temperatuur en het bieden van een comfortabele slaapomgeving, kan een koelkussen ook de druk verlichten en voldoende ondersteuning bieden voor hoofd, nek en schouders

Het kiezen van het juiste kussen is slechts één onderdeel van het creëren van een comfortabele en verkoelende slaapomgeving. Er bestaat een directe relatie tussen temperatuur en slaap. De temperatuur in je slaapkamer moet op een comfortabele temperatuur worden ingesteld om de slaapkwaliteit te verbeteren. Koudere kamertemperaturen vergemakkelijken een betere slaap, en veel onderzoeken raden een slaapkamertemperatuur van ongeveer 18 graden aan.

Je lichaam heeft een circadiaans ritme dat je lichaamstemperatuur verlaagt wanneer het tijd is om je voor te bereiden op de slaap. Een warme slaapkamer kan de waakzaamheid verhogen. Dit verstoort je natuurlijke slaap-waakcyclus van het lichaam en resulteert in een slechte slaapkwaliteit. Een koel kussen kan je helpen makkelijker in slaap te vallen en kan slaaponderbrekingen voorkomen. Hierdoor slaap je beter en ben je de volgend dag minder vermoeid.

best life koele kussens

Voor wie zijn koele kussens geschikt

Vooral wanneer je het snel warm hebt in bed kan je baat hebben bij verkoelende kussens. Bij het kopen van een kussen is het belangrijk om rekening te houden met de slaaphouding en persoonlijke voorkeuren. Een koelkussen is misschien niet voor iedereen geschikt en er zijn enkele overwegingen om rekening mee te houden.

Heb jij het vaak snel warm in bed en zweet je regelmatig? Dan heb je verkoelend beddengoed nodig om oververhitting te voorkomen en comfortabel te kunnen slapen. Temperatuur en slaapkwaliteit zijn nou eenmaal met elkaar verbonden. Koele kussens kunnen helpen om warmte van het lichaam af te voeren, een verkoelend oppervlak te bieden en zweet af te voeren.

Zijslapers hebben een hoger kussen nodig om het hoofd omhoog en de nek uitgelijnd te houden. Veel koele kussens hebben een hogere kant die geschikt is voor zijslapers.

Als rugslaper heb je een medium hoofdkussen van medium hoogte nodig dat je hoofd ondersteunt zonder het te ver naar voren of naar achteren te laten kantelen. De meeste verkoelende kussens hebben de ideale hoogte en stevigheid voor rugslapers.

Materialen zoals traagschuim en latex vormen naar de vorm van je hoofd zen zorgen voor een goede ondersteuning en uitlijning.

Slaap je het liefst op je buik dan kunnen sommige koele kussens minder geschikt zijn. En dit heeft dan voornamelijk met de hoogte van het kussen te maken. Buikslapers hebben een laag hoofdkussen nodig waardoor je nek in een comfortabele hoek blijft. Sommige koele kussens zijn verstelbaar en kunnen dus geschikt zijn als je op je buik slaapt.

Koele kussens gebruiken vaak synthetisch schuim of natuurlijke materialen die het vasthouden van warmte voorkomen. Synthetisch schuim heeft de neiging om gas af te geven, wat een chemische geur in het kussen veroorzaakt. Dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen, maar als je gevoelig bent voor geuren kan je het langer opmerken. Materialen zoals wol en boekweit hebben ook een natuurlijke geur die soms als onaangenaam wordt ervaren.

Onze selectie koele kussens

Hieronder vindt je de door ons geselecteerde koele kussens.

Best Life orthopedisch hoofkussen met cooling gel

best life koele kussens

Dit kussen van Best Life houdt ook tijdens de warme nachten je hoofd koel. Het hoofdkussen is voorzien van ventilerend mesh materiaal dat overmatig zweten tijdens je slaap voorkomt.

Een verkeerd kussen verstoord niet alleen je nachtrust, het kan ook leiden tot lichamelijke klachten. Dit Best Life hoofdkussen zorgt behalve voor verkoeling ook voor een optimale ondersteuning door het ergonomische ontwerp.

Het kussen heeft twee slaapkanten van verschillende diktes waardoor jij zelf de ideale hoogte voor jouw slaappositie kan kiezen. Als je op je zij slaapt kies je de hogere kant en wanneer je op je rug ligt de lage kant.

De tijk is gemaakt van polyester en het kussen van traagschuim met een dikke laag cooling gel. Het kussen heeft een afmeting van 32 x 55 cm.


Pepa Trade hoofdkussen met coolgel

Pepa Trade hoofdkussen met coolgel

Dit hoofdkussen is gemaakt van hoog kwaliteit NASA traagschuim en voorzien van een laag coolgel. De juiste densiteit van dit ergonomische hoofdkussen zorgt ervoor dat je nek op de juiste manier ondersteund wordt.

De coolgel zorgt ervoor dat het kussen niet te warm wordt waardoor jij een comfortabele nachtrust hebt. Het kussen is afgewerkt met een polyester tijk en heeft een afmeting van 40 x 60 cm. Met dit Papa Trade kussen kom je makkelijker de warme zomers door.


Ventilerend bamboe koelgel kussen

Ventilerend bamboe koelgel kussen

Dit hoofdkussen zorgt voor een comfortabele nachtrust. Het kussen bestaat uit twee verschillende kanten. Aan de ene kan traagschuim, de andere kant bestaat uit koelgel. Het traagschuim zorgt voor meer comfort, een goede lig houding, terwijl de gel laag het hoofd koel houdt.

De tijk is gemaakt van 40% bamboe en 60% polyester. Het is gemakkelijk schoon te maken omdat het hele kussen in de machine kan worden gewassen op het fijne was programma. Dit kussen bevordert de slaap en verlengt de diepe slaaptijd en verlicht ook de pijn bij het wakker worden en pijn veroorzaakt door oncomfortabel beddengoed.


Herzberg Gel Orthopedisch memory foam kussen

Herzberg Gel Orthopedisch memory foam kussen

Krijg de slaap die je verdient met de Herzberg orthopedisch memory foam gel kussen. Bereid je voor op ultiem comfort met zijn uitstekende zachtheid en een rustgevend gevoel in de buitenste laag van premium gel.

Het ergonomische ontwerp biedt meer ondersteuning en is comfortabeler dan het gebruikelijke kussen. Het traagschuim heeft een perfecte stevigheid waardoor het ideaal is voor alle soorten slaperposities. Het traagschuim vormt zich naar de vorm van je hoofd en nek en houdt de wervelkolom en rug goed.

Het koele kussen regelt de temperatuur en zorgt ervoor dat lichaamswarmte perfect wordt afgevoerd. Hierdoor houdt het je hoofd koel tijdens het slapen en wordt je fris wakker.

De afneembare kussensloop is gemaakt van een polyester dat ademend en ventileert. Alle materialen zijn milieuvriendelijk, hypoallergeen en ook huisstofmijt en bevatten geen schadelijke chemicaliën.

Zaza hoofdkussen met koelgel

Zaza hoofdkussen met koelgel

Dit traagschuim hoofdkussen van Zaza zorgt voor comfort, het verlichten van druk en perfecte pasvorm tijdens het slapen. Het hoofdkussen is voorzien van een verzachtende buiten laag van verkoelende gel, die zorgt voor extra verkoeling.

Het ergonomische kussen is ontworpen met een speciale contourvorm dat de belasting van je hoofd, nek en schouder verlicht. Of je nu zijwaarts, op je buik of op rug slaapt, het past zich aan de ronding van je hoofd en nek aan en biedt voldoende ondersteuning

Dit koele kussen is van nature antimicrobieel en bestand tegen allergenen zoals schimmels, huisstofmijt en andere bacteriën. De afneembare tijk is machine wasbaar.

Materiaal van koele kussens

Koele kussens gebruiken speciale materialen in de vulling en hoes om de temperatuur te regelen en warmte af te voeren. Dit kunnen materialen zijn die warmte onttrekken aan je lichaam of materialen die lucht door laten stromen om warmte af te voeren. Synthetische materialen voelen over het algemeen warmer aan dan natuurlijke materialen.

Traagschuim vulling

Traagschuim is een visco-elastisch polyfoam en wordt ook wel memory foam genoemd. Wanneer het materiaal warm wordt past het zich aan je lichaamsvormen aan. Dit zorgt voor een goede drukverdeling voor je hoofd, nek en schouders.

Kussens van traagschuim kunnen warmte vasthouden en de luchtstroom beperken. Traagschuim met open cellen heeft een betere luchtstroom.

Koele kussens van traagschuim hebben vaak nog een ander materiaal dat dit compenseert. Traagschuim wordt bijvoorbeeld versnipperd om lucht te laten circuleren, of doordrenkt met gel warmte weg te trekken van het lichaam.

best life koele kussens

Gel vulling

Gel voelt koel aan en is een sterk geleidend materiaal dat warmte van het lichaam wegtrekt. Het wordt vaak toegevoegd aan andere vulmaterialen, meestal traagschuim.

Kapok

Kapok is een natuurlijk materiaal dat koel aanvoelt en zeer ademende werking heeft.

Wil je meer weten over kapok en kapokkussens? Lees dan het artikel Een natuurlijk kapok kussen – Wat is het precies en wat zijn de voordelen hiervan?

Boekweit vulling

Boekweitdoppen zijn de schillen van de boekweitkorrel die een open vorm hebben waardoor er een soort luchtzakken in het kussen gevormd worden. Dit voorkomt dat warmte in het kussen wordt vastgehouden. De veerkrachtige boekweitdoppen absorberen lichaamsvocht en voert het direct af. Hierdoor blijft het hoofdkussen koel en dat heeft een positief effect op slaap, lichaam en energie.

Boekweitkussens kunnen even wennen zijn omdat het een natuurlijke geur heeft en een ritselend geluid kunnen veroorzaken.

Latex vulling

Latex wordt gemaakt van rubberboom sap, dat wordt geoogst en verwerkt volgens de Dunlop- of Talalay-methode. Dunlop latex is zwaarder, heeft een dichte bodem en voelt veerkrachtig aan. Talalay-latex vereist meer verwerking, met een homogeen en ademend resultaat. Latex biedt voldoende drukontlasting en is beter ademend dan synthetisch schuim. Enige warmteopslag is mogelijk, maar veel koelkussens gebruiken luchtige latex om warmte af te voeren en de luchtstroom te stimuleren.

Wol vulling

Wol is een natuurlijke vezel dat fungeert als natuurlijke isolatie. Het trekt warmte en vocht weg van warmere gedeelten en houdt warmte vast in koudere gedeelten. De vorm van de vezel zorgt ervoor dat het goed lucht door laat. Een wollen kussen is een goede keuze als je het hele jaar door temperatuurregeling willen.

Katoenen tijk

Katoen is een natuurlijke vezels dat zacht en ademend is. Katoen voert op natuurlijke wijze vocht af wat voor een verkoelend gevoel zorgt. Dit materiaal wordt vaak gebruikt in hoezen omdat het de luchtstroom verhoogt en gemakkelijk schoon te maken is.

Bamboe tijk

Bamboe is een natuurlijke vezel die vocht afvoerend en licht in gewicht is. Het is meer absorberend dan katoen, waardoor het een ideale keuze is voor warme slapers die de hele nacht zweten. Bamboe is ademend en verhoogt de luchtstroom door het kussen.

best life koele kussens

Waar moet je op letten bij koele kussens

Koele kussens onttrekken warmte aan het lichaam waarbij bepaalde materialen dit beter doen dan andere. Dat gezegd hebbende, iedereen is anders en wat voor de een werkt, werkt mogelijk niet voor de ander. Er zijn meerdere factoren waar je rekening mee moet houden bij het kopen van koele kussens.

Verkoelende eigenschappen

De verkoelende eigenschappen van een kussen bepalen hoe goed het de temperatuur regelt, warmte afvoert en je de hele nacht koel houdt. De meeste koelkussens hebben passieve koeleigenschappen, wat betekent dat ze zijn gemaakt van materialen die de luchtstroom stimuleren of warmte van het lichaam afvoeren.

Gel is een voorbeeld van een materiaal dat warmte wegtrekt en afvoert.

Vocht afvoerende materialen zoals wol, katoen en bamboe zijn zeer geschikt wanneer je ’s nachts snel zweet. Deze ademende materialen hebben een goede luchtcirculatie en voorkomen dat warmte wordt vastgehouden.

Slaaphouding

In welke houding je elke nacht slaapt, bepaalt de stevigheid en hoogte waarnaar je moet zoeken in een kussen.

Als zijslapers heb je een hoger kussen nodig die de ruimte tussen nek en schouders opvult. Dit helpt de wervelkolom op één lijn te houden en vermindert de druk. Als je op je rug slaapt houd je een vrij neutrale houding aan maar heb een kussen nodig die je hoofd horizontaal houdt en niet te ver naar voren of naar achteren kantelt. Slaap je het liefst op je buik? Kies dan voor een dunnere kussens dat je hoofd en nek in een comfortabele hoek houdt.

Kussens met versnipperd schuim, dons en wol zijn vaak dikker of hoger maar comprimeren gemakkelijk. In sommige gevallen kan vulling verwijderen of toevoegen om de hoogte van het kussen te veranderen.

Prijs

Kussens zijn verkrijgbaar in een verschillende prijsklassen, dus het kan handig zijn om een ​​budget in te stellen voordat je op zoek gaat naar een geschikt kussen. Houd er rekening mee dat sommige materialen duurder zijn dan andere. Koele kussens kunnen variëren van €20 tot €150 of meer, wat duurder is dan het gemiddelde kussen.

Drukverdeling

Een goed kussen geeft extra ondersteuning en verlicht druk en spanning in nek en schouders. Kussens die zich aanpassen aan de vorm van het hoofd en de nek helpen je wervelkolom op één lijn te houden.

Traagschuim staat bekend om zijn conformerende karakter maar ook latex zorgt voor drukontlasting.

Kwaliteit

De kwaliteit van de materialen worden gebruikt bepalen de levensduur. Veel koele kussens zijn gemaakt van hoogwaardige materialen die bijzonder duurzaam zijn. Hierdoor gaan koele kussens vaak langer mee dan andere kussens.

Stevigheid

De meeste koele kussens zijn medium zacht tot medium stevig. Voor de zachte kussen wordt vaak wol, dons of versnipperd traagschuim gebruikt. Kussens van stevig schuim en latex zijn medium tot medium stevig net als boekweitkussens.

Bij de aanschaf van koele kussens bepalen jouw persoonlijke voorkeuren en je slaaphouding welke stevigheid voor jou geschikt is.

Wasvoorschriften

Hoewel de exacte wasinstructies per fabrikant kunnen verschillen, zijn veel koele kussens met gel niet geschikt voor de wasmachine. De meeste fabrikanten van koele kussens houden hier rekening mee en bieden een wasbare hoes die je gemakkelijk kan verwijderen.

Voor- en nadelen

Koele kussens verminderen het vasthouden van warmte en zijn een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Door de koeleigenschappen en gebruikte materialen zijn koelkussens echter duurder. We hebben de voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

  • Temperatuurneutraliteit: koele kussens onttrekken warmte aan het lichaam en voorkomen dat het te warm krijgt terwijl je slaapt
  • Lange levensduur: Koele kussens zijn gemaakt van duurzame materialen die resulteren in een langere levensduur.
  • Drukontlasting: Spanning in de nek en schouders wordt verlicht door koele kussens van latex materiaal of traagschuim.
  • Vaak hypoallergeen: materialen zoals latex, schuim en wol zijn bestand tegen veel voorkomende allergenen.

Nadelen

  • Prijs: Koele kussens zijn vaak iets duurder dan een normaal kussen vanwege de kwaliteit van de gebruikte materialen.
  • Niet voor iedereen: wie niet warm slaapt, vindt misschien een verkoelend kussen niet nodig.
  • Geur: Materialen die worden gebruikt in koele kussens kunnen gas afgeven of een natuurlijke geur hebben.

Conclusie koele kussens

Voelt je kussen vaak na een tijdje te warm aan? Dan ben je niet de enige! Veel mensen vinden een te warm kussen niet prettig slapen. Gelukkig zijn er verschillende soorten koele kussens zodat jij niet elke keer je kussen hoeft om te draaien.

Koele kussens voorkomen dat warmte wordt vastgehouden en door de goede luchtdoorstroming voeren ze de warmte af. Een voorbeeld van een verkoelend vulmateriaal is traagschuim gecombineerd met gel. In dit geval heb je een kussen dat goede ondersteuning biedt en koel aanvoelt.

Behalve het vulmateriaal is het materiaal van de tijk ook belangrijk bij koele kussens. Zo is katoen een zeer ademend materiaal en bamboe drijft vocht zeer goed af. Dus heb jij het snel warm in bed? Kies dan voor koele kussens voor een comfortabele en goede nachtrust.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Koele kussens

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay

Expert op het gebied van dekbedden, hoofdkussens en meer op het gebied van slapen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op één persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.