Orthopedisch hoofdkussen

Wat is een orthopedisch hoofdkussen en waarom zou je het gebruiken?

Je wilt ’s ochtends het liefst uitgerust en fit wakker worden zodat je genoeg energie hebt om de dag te beginnen. Dan zit je niet te wachten op een stijve nek of rugpijn. Toch heeft 80% van de Nederlandse bevolking rug- of nekklachten.

Een verkeerde slaaphouding is daar in veel gevallen de oorzaak van. Voor een goede slaaphouding is het kiezen van het juiste kussen van essentieel belang. Lees snel verder om te zien of een orthopedisch kussen misschien het juiste kussen voor jou is.

Slaaphouding

Ondanks dat iedereen slaapt, slaapt toch iedereen anders. En met anders bedoelen we een andere slaaphouding. Misschien lig jij het lekkerst op je zij in een foetushouding, of op je buik als een plank. Ondanks dat misschien beide houdingen lekker slapen zijn beide slaaphoudingen niet even goed voor je lichaam.

De meeste mensen slapen het liefst op hun zij. Dit blijkt ook de meest geschikte slaaphouding te zijn omdat het minst belastend is voor je lichaam en het de kans op snurken en slaapapneu vermindert. Wanneer je in deze houding ligt, liggen je luchtwegen het meest vrij.

Het risico van zijslapen is dat je een ‘frozen shoulder’ of een verdoofd gevoel in je schouder kan krijgen door de druk die je arm uitoefent op je ledematen. Dit probleem kan je verhelpen door het kiezen van een orthopedisch kussen dat voldoende ondersteuning biedt aan je nek en hoofd. Wanneer de ruimte tussen je hoofd en het matras wordt opgevuld door een goed kussen ontspannen je nekspieren. Dit voorkomt nekpijn.

orthopedisch-hoofdkussen-zijslaper-nekklachten

Op je buik slapen brengt jou misschien heerlijk in dromeland maar je doet je nek er geen plezier mee. Lig je met je gezicht naar voren dan kan je niet ademen, hierdoor draai je automatisch je hoofd opzij. Doordat je hoofd urenlang opzij gedraaid is liggen je rug- en nekwervels gedraaid. Je nekspieren staan constant op spanning waardoor je ’s ochtends met een stijve en pijnlijkenek wakker kan worden.

Niet alleen je nek komt onder druk te staan als je op je buik slaapt, ook je rugspieren worden meer belast. De meeste matrassen zijn namelijk zo gemaakt dat het de contouren van je lichaam volgt. Als je op je buik ligt hangt je buik in het matras en ontstaat er spanning op je ruggenwervels. Dit zorgt voor pijn in je onderrug.

Op je rug slapen kan daarentegen niet veel kwaad. Wanneer je op je rug ligt ontlast je de gewrichten en je lichaam kan volledig ontspannen.

Het enige nadeel van slapen op je rug is dat de kans op snurken en op slaapapneu. Een orthopedisch kussen kan ervoor zorgen dat je nek en je ruggenwervel in een rechte lijn komen te liggen waardoor je luchtwegen vrij komen te liggen. Deze positie voorkomt dat je tong en het zachte gedeelte van je gehemelte naar achteren zakken en je gaat snurken.

ergonomisch-hoofdkussen-zijslaper
Een orthopedisch kussen voor zijslapers

Wat is een orthopedisch kussen

Een orthopedisch kussen is zo ontworpen dat het je nek en hoofd in een anatomisch en natuurlijk positie ondersteunt. De optimale slaaphouding is namelijk wanneer je nek en je rugwervels in een neutrale stand staan. Hierdoor ontspannen je spieren ’s nachts en komt je lichaam volledig tot rust. Hierdoor slaap je lekkerder en worden nek-, rug- en schouderklachten voorkomen.

Een orthopedisch kussen heeft een aparte vorm ten opzichte van een regulier kussen en zorgt er zo voor dat de ruimte tussen je matras en je hoofd op je juiste manier is opgevuld.

Kenmerkend voor een orthopedisch kussen is dat het vormvast en elastisch is. Hierdoor biedt het een comfortabele ondersteuning aan je nek, hoofd en schouders. Daarnaast hebben veel van de orthopedische kussens een voorgevormde nekrol en een uitsparing voor het hoofd.

Waarom kiezen voor een orthopedisch kussen

Een verkeerde slaaphouding zorgt ervoor dat het steunweefsel van je nek (kapsels, banden en tussenwervelschijven) voor langere tijd onder spanning komen te staan. Het gevolg hiervan is dat de vezels oprekken en de elasticiteit afneemt.

Vaak merk je hier niet zo veel van tijdens het slapen maar ontstaan de klachten als je wakker wordt. Denk daarbij aan een stijve rug of nek en in sommige gevallen ook hoofdpijn.  Zo wil je natuurlijk je dag liever niet beginnen.

Bijna 80% van de volwassenen in Nederland heeft nek- en/of rugklachten. Vaak wordt een verkeerd matras gezien als de boosdoener hiervan. Een verkeerd kussen of een verkeerde slaaphouding is net zo goed de oorzaak van deze problemen.

Er zijn twee redenen waarom een traditioneel hoofdkussen een onjuiste lichaamspositie kan veroorzaken tijdens je slaap:

 1. Als je hoofkussen niet de juiste dikte. Hierdoor komt er een knik in je nek. Een te laag kussen zorgt ervoor dat je hoofd te ver naar beneden buigt en een te hoog kussen veroorzaakt een onnatuurlijke houding naar boven.
 2. Vaak zijn traditionele hoofdkussen gevuld met dons of polysterschuim. Dit voelt misschien zacht aan maar een te zacht kussen geeft onvoldoende ondersteuning aan je hoofd en nek.

Een orthopedisch kussen zorgt voor een goede ondersteuning van je nek en hoofd en helpt bij het ontspannen van belangrijke en veelgebruikte spieren. Door het bevorderen van een goede ligpositie worden wervels ontlast wat resulteert in een betere nachtrust en fitter wakker worden.

orthopedisch-hoofdkussen-nekklachten
Een orthopedisch kussen voor mensen met nekklachten

Waar op letten bij het kopen van een orthopedisch kussen

Er zijn tegenwoordig steeds meer bedrijven en winkels die orthopedische kussens aanbieden. Niet alle orthopedische kussens zijn hetzelfde of van dezelfde kwaliteit.

Kenmerken van een goed orthopedisch hoofdkussen:

 • Het orthopedisch hoofdkussen moet de juiste hoogte te hebben

Het is belangrijk dat je een kussen kiest dat de juiste hoogte heeft zodat de nekwervels recht liggen ten opzichte van de rest van je lichaam.

Een kussen heeft namelijk twee functies

 1. De ruimte tussen je hoofd en je matras opvullen
 2. Ondersteuning geven aan je hoofd

Vooral de eerste functie is bepalend voor de juiste hoogte van je kussen. De ruimte tussen je hoofd en je matras is afhankelijk van je lichaamsbouw.

Wanneer je op je zij slaapt varieert de ideale hoogte tussen de 8 en 12 cm. Heb je een brede schouderpartij dan heb je een hoger kussen nodig dan wanneer je minder brede schouders hebt. Je schouders bepalen namelijk mede de ruimte die moet worden opgevuld.

Daarnaast is de hardheid van je matras ook bepalend voor de hoogte van je kussen. Bij een zacht matras zakken je schouders dieper in het matras weg waardoor de ruimte tussen je hoofd en kussen kleiner wordt. Bij een hard matras geldt het omgekeerde.  

Twijfel je tussen een orthopedisch kussen dat net iets te laag is of net iets te hoog is? Kies dan voor een kussen dat net iets te hoog is. Je kan beter iets te veel steun dan te weinig steun hebben.

orthopedisch-hoofdkussen-zijslaper

Je kan trouwens heel makkelijk testen of je kussen te laag is. Stop jij ongemerkt je hand of je hele arm onder je kussen? Dan is je kussen te laag. Je arm of je hand stop je daar namelijk om de hoogte van je kussen te compenseren.

 • Het orthopedisch hoofdkussen heeft een vaste vorm

Een orthopedisch kussen heeft, anders dan een normaal kussen, een vaste vorm. Je kan het kussen ook niet opkloppen. Dit kan even wennen zijn maar het kan wel veel nekklachten verminderen

Op het moment dat je jouw normale kussen opklopt probeer je het kussen weer zo stevig mogelijk krijgen en in de originele vorm terug te brengen. Een goed orthopedisch kussen heeft en behoudt de juiste vorm.

 • Het orthopedisch hoofdkussen is elastisch

Dat een orthopedisch hoofdkussen vormvast is betekent niet dat het niet elastisch is. Een goed hoofkussen dient elastisch te zijn zodat, wanneer je er op ligt, druk verlagend werkt en daarna weer langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert.

 • Het orthopedisch hoofdkussen is niet temperatuur- en drukgevoelig.

Hierdoor is je slaapcomfort niet afhankelijk van de omgevingstemperatuur of je lichaamstemperatuur.

 • Het orthopedisch hoofdkussen ventileert goed.

Terwijl jij slaapt heft je kussen elke nacht heel wat te verduren door draaien en zweten. Elke nacht wordt er door aanraking zweet opgenomen. De hoeveelheid zweet kan zelfs oplopen tot een kopje per nacht. Dit is heel normaal en niets om je zorgen over te maken.

Om ervoor te zorgen dat je niet op een klam kussen ligt is het belangrijk dat je kussen goed ventileert en absorbeert. Dit voordkomt en klam gevoel en slaapt lekkerder.

ergonomisch hoofdkussen nekklachten top
 • Het orthopedisch hoofkussen is schimmelwerend en antibacterieel.

Door het nachtelijk gebruik, zweten en huisstofmijt kan je kussen een broedplaats voor bacteriën worden. Dit kan allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Het is daarom aan te raden om te slapen op een antibacterieel kussen. Een onderzoek van Dokter Tucker toonde aan dat: “De hoeveelheid ziektekiemen op de buitenkant van een antibacterieel kussen veel lager was en van binnen vond Tucker helemaal geen ziekteverwekkers”. 

 • Het orthopedisch hoofdkussen is aangepast aan jouw lichaamsbouw

Niet iedereen heeft dezelfde lichaamsbouw en om die reden is ook niet ieder kussen geschikt voor iedereen.

Een goed orthopedisch kussen zorgt ervoor dat jouw wervelkolom in de juiste en ontspannen houding komt te liggen. Hoe breder jouw schouders zijn hoe hoger je hoofd opgetild moet worden om een neutrale positie te bereiken.

 • Het orthopedisch hoofdkussen is aangepast aan jouw slaaphouding

Jouw slaaphouding is bepalend voor het soort kussen dat je nodig hebt. Een goed hoofdkussen moet ervoor zorgen dat je nek en je ruggengraat in een rechte lijn komen te liggen.

Ben je een rug-slaper dan is het belangrijk dat het kussen zachte maar stevige ondersteuning biedt in de nek.

Ben je een zijslaper dan is het belangrij dat het kussen de ruimte tussen jouw hoofd en het matras goed opvult zodat er niet te veel druk op je schouders komt.

Best Life Orthopedische hoofdkussens

Best Life is een Nederlandse online retailer met een hoogwaardig assortiment ergonomische kussens. Het team achter Best Life wil ervoor zorgen dat iedereen een comfortabele nachtrust heeft en zonder pijnklachten wakker wordt. Best Life is tegemoet gekomen aan de behoefte om een kussen dat optimaal ondersteuning biedt aan je nek en schouders. 

In samenwerking met verschillende slaap- en orthopedische experts hebben ze twee hoofdkussens ontwikkeld die zorgen voor een optimale ondersteuning.

Best Life orthopedisch en ergonomisch hoofdkussen 34×60 cm

Best Life orthopedisch en ergonomisch hoofdkussen 34x60 cm

Dit is een medium/zacht kussen dan geschikt is voor iedere slaaphouding. Het kussen biedt een optimale ondersteuning van de nek en de schouders tijdens het slapen.

Dit ergonomische kussen volgt de contouren van je hoofd en schouders en zorgt ervoor dat je wervelkolom in een neutrale positie wordt gebracht. Hierdoor ligt je hoofd in een rechte lijn met je ruggenwervel. Dit voorkomt of vermindert nek en rugklachten.

Naast pijnverlichting aan nek, schouders of rug zorgt een goed orthopedisch kussen ook voor het openen van je luchtwegen doordat je in de juiste houding ligt.

De verbeterde slaaphouding bevordert de vitaliteit en bloedsomloop.

Dit ergonomische kussen va Best Life is gemaakt van BL Comfort-Foam traagschuim dat zorgt voor langdurig comfort. Het kussen past zich volledig aan je lichaam aan en behoudt daarnaast zijn volume.

Door de ventilerende hoes wordt lucht goed gecirculeerd en wordt de warmte goed afgevoerd. Dit voorkomt een klam gevoel. 

Het kussen heeft een afneembare hoes die gewassen kan worden op 30 garden. Hierdoor houd je het kussen schoon en fris.

Best Life orthopedisch en ergonomisch hoofdkussen 30x 60 cm

Best Life orthopedisch en ergonomisch hoofdkussen 30x 60 cm

Dit ergonomische hoofdkussen van Best Life is ontworpen om je nek en ruggengraat in een perfecte, neutrale houding te brengen tijdens je slaap. Dit voorkomt niet alleen nek- en rugklachten het bevordert daarmee ook de bloedsomloop.

Of je nu op je zij of op je rug slaapt, in beide gevallen biedt dit kussen de ultieme ondersteuning. Afhankelijk van jouwe lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur kan je kiezen om op de lage of op de hoge kant te liggen.   

Het BL Comfort-Foam traagschuim is luchtdoorlatend en heeft een druk verlagende werking, wat je lichaam ontlast en de bloedsomloop optimaliseert. 

De ventilerende hoes zorgt voor een goede luchtcirculatie waardoor warmte goed wordt afgevoerd. De hoes is makkelijk afneembaar en kan je wassen op 30 graden. Hierdoor houdt je jouw kussen altijd schoon en fris.

Best Life vindt het belangrijk dat je een kussen koopt dat aan jouw wensen voldoet en zorgt voor ultiem slaapcomfort. Daarom kan je 30 dagen proefslapen op beide kussens. Daarnaast wordt er een gratis e-boek meegeleverd met daarin praktische tips voor een betere nachtrust.

ergonomisch-hoofdkussen-nekklachten

Bijbehorende kussenslopen

Om ervoor te zorgen dat je regelmatig op een schoon en fris kussen kan slapen, zonder te hoeven wachten tot je kussenhoes droog, kan je een extra kussenhoes bestellen.

Voor beide kussens is er een reserve kussenhoes beschikbaar. De kussenhoes is gemaakt van polyester en ook deze kussenhoezen kunnen op 30 graden in de wasmachine gewassen worden. Om ervoor te zorgen dat de kwaliteit behouden wordt is het af te raden om de kussenhoes in de droger te stoppen.

Voor- en nadelen orthopedisch kussen

Voordat je een nieuw product aanschaft wil je vaak weten wat de voor-en nadelen ervan zijn. Daarom hebben we de voor- en nadelen van een orthopedisch kussen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

 • Het grootste voordeel van een orthopedisch kussen is dat het kussen je slaaphouding corrigeert. Het kussen zorgt ervoor dat je nek en je rugwervel in een natuurlijke houding komen te liggen. Dit vermindert nek- rug- en schouderklachten.
 • De juiste drukverdeling en de ergonomische vorm zorgen voor een perfecte ondersteuning van je nek en hoofd.
 • Een orthopedisch kussen zorgt ervoor dat je luchtwegen vrij liggen waardoor de kans op snurken afneemt.
 • Een betere ligpositie bevordert de bloedcirculatie in je lichaam
 • Eem betere slaaphouding zorgt ervoor dat je lichaam beter tot rust komt waardoor je uitgerust en fitter wakker wordt.

Nadelen

 • Omdat een orthopedisch kussen vaak een andere vorm heeft is het veelal even wennen. Over het algemeen heb je 7 tot 10 dagen nodig om aan een nieuwe kussen te wennen. Het is daarom belangrijk je kussen ook eerst een paar weken uit te proberen.

Conclusie Orthopedisch Kussen

Een orthopedisch kussen is ontworpen om je lichaamspositie tijdens het slapen te verbeteren. Het ondersteunt je hoofd en nek op in een anatomische en natuurlijke positie. Hierdoor komt je nek en je rugwervel in een rechte lijn te liggen zodat je spieren en vezels in je nek en rug niet te veel op spanning komen te staan.

Een goed orthopedisch kussen heeft de juiste hoogte een aangepast aan jouw lichaamsbouw en slaaphouding. Het orthopedisch kussen is vormvast en elastisch. Voor optimaal comfort is het belangrijk om te kiezen voor een kussen dat niet temperatuur gevoelig is en goed ventileert. Je wilt namelijk vooromen dat je waar wordt op een nat en klam kussen.

Een orthopedisch kussen heeft een afwijkende vorm ten opzichte van een normaal kussen. Dit kan even wennen zijn. Het is belangrijk om het kussen enkele weken te testen. Hierdoor weet je of de kussen de juiste vorm en maat voor jou heeft en kan je er aan wennen. Best Life heeft twee ergonomische hoofdkussens waarop je 30 dagen kan proefslapen.

Wil jij van je nek-of rugklachten af of wil je gewoon beter slapen? Een orthopedisch kussen is voor iedereen die zijn of haar lichaam een gezonde nachtrust wil geven om zo fit en uitgerust wakker te worden de volgende dag.

Bekijk ook zeker eens onze neksteunkussens om te zien of dat een andere oplossing voor je is.

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel laat dan gerust hieronder een comment achter. Je kan ons ook volgen op Facebook

Gerelateerde berichten

Meest verkocht

betternights
Reacties op: Orthopedisch hoofdkussen

Eén reactie op “Orthopedisch hoofdkussen”

 1. Het is interessant om te lezen dat je door slapen op je zij een frozen shoulder kan ontwikkelen. Mijn moeder heeft al een tijd last van haar schouder, dus we overwegen om iemand te zoeken die haar frozen shoulder behandelen kan. We zullen ook eens advies inwinnen over een orthopedisch kussen, bedankt voor de tip!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Tom

Hoi! Mijn naam is Tom en sinds 2011 werk ik al voor Better Nights 😃 Met heel veel plezier blog ik regelmatig over slaap- en slaapproducten. Heb je vragen? Plaats dan gerust een reactie en ik probeer hem zo snel mogelijk te beantwoorden.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
31 mei 2023 4 Seizoenen Dekbed: Het Perfecte Allround Comfort

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste dekbed speelt hierbij een belangrijke rol. Een 4 seizoenen dekbed is een uitstekende keuze voor mensen die het hele jaar door comfort en gemak willen ervaren. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een 4 seizoenen dekbed precies is, de […]

Lees artikel
29 mei 2023 Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer. In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte […]

Lees artikel
26 mei 2023 Ultiem comfort en elegantie: Ontdek de voordelen van een donzen lits-jumeaux dekbed

Een goede nachtrust is essentieel voor ons welzijn en het kiezen van het juiste dekbed is een belangrijk onderdeel van het creëren van een comfortabele slaapomgeving. Voor wie op zoek is naar ultiem comfort en luxe, is een donzen dekbed lits jumeaux een uitstekende keuze. Met zijn zachte, lichte en warme eigenschappen biedt dit type […]

Lees artikel
24 mei 2023 Het perfecte 1 persoons dekbed: Ultiem comfort en warmte

Het hebben van een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk element voor een goede nachtrust is het juiste beddengoed, en een hoogwaardig donzen dekbed kan een wereld van verschil maken. In dit artikel zullen we ons richten op één persoons donzen dekbedden, en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor […]

Lees artikel
23 maart 2023 Vouwbed

Het Vouwbed: Compacte En Praktische Slaapoplossing Voor Kleine Ruimtes Een goede nachtrust is van vitaal belang voor onze gezondheid en welzijn. Helaas hebben niet alle huizen genoeg ruimte voor een permanent bed. Als je een kleine slaapkamer hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om een bed neer te zetten en je […]

Lees artikel
22 maart 2023 Verzwaringsdeken kind

Hoe een verzwaringsdeken je kind kan helpen om beter te slapen Een verzwaringsdeken kan een goede oplossing zijn voor kinderen die moeite hebben met slapen en niet van een licht donzen dekbed houden. Door het gewicht van de deken ervaart het kind een lichte druk op het lichaam, wat vergelijkbaar is met een knuffel. Dit […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.3/10 gebaseerd op 184 reviews.