• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
 • Gratis verzending én gratis retour
 • Handgemaakt in Nederland
 • Gratis proefslapen
 • Showroom in Doetinchem

Het Verschil Tussen Tencel en Donzen Dekbedden

Het kiezen van het juiste dekbed is essentieel voor een goede nachtrust en comfortabele slaap. Er zijn talloze dekbedmaterialen beschikbaar, maar twee van de meest populaire keuzes zijn tencel en dons.

Beide hebben unieke eigenschappen en voordelen, maar ook verschillen die jouw keuze kunnen beïnvloeden.

In dit uitgebreide artikel zullen we diepgaand ingaan op het verschil tussen tencel en donzen dekbedden, inclusief productieprocessen, warmteclassificaties, prijsklasse, onderhoud en meer.

Nuvaro Tencel de Luxe 4 seizoenen dekbed - Verschil tussen tencel en donzen dekbedden

Tencel Dekbedden

Productieproces

Tencel, een relatief nieuw materiaal, wordt vervaardigd uit houtpulp, meestal afkomstig van eucalyptus– of beukenhout. Het productieproces van tencel staat bekend om zijn milieuvriendelijkheid. Hier is een gedetailleerde beschrijving van het proces:

 1. Houtverwerking: Eerst wordt het hout verwerkt tot houtsnippers.
 2. Oplossing maken: De houtsnippers worden vervolgens opgelost in een oplosmiddel, meestal een niet-giftig organisch oplosmiddel zoals amineoxide. Dit proces staat bekend als de natte spintechniek.
 3. Spinnen van vezels: De opgeloste cellulose wordt door een spinkop geëxtrudeerd tot vezels.
 4. Weven tot stof: De vezels worden vervolgens geweven tot stof, die wordt gebruikt voor de productie van tencel dekbedden.

Dit productieproces met gesloten kringloop maakt tencel tot een milieuvriendelijke keuze, omdat water en oplosmiddelen worden gerecycled en hergebruikt, en er geen schadelijke chemicaliën nodig zijn.

Wat is lyocell

Warmteclassificatie

Tencel dekbedden zijn verkrijgbaar in verschillende warmteclassificaties om aan de behoeften van verschillende seizoenen en individuen te voldoen. Deze classificaties variëren van lichtgewicht tot extra warm.

 • Lichtgewicht: Ideaal voor de zomermaanden vanwege hun ademend vermogen en vochtregulerende eigenschappen.
 • Medium Gewicht: Geschikt voor de lente en herfst wanneer de temperaturen gematigd zijn.
 • Zwaargewicht/Extra Warm: Perfect voor koude winters en koude slaapkamers.

Prijsklasse

De prijs van tencel dekbedden varieert afhankelijk van de kwaliteit, het merk en de warmteclassificatie. Over het algemeen vallen tencel dekbedden in het middensegment tot het hogere segment.

Hoewel ze misschien duurder zijn dan synthetische alternatieven, worden ze vaak als een waardevolle investering beschouwd vanwege hun duurzaamheid, comfort en milieuvriendelijkheid.

Dekbed wassen

Onderhoud

Tencel dekbedden vereisen over het algemeen weinig onderhoud. Ze zijn meestal machinewasbaar, maar het is belangrijk om de instructies op het label van jouw specifieke dekbed te volgen.

Gebruik geen wasmiddelen met bleekmiddel, omdat deze de tencel vezels kunnen beschadigen. Drogen op een lage temperatuur wordt aanbevolen om krimp te voorkomen. Regelmatig luchten en opschudden helpt de veerkracht van het dekbed te behouden.

Lees meer over het onderhoud van je tencel dekbed

donsvlok-natuur

Donzen Dekbedden

Productieproces

Dons, afkomstig van eenden of ganzen, is een natuurlijk materiaal dat al eeuwen wordt gebruikt in dekbedden. Het productieproces van dons is anders dan dat van tencel en omvat de volgende stappen:

 1. Verzamelen van Dons: Het dons wordt verzameld uit het zachte, isolerende onderkleed van eenden of ganzen.
 2. Reiniging: Het verzamelde dons wordt gereinigd om vuil, stof en geur te verwijderen.
 3. Behandeling: Na het reinigen wordt het dons vaak behandeld om het te desinfecteren en te verbeteren.
 4. Vulling: Het dons wordt vervolgens in de dekbedhoes geplaatst en verdeeld om een gelijkmatige verdeling van het dons te garanderen.

Dit proces vereist aandacht voor ethische overwegingen, zoals verantwoordelijk dons, waarbij het dons wordt verkregen nadat de vogel natuurlijk is afgeworpen, om het welzijn van dieren te waarborgen.

Vulkracht dons

Warmteclassificatie

Donzen dekbedden worden vaak ingedeeld op basis van hun vulkracht (fill power) en het percentage donsveren.

 • Vulkracht: Dit cijfer geeft de veerkracht van het dons aan en varieert van laag naar hoog. Hoe hoger de vulkracht, hoe beter het dons is in het vasthouden van lucht en dus in isolatie.
 • Percentage donsveren: Het percentage donsveren in een dekbed kan variëren. Een hoger percentage donsveren betekent meestal een warmer dekbed.

Deze classificaties stellen je in staat om een donzen dekbed te kiezen dat past bij jouw warmtebehoeften en voorkeuren, of je nu een lichtgewicht dekbed voor de zomer of een extra warm dekbed voor de winter wilt.

Prijsklasse

De prijs van donzen dekbedden kan sterk variëren, afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van het dons, de vulkracht en het merk.

Hoogwaardige donzen dekbedden met een hoge vulkracht zijn over het algemeen duurder, maar bieden superieure isolatie en duurzaamheid.

Investering in een kwalitatief hoogwaardig donzen dekbed kan echter resulteren in jarenlang comfortabel slapen.

Donzen dekbed wassen

Onderhoud

Het onderhoud van donzen dekbedden vereist speciale aandacht om de levensduur en prestaties te behouden. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 • Luchten en opschudden: Regelmatig luchten en opschudden van het dekbed helpt om de veerkracht van het dons te behouden en voorkomt dat het samenklontert.
 • Bescherming tegen vocht: Donzen dekbedden moeten worden beschermd tegen vocht en klamheid, omdat vocht het dons kan aantasten.
 • Professionele reiniging: Hoewel sommige donzen dekbedden machinewasbaar zijn, wordt professionele reiniging meestal aanbevolen om schade aan het dons te voorkomen.
 • Dekbedovertrek: Het gebruik van een dekbedovertrek beschermt het dekbed tegen vlekken en verlengt de levensduur.

Lees meer over het onderhoud van je tencel dekbed

duurzame tencel dekbedden

Het Vergelijken van Tencel en Donzen Dekbedden

Nu we een grondig begrip hebben van zowel tencel- als donzen dekbedden, laten we de belangrijkste verschillen en overeenkomsten tussen deze twee materialen samenvatten.

Milieuvriendelijkheid

Tencel staat bekend om zijn milieuvriendelijkheid vanwege het duurzame productieproces met een gesloten kringloop en het gebruik van hernieuwbare hulpbronnen zoals houtpulp.

Donzen dekbedden zijn afhankelijk van de bron van de veren en het milieu waarin de vogels worden gehouden. Er zijn ethische zorgen met betrekking tot het plukken van dons, hoewel verantwoordelijk donsbeleid het welzijn van de dieren waarborgt.

Diervriendelijk ganzendons

Warmte en Isolatie

Donzen dekbedden blinken uit in isolatie en ventilatie vanwege de unieke structuur van donsveren die lucht vasthouden. Hierdoor blijft warme lucht ingesloten, maar wordt het ook ververst en biedt het een uitzonderlijke warmte-isolatie.

Tencel dekbedden daarentegen reguleren vocht beter, wat vooral gunstig is in warmere klimaten of voor mensen die vatbaar zijn voor nachtelijk zweten.

Warmteklasse dekbed

Gewicht

Dons is buitengewoon lichtgewicht, waardoor donzen dekbedden comfortabel en gemakkelijk te hanteren zijn. Tencel dekbedden kunnen iets zwaarder aanvoelen vanwege het dichtere materiaal, maar zijn nog steeds lichter dan veel synthetische alternatieven.

Zachtheid en Luxe

Tencel staat bekend om zijn zijdezachte textuur en is hypoallergeen, wat het geschikt maakt voor mensen met allergieën. Dons voelt luxueus en pluizig aan op de huid en biedt een knusse slaapomgeving.

Nuvaro Exclusive Summer 260x220 Donzen dekbed 100% Ganzendons

Prijs

Tencel dekbedden bevinden zich meestal in het middensegment tot het hogere segment qua prijs. Donzen dekbedden variëren sterk in prijs, afhankelijk van de kwaliteit en vulkracht, en kunnen zowel betaalbaar als luxueus zijn.

Allergieën

Mensen met allergieën moeten voorzichtig zijn bij het kiezen van donzen dekbedden, omdat sommige mensen allergisch kunnen zijn voor donsveren.

Bij Better Nights hebben echter alle donzen dekbedden een donsdichte tijk, waardoor ze ook geschikt zijn voor mensen met een huisstofmijtallergie. Tencel dekbedden zijn hypoallergeen en over het algemeen veilig voor mensen met allergieën.

ganzenveren-dons

Conclusie Het Verschil Tussen Tencel en Donzen Dekbedden

De keuze tussen tencel- en donzen dekbedden hangt af van jouw persoonlijke voorkeuren, klimaat en slaapbehoeften. Beide materialen bieden unieke voordelen en eigenschappen.

Tencel dekbedden zijn milieuvriendelijk, ademend en gemakkelijk te onderhouden, terwijl donzen dekbedden uitblinken in isolatie en luxe. Overweeg factoren zoals warmteclassificatie, prijsklasse en onderhoud bij het maken van jouw keuze.

Uiteindelijk is het belangrijk om te investeren in een hoogwaardig dekbed dat bijdraagt aan een goede nachtrust en comfortabele slaap.

Of je nu de voorkeur geeft aan de natuurlijke isolatie van dons of de vochtregulerende eigenschappen van tencel, jouw slaapcomfort staat voorop bij het maken van deze belangrijke beslissing. Kies verstandig en geniet van jouw welverdiende rust.

Veel gestelde vragen over Het Verschil Tussen Tencel en Donzen Dekbedden

Wat is het verschil tussen tencel en donzen dekbedden?

Tencel dekbedden zijn gemaakt van tencel, een kunstmatig materiaal dat wordt geproduceerd uit houtpulp, meestal afkomstig van eucalyptus- of beukenhout. Donzen dekbedden daarentegen zijn gevuld met dons, het zachte onderkleed van eenden of ganzen.

Zijn tencel dekbedden milieuvriendelijker dan donzen dekbedden?

Over het algemeen worden tencel dekbedden als milieuvriendelijker beschouwd vanwege het duurzame productieproces met een gesloten kringloop en het gebruik van hernieuwbare hulpbronnen zoals houtpulp. Echter, er zijn ethische zorgen met betrekking tot de bron van de veren en het welzijn van de dieren voor donzen dekbedden.

Welk dekbed is geschikt voor warme klimaten?

Zowel tencel als donzen dekbedden zijn geschikt voor warme en vochtige klimaten vanwege hun vochtregulerende eigenschappen en ademend vermogen. Ze houden je koel en droog tijdens de warme nachten.

Welk dekbed biedt betere isolatie voor koude winters?

Donzen dekbedden bieden uitstekende isolatie en zijn ideaal voor koude winters vanwege hun vermogen om warmte vast te houden. De warmteklasse van een donzen dekbed kan worden aangepast aan je specifieke behoeften.

Zijn tencel dekbedden geschikt voor mensen met allergieën?

Ja, tencel dekbedden zijn hypoallergeen en geschikt voor mensen met allergieën. Ze veroorzaken zelden allergische reacties.

Hoe onderhoud ik mijn tencel of donzen dekbed?

Tencel dekbedden zijn meestal machinewasbaar, maar volg altijd de wasinstructies op het label. Gebruik geen wasmiddelen met bleekmiddel. Donzen dekbedden vereisen speciale zorg, zoals luchten en opschudden om de veerkracht te behouden. Professionele reiniging wordt aanbevolen voor donzen dekbedden.

Zijn tencel dekbedden lichter dan donzen dekbedden?

Over het algemeen zijn donzen dekbedden lichter dan tencel dekbedden vanwege de lichtheid van dons als vulmateriaal. Dit maakt donzen dekbedden gemakkelijker te hanteren.

Wat bepaalt de prijs van tencel en donzen dekbedden?

De prijs van zowel tencel- als donzen dekbedden varieert afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit, vulkracht, merk en warmteclassificatie. Hoogwaardige dekbedden zijn meestal duurder maar bieden superieure prestaties en duurzaamheid.

Kan ik een tencel of donzen dekbed het hele jaar door gebruiken?

Beide soorten dekbedden zijn veelzijdig en kunnen het hele jaar door worden gebruikt, afhankelijk van de warmteclassificatie. Je kunt kiezen voor lichtgewicht dekbedden voor de zomer, medium gewicht voor de lente en herfst, en extra warm voor de winter.

Welk dekbed moet ik kiezen?

De keuze tussen tencel- en donzen dekbedden hangt af van je persoonlijke voorkeuren, klimaat en slaapbehoeften. Overweeg factoren zoals warmteclassificatie, prijsklasse, onderhoud en milieubewustzijn bij het maken van je keuze. Investeer in een hoogwaardig dekbed dat bijdraagt aan een goede nachtrust en comfortabele slaap.

Reacties op: Het Verschil Tussen Tencel en Donzen Dekbedden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
4 december 2023 De Beste Reiskussens van 2023 voor Optimaal Reiscomfort

De beste reiskussens om heerlijk te kunnen uitrusten in het vliegtuig, thuis of zelfs op het werk zodat je zonder nekpijn de dag door komt Heb je ook als je in een vliegtuig zit, dat je je nooit helemaal kunt ontspannen of comfortabel kunt zitten? De ruimte is al zo benauwd en de rugleuning zit […]

Lees artikel
29 november 2023 Goedkope hoofdkussens en Dure Hoofdkussens: De Verschillen

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor onze gezondheid en welzijn. Een belangrijk onderdeel van een goede nachtrust is het juiste hoofdkussen. Hoofdkussens zijn er in allerlei prijsklassen, van goedkope opties tot luxe, dure varianten. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen goedkope en dure hoofdkussens? In dit artikel gaan we dieper in […]

Lees artikel
27 november 2023 Zomerdekbedden versus winterdekbedden: Wat zijn de verschillen?

Het kiezen van het juiste dekbed is van essentieel belang voor een goede nachtrust. Er zijn verschillende soorten dekbedden op de markt, maar twee van de meest populaire opties zijn zomerdekbedden en winterdekbedden. Deze twee varianten zijn ontworpen om tegemoet te komen aan de specifieke behoeften van verschillende seizoenen en temperaturen. In dit artikel zullen […]

Lees artikel
23 november 2023 Slapen in Stijl: De Wereld van Internationale Dekbedafmetingen

In een wereld die steeds kleiner lijkt te worden dankzij technologie en globalisering, is het interessant om stil te staan bij de kleine, maar praktische details van ons dagelijks leven die internationale verschillen kunnen onthullen. Een van deze ogenschijnlijk alledaagse aspecten is de afmeting van onze dekbedden. Terwijl velen van ons er nooit bij stilstaan, […]

Lees artikel
Soorten Vullingen voor Hoofdkussens: Een Gids

Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid en welzijn, en het juiste hoofdkussen kan een cruciale rol spelen bij het bereiken van een goede nachtrust. Er zijn verschillende soorten vullingen voor hoofdkussens op de markt, elk met zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. In dit artikel zullen we de meest voorkomende soorten hoofdkussenvullingen bespreken, […]

Lees artikel
20 november 2023 Voordelen van Handgemaakte Dekbedden Versus Machinaal Geproduceerde

Dekbedden spelen een cruciale rol bij het creëren van een comfortabele slaapomgeving en een goede nachtrust. Als jij op zoek bent naar het juiste dekbed, moet je rekening houden met het belangrijke onderscheid tussen handgemaakte dekbedden en machinaal geproduceerde dekbedden. In dit artikel zullen we de voordelen van beide opties onderzoeken om jou te helpen […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 205 reviews.