Na aankoop van uw donzen hoofdkussen kunt u weer heerlijk lekker slapen met uw hoofd op een comfortabele ondergrond.

Van uw nieuwe fraaie donzen hoofdkussen wilt u natuurlijk zo lang mogelijk kunnen blijven genieten.

Dons heeft van nature een hoge levensduur, maar goed onderhoud is wel essentieel om deze extensieve levensduur optimaal te benutten.

Dons is een natuurproduct en de natuurlijke bescherming van het donspluisje wordt gedurende het gebruik ervan langzaam minder.

Heel langzaam worden de vulkracht en de daaraan verbonden comfortkenmerken steeds iets minder.

U merkt dat doordat uw kussen gedurende de jaren minder gaat opveren en platter blijft.

Om de natuurlijke bescherming van dons zo lang mogelijk te kunnen benutten geven wij u de volgende onderhoudstips.

Loiva Comfort Night Donzen Hoofdkussen

Dagelijks onderhoud donzen kussen

Klop nadat u opstaat het kussen even op, zodat het weer lekker luchtig wordt en het dons zich weer helemaal kan uitzetten.

Zo kan het overdag goed ventileren en blijft het lang fris, zodat het niet snel gewassen hoeft te worden.

betternights dekbedden en hoofdkussens

Onderhoudstips donzen hoofdkussen

U kunt ook een aantal dingen doen om te voorkomen dat uw donzen hoofdkussen snel vies wordt. Hou het kussen zo lang mogelijk schoon door u aan de onderstaande regels te houden:

  • Ga niet vlak voor bedtijd in bad of onder de douche. Of draag een douchemuts als u dit toch van plan bent. U wilt niet dat al het vocht uit uw haar wordt opgenomen door het dons, wat ervoor zorgt dat het een stuk sneller vies wordt.
  • Zorg ervoor dat uw kussen niet vies wordt door crème of olie die u opdoet voor het slapen. Een kussensloop kan het kussen wel beschermen, maar een gedeelte kan er toch doorheen komen en het kussen aantasten.
  • Maak gebruik van een kussenbeschermer om het kussen in de beste staat te houden. Dit is een extra laag tussen het kussen en de kussensloop in.
  • Was uw kussensloop wekelijks, zodat zich daar geen bacteriën in kunnen gaan nestelen.
  • Gebruik geen stofzuiger of mattenklopper op de kussens, dit kan het dons of de veren beschadigen.
donzen kussen wassen

Veren kussen wassen en drogen

In de natuur bieden veren de eend bescherming tegen water. Wanneer u een kussen met veren wast, kan deze gaan stinken en niet meer fijn zijn om op te slapen.

Dit komt omdat het erg lastig is om een veren kussen weer droog te krijgen. Door het vasthouden van het vocht kan het gaan stinken.

We raden daarom altijd aan om dit naar een gespecialiseerde stomerij te brengen die u kan helpen dit kussen grondig te reinigen zodat het toch in perfecte staat blijft.

Ganzendons herkomst

Donzen kussen wassen en drogen

Het is wel mogelijk om een donzen kussen zelf in de wasmachine te wassen, maar we willen u dit ten zeerste afraden.

Het is een langdurig traject om een donzen hoofdkussen goed te wassen. Omdat het zo’n dikke laag dons en/of veren betreft duurt het lang voordat dit goed is gedroogd.

Als dit drogen niet voldoende wordt gedaan kan er schimmel ontstaan in het kussen, waardoor het daarna onbruikbaar is.

Elk donzen hoofdkussen heeft wel een waslabel, waaraan te zien is dat het eventueel wel mogelijk is om het zelf te doen.

Na het wassen moet u het minimaal 4 uur in de droger stoppen (op de laagste stand) om er zeker van te zijn dat het kussen helemaal droog is.

Hier kunt u eventueel een tennisbal toevoegen bij het drogen, zodat het kussen een beetje wordt opgeklopt tijdens het droogproces en dons/veren minder aan elkaar gaan kleven.

Daarna kun u het kussen het beste nog in een warme ruimte in huis laten luchten, omdat u zeker wilt weten dat het helemaal droog wordt.

Dit kan echter nooit gegarandeerd worden, daarom raden wij ook een stomerij aan die gespecialiseerd is in dons.

Nuvaro Goose Comfort 90% Boxmodel Donzen hoofdkussen

Verkeerd wassen/drogen van een donzen hoofdkussen kan het in één keer onbruikbaar maken omdat het vocht in het dons blijft zitten en het geen warmte meer vasthoudt en schimmel kan ontwikkelen.

We willen u dan ook ten zeerste aanraden om dit bij een stomerij te laten doen die gespecialiseerd is in het wassen en drogen van dons.

Dit hoeft slechts één keer in de twee jaar te gebeuren, dus de kosten zijn minimaal en dit bespaart u ook nog eens een hoop werk.

Zo haalt u het maximale uit uw donzen hoofdkussen en bij goed onderhoud kan een donzen hoofdkussen zeker 10 jaar worden gebruikt.

Dons heeft een beschermend laagje dat zorgt voor de eigenschappen ervan, daarvoor heeft een donzen hoofdkussen speciale wasmiddelen nodig. Dit beschermende laagje wordt in een gespecialiseerde donswasserij weer hersteld zodat uw hoofdkussen wederom voor jaren werk goed uitgerust is.

Tip: Een speciale donswasserij klinkt misschien heel duur, maar doorgaans kost dit slechts rond de €25 tot €30 voor een was- en droogbeurt per hoofdkussen of dekbed.

Heeft u nog vragen over het onderhoud van uw donzen hoofdkussen of dekbed? Stel deze hieronder en een van onze specialisteren zal uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden!