Onderhoud tencel dekbedden goed om elke nacht weer onder een schoon en fris dekbed te liggen

Een tencel dekbed heeft over het algemeen niet erg veel verzorging nodig om mooi te blijven. Zorg ervoor dat je je dekbed een aantal keer per week lucht als het buiten droog is, zodat vocht kan worden afgevoerd en het dekbed goed droog blijft.

Tencel dekbed

Eigenschappen tencel dekbed

Een belangrijke eigenschap van je tencel dekbed is namelijk dat het veel vocht op kan nemen, daarom is het ook belangrijk om het genoeg lucht te geven om weer te dragen.

Je tencel dekbed wassen in de wasmachine is mogelijk, we raden aan dit op 30 graden te wassen met een biologisch wasmiddel zonder fosfaten.

Doe het tencel dekbed liever niet in de droger, maar laat het in een warme ruimte of buiten in de zon opdrogen.

Onderhoud tencel dekbed
Onderhoud tencel dekbedden goed om elke nacht weer onder een heerlijk fris dekbed te slapen

Onderhoud tencel dekbed: Onderhoudstips

1. Laat het tencel dekbed dagelijks ademen
De beste manier om je natuurlijke tencel dekbed fris en vers te houden is door het bed ‘s ochtends NIET op te maken.

Ja, dat klopt – wij raden je inderdaad aan om je bed niet op te maken! Zo krijgen de meeste gebruikte delen van het beddengoed, die het meeste vocht opvangen, ook frisse lucht. Laat het tencel dekbed en eventuele extra dekens minstens een uur of twee na het ontwaken open liggen zodat overal lucht bij kan.

Terwijl je slaapt heeft je tencel dekbed actief vocht afgevoerd zodat de temperatuur onder je tencel dekbed comfortabel bleef. Door het dekbed te luchten kan dit vocht weer worden verwerkt en blijft het dekbed langer fris zonder dat het gewassen hoeft te worden.

2. Haal de matrastopper er maandelijks vanaf en draai deze
Eenmaal per maand (of wanneer je je lakens verschoont), trek je je matrastopper over de voet van je bed naar beneden.

Zo kan het midden van je bed worden belucht en kan vocht worden afgevoerd. Dit is ook een goed moment om je matrastopper om te draaien om een gelijkmatige compressie te creëren.

3. Zon en lucht in het seizoen
Haal aan het begin of aan het einde van elk seizoen je tencel dekbed van het bed en hang dit op een heldere dag in de zon. Natuurlijk zonlicht zal je beddengoed ontgeuren, bleken, desinfecteren en revitaliseren.

Je kunt het beddengoed over hekken of meubels hangen, uit het raam hangen of op een deken in de tuin leggen. Als je niet in staat bent om je beddengoed naar buiten te brengen, kun je de spullen in de buurt van (niet tegen!) een verwarming, kachel of andere droge warmtebron plaatsen.

Zorg er natuurlijk wel voor dat je tencel dekbed over een veilig oppervlak hangt en niet beschadigd raakt!

Dekbed wassen
Een tencel dekbed kan gewoon in de wasmachine, met wol of dons is dit een stuk lastiger

Onderhoud tencel dekbed: Tencel dekbed wassen

Een tencel dekbed kan in tegenstelling tot donzen dekbedden en wollen dekbedden wel gewoon in de wasmachine.

We raden aan om het dekbed op 30 graden te wassen, het liefst met een wolprogramma. Gebruik hiervoor een ecologisch wasmiddel dat geen sulfaten bevat.

We raden aan om je tencel dekbed niet in de droger te stoppen, maar om het in de zon of in een warmte ruimte te laten drogen.

Een tencel dekbed kan in tegenstelling tot donzen dekbedden en wollen dekbedden wel gewoon in de wasmachine.

We raden aan om het dekbed op 30 graden te wassen, het liefst met een wolprogramma. Gebruik hiervoor een ecologisch wasmiddel dat geen sulfaten bevat.

We raden aan om je tencel dekbed niet in de droger te stoppen, maar om het in de zon of in een warmte ruimte te laten drogen.

vlekken reinigen dekbed
Vlekken op een tencel dekbed kunnen zeker nog worden gereinigd

Reinigen van vlekken op een tencel dekbed

Kleine ongelukjes (morsen, vlekje)

 • Gebruik handdoeken om het grootste deel van het vocht te verwijderen.
 • Kleinere ongelukken kunnen ter plaatse worden schoongemaakt met een zachte borstel en zeepwater.
 • Om resterende vlekken te verwijderen, bevochtig je de vlek (met een beetje citroensap voor extra bleken) en plaats je de vlek in de zon.

Grote ongelukken (het hele kopje laten vallen, grote vlek)

 • Ruim zoveel mogelijk op met handdoeken.
 • Vul de badkuip of bak met water,
 • Voeg een beetje afwasmiddel toe aan het water of direct op het vervuilde gebied.
 • Dompel het vervuilde gedeelte onder en spoel voorzichtig in het water.
 • Laat de bak leeglopen, druk het water uit het dekbed en herhaal dit indien nodig. Vermijd wringen of verdraaien van de natte tencel.
 • Om geuren te verwijderen kun je azijn verdunnen in water en door de vervuilde plek gieten.
 • Zorg ervoor dat het tencel volledig droog is voor gebruik.

Volg ook eens onze Facebook pagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Veel gestelde vragen onderhoud tencel dekbed

Hoe vaak moet ik mijn tencel dekbed luchten?

Het wordt aanbevolen om je tencel dekbed een paar keer per week te luchten, vooral als het buiten droog is. Laat het dekbed een uur of twee open liggen, zodat het kan ademen en vocht kan afvoeren.

Kan ik mijn tencel dekbed in de wasmachine wassen?

Ja, je kunt je tencel dekbed in de wasmachine wassen. Gebruik een biologisch wasmiddel zonder fosfaten en was het dekbed op een temperatuur van 30 graden, bij voorkeur op een wolprogramma.

Kan ik mijn tencel dekbed in de droger doen?

Het is beter om je tencel dekbed niet in de droger te stoppen. Laat het dekbed opdrogen in een warme ruimte of buiten in de zon.

Hoe kan ik mijn tencel dekbed dagelijks onderhouden?

Laat je bed na het ontwaken een paar uur open liggen, zodat het dekbed en eventuele extra dekens kunnen luchten. Dit helpt vocht af te voeren en het dekbed fris te houden zonder dat het gewassen hoeft te worden.

Hoe vaak moet ik mijn matrastopper draaien?

Het wordt aanbevolen om je matrastopper maandelijks (of wanneer je je lakens verschoont) over de voet van het bed naar beneden te trekken. Dit zorgt voor beluchting van het midden van het bed en helpt vocht af te voeren.

Kan ik mijn tencel dekbed in de zon hangen?

Ja, je kunt je tencel dekbed aan het begin of einde van elk seizoen in de zon hangen. Zonlicht helpt bij het ontgeuren, bleken, desinfecteren en revitaliseren van het beddengoed. Zorg ervoor dat je het dekbed over een veilig oppervlak hangt en niet beschadigt.

Hoe moet ik vlekken op mijn tencel dekbed reinigen?

Voor kleine vlekken kun je een zachte borstel en zeepwater gebruiken. Plaats de vlek in de zon om deze verder te behandelen. Voor grote vlekken kun je het dekbed in water met een beetje afwasmiddel onderdompelen en voorzichtig spoelen.

Vermijd wringen of verdraaien van het natte tencel. Azijn verdund in water kan worden gebruikt om geuren te verwijderen. Zorg ervoor dat het dekbed volledig droog is voordat je het weer gebruikt.

Mag ik mijn tencel dekbed strijken?

Over het algemeen is het niet nodig om een tencel dekbed te strijken, omdat het materiaal van nature kreukvrij is. Als je echter toch wilt strijken, volg dan de instructies op het waslabel en gebruik een lage temperatuurinstelling.

Kan ik een tencel dekbed gebruiken met een allergie?

Tencel is van nature hypoallergeen en resistent tegen huisstofmijt. Het kan dus een goede keuze zijn voor mensen met allergieën. Raadpleeg echter altijd een allergoloog of arts voor specifiek advies.

Hoe lang gaat een tencel dekbed mee?

De levensduur van een tencel dekbed kan variëren, afhankelijk van het gebruik en onderhoud. Over het algemeen kunnen tencel dekbedden jaren meegaan als ze goed worden verzorgd.

Inhoud

  Meest verkocht

  Onze producten

  De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 221 reviews.