Het isolerende vermogen van dons wordt weergegeven in de vulkracht. Een betere dons heeft een hogere vulkracht. Omdat er minder dons nodig is om dezelfde isolatie te bereiken zal een dekbed lichter zijn en meer ventilatie bieden.

Vulkracht is het universele beoordelingssysteem voor ganzendons en eendendons. Hoewel het niet de eenvoudigste manier is om direct te begrijpen wordt het kiezen van een goed donzen dekbed een stuk eenvoudiger als je dit eenmaal door hebt.

De vulkracht van dons wordt weergegeven in cijfers. Hoe hoger de vulkracht, hoe beter het dons en hoe minder dons er nodig is om warm te blijven.

Bij een grotere donsvlok heb je:

 • Een hogere kwaliteit
 • Minder gewicht nodig
 • Meer ventilatie door meer luchtruimte tussen het dons

De donsvlokken uit koudere gebieden zijn groter en zorgen voor nog meer ventilatie, daarom is dons uit koudere gebieden als Siberië en de Mazuren ook duurder.

Meer vulkracht betekent meer comfort door meer ventilatie van de dons.

Daardoor heb je meer warmteopbouw en comfort terwijl je minder gewicht op je hebt liggen.
Door de warmte vanje lichaam en de kou erbuiten wordt er door de ventilatie de ideale temperatuur gerealiseerd en meer verwerking van transpiratie.

Vulkracht dons
Hoe hoog veert het dons op en hoe luchtig wordt je dekbed?


Hoe wordt de vulkracht van dons gemeten?

De vulkracht wordt bepaald door 30  gram dons in een koker te stoppen met een gewicht erop dat de dons naar beneden drukt. Na het verwijderen van het gewicht wordt gekeken hoe hoog de dons opveert. Hoe hoger de dons daarna terugveert / hoe groter de donsvlok zich ontplooit, hoe luchtiger het dekbed en hoe hoger de vulkracht.

De vulkracht van het dons wordt door dit getal in mm weergegeven. De donzen dekbedden van Better Nights variëren van 170 mm tot ruim 200 mm, wat zeer hoog is. Deze vulkracht wordt aangegeven op het label van een donzen dekbed en wat bij ons op de website ook bij elk product wordt genoemd.

Dit getal, dat in mm wordt aangedrukt, geeft aan wat de vulkracht van het dons is. Vulkracht gaat tot wel een waarde van 220 mm voor de hoogste kwaliteit dons.

Loiva Silver Donzen Winterdekbed BetterNights
Zelfs ons voordeligste dekbed heeft een goede vulkracht waardoor je een luchtig dekbed krijgt zoals hierboven te zien

Wat is goede dons?

Er wordt veel gesproken over ‘goede dons’, maar wanneer heb je nu écht goede dons?

 • Dons met een vulkracht van circa 140/150 mm wordt gekwalificeerd als “Goed”.
 • Dons met een vulkracht van 150 tot 190mm wordt gekwalificeerd als “Zeer goed”.
 • Dons met een vulkracht hoger dan 190mm en 200mm + wordt gekwalificeerd als “Superieur”.

We raden aan geen dons van onder de 100 mm vulkracht te kopen, omdat dit zeer lage kwaliteit is en het ook waarschijnlijk is dat hier geen rekening is gehouden met dierenwelzijn.

Bij lage kwaliteit is het vaak het geval dat de dieren niet optimaal zijn behandeld, waardoor het dons zich niet helemaal heeft kunnen ontwikkelen.

Er kan dan ook een soort van “pitje” in het midden zitten, de kern die zich niet verder heeft ontwikkeld.

Als je een donzen dekbed tegenkomt waar de vulkracht helemaal niet wordt vermeld zal deze bijna altijd zeer laag zijn, deze wordt bij zeer goedkope donzen dekbedden dan ook om die reden niet aangegeven.

Lees meer over het verschil tussen een Better Nights dekbed en een goedkoop donzen dekbed

Nuvaro Exclusive Medium 260x220 Donzen dekbed 100% Ganzendons
Een heerlijk luchtig dekbed heeft veel vulkracht en goed dons

Welke vulkracht heb je nodig?

Welke vulkracht je nodig hebt hangt af van je persoonlijke voorkeur. Heb je liever wat meer gewicht op je liggen of heb je de voorkeur voor een zo licht mogelijk dekbed? Hoe hoger de vulkracht, hoe minder gewicht er nodig is om dezelfde mate van isolatie te bereiken.

Een donzen dekbed is altijd wel relatief licht in vergelijking met tencel en wollen dekbedden. Mocht je een donzen dekbed willen dat toch wat meer gewicht heeft, kies dan voor een dekbed met een hoger percentage veren. Veren wegen meer dan dons en zullen daardoor het dekbed verzwaren.

Doe de dekbed keuzehulp en vind uit welk dekbed het meest geschikt is voor jou

De duurzaamheid van vulkracht

Zoals op de pagina onderhoud van je donzen dekbed uitgebreid wordt uitgelegd is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je dekbed vaak wordt gelucht en er niet te ruw mee wordt omgegaan. Hang het niet buiten het raam en gebruik geen stofzuiger of klopper om het schoon te maken, omdat dit het dons en de tijk kan beschadigen.

Het beste kun je het dekbed open op bed liggen met de ramen tegen elkaar open, zodat het dekbed verse lucht krijgt en vocht kan worden afgevoerd.

Lees hier meer over het onderhoud van een donzen dekbed

slaapgewoonten-kat
Heerlijk zacht slapen onder een fijn dekbed

Hoe vulkracht de prijs beïnvloedt

Elke eend of gans levert slechts een kleine hoeveelheid donsvlokken op; 100 g voor een typische gans en daarvan zal slechts een klein deel voldoende kwaliteit hebben om in een donzen dekbed gebruikt te kunnen gaan worden.

Om deze reden zijn donzen dekbedden met een hogere vulkracht bijna altijd duurder dan dekbedden met een lagere vulkracht.

Samenvatting vulkracht

Vulkracht is de mate van ontplooiing van dons. Vulkracht is een kwaliteitsindicator, hoe hoger de vulkracht van een dekbed, hoe beter deze warmte opbouwt én ventileert met minder hoeveelheid aan dons.

Hoe hoger de vulkracht, hoe hoger het warmte-isolerend en ventilerend vermogen de dons heeft. Hoe beter de kwaliteit van de dons, hoe minder gewicht er nodig is om je te verwarmen.

De donsproducten van Betternights kenmerken zich allen door vullingen van hoge kwaliteit.

Lees hier meer over de kwaliteitseisen die we stellen aan al onze producten. 

Veel gestelde vragen over vulkracht

Wat is vulkracht bij dons?

Vulkracht is een maatstaf voor de kwaliteit van dons in donzen dekbedden. Het geeft aan hoeveel lucht een bepaalde hoeveelheid dons kan vasthouden. Hoe hoger de vulkracht, hoe beter het dons isoleert en ventileert.

Hoe wordt de vulkracht van dons gemeten?

De vulkracht wordt gemeten door een bepaalde hoeveelheid dons in een koker te plaatsen en er gewicht op te leggen.

Na het verwijderen van het gewicht wordt gekeken hoe hoog de dons opveert. Hoe hoger de dons terugveert, hoe groter de ontplooiing en dus hoe hoger de vulkracht.

Wat betekent een hogere vulkracht voor een donzen dekbed?

Een hogere vulkracht betekent dat het dons luchtiger en meer isolerend is. Hierdoor is er minder dons nodig om dezelfde mate van isolatie te bereiken. Een donzen dekbed met een hogere vulkracht zal lichter zijn en meer ventilatie bieden.

Wat zijn de kwaliteitsindicaties voor vulkracht bij dons?

Over het algemeen wordt dons met een vulkracht van circa 140/150 mm gekwalificeerd als “Goed”, dons met een vulkracht van 150 tot 190 mm als “Zeer goed”, en dons met een vulkracht hoger dan 190 mm en 200 mm+ als “Superieur”.

Hoe beïnvloedt de vulkracht de prijs van een donzen dekbed?

Dons met een hogere vulkracht is over het algemeen van betere kwaliteit en dus duurder. Omdat er minder dons nodig is voor dezelfde isolatie, zijn dekbedden met een hogere vulkracht lichter en bieden ze meer comfort.

Welke vulkracht heb ik nodig voor mijn donzen dekbed?

De keuze voor de vulkracht hangt af van je persoonlijke voorkeur. Een hogere vulkracht betekent een lichter dekbed, terwijl een lagere vulkracht iets meer gewicht kan bieden. Het is belangrijk om te bedenken hoe warm en luchtig je het dekbed wilt hebben.

Hoe beïnvloedt vulkracht de duurzaamheid van een donzen dekbed?

De duurzaamheid van een donzen dekbed hangt niet direct af van de vulkracht, maar van het juiste onderhoud. Regelmatig luchten en voorzichtig omgaan met het dekbed zijn belangrijk om de levensduur te verlengen.

Waarom is dons uit koudere gebieden vaak duurder?

Dons uit koudere gebieden, zoals Siberië, heeft over het algemeen grotere donsvlokken en biedt daardoor meer ventilatie. De hogere kwaliteit en betere isolatie-eigenschappen van dit dons leiden tot een hogere prijs.

Wat zijn de voordelen van een donzen dekbed met hoge vulkracht?

Een donzen dekbed met een hoge vulkracht biedt meer isolatie met minder gewicht, waardoor je comfortabel kunt slapen zonder te zwaar te worden bedekt. Het biedt ook betere ventilatie en reguleert de temperatuur effectief.

Inhoud

  Meest verkocht

  Onze producten

  De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 221 reviews.