Onderhoud donzen dekbedden goed om elke nacht weer onder een schoon en fris dekbed te liggen

Na aankoop van je donzen dekbed geniet je van een heerlijke nachtrust onder een zeer comfortabel dekbed.

Hier wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten, zeker aangezien het een aardige investering is.

Dons heeft van nature een hoge levensduur, maar goed onderhoud is wel essentieel om deze extensieve levensduur optimaal te benutten.

Dons is een natuurproduct en de natuurlijke bescherming van het donspluisje wordt gedurende het gebruik ervan langzaam minder.

De vulkracht en de daaraan verbonden comfortkenmerken nemen dan ook af. Je merkt dat doordat je dekbed gedurende de jaren gebruik dunner en minder warm wordt.

Om de natuurlijke bescherming van dons zo lang mogelijk te kunnen benutten geven wij je de volgende onderhoudstips.

Onderhoud donzen dekbed
Onderhoud donzen dekbedden goed om elke nacht weer onder een heerlijk fris dekbed te slapen

Dagelijks onderhoud donzen dekbed

Het is aan te raden om het donzen dekbed dagelijks even op te schudden.

Niet door het op te tillen en alles naar één kant te wapperen zoals bij een ander type dekbed, maar door het op te tillen en met gespreide vingers naar elkaar toe te bewegen.

Hierdoor wordt het dons optimaal verdeeld over het hele dekbed en gaat niet alles op één plek zitten.

Loiva Silver Donzen Winterdekbed BetterNights

Wekelijks onderhoud donzen dekbed

Laat één keer per week het donzen dekbed gespreid op bed liggen, zonder dekbedovertrek eromheen.

Zet de ramen tegenover elkaar open zodat de frisse lucht over het dekbed heen kan gaan.

Hang het donzen dekbed nooit uit het raam, de luchtvochtigheid en het zonlicht kunnen het dekbed aantasten waardoor de beschermingslaag van de dons eerder verdwijnt en het dekbed minder lang meegaat. Daarom mag het ook niet buiten aan de waslijn worden gehangen om te drogen. Daarnaast kan het ook nog eens beschadigingen veroorzaken aan de tijk, wat te allen tijde voorkomen moet worden.

Gebruik ook zeker geen stofzuiger of mattenklopper voor het dekbed, plaats er geen zware objecten op en ga er ook niet op springen, zodat het dekbed niet beschadigd raakt en het in de beste mogelijke conditie blijft.

Een kwalitatief goed donzen dekbed kan gemakkelijk 10 jaar of zelfs veel ouder worden.

Een korte samenvatting van wekelijks onderhoud donzen dekbed:

  • Lucht je dekbed niet buiten het raam!
  • Leg het opengespreid op bed en laat uw kamer goed luchten. Zo kan de donsdichte tijk van het dekbed niet beschadigen en blijft uw dons in betere conditie (doe dit één keer wekelijks).
  • Stofzuig je dekbed niet, geen zware spullen op leggen of op springen!
  • Vouw je dekbed in de lengte dubbel en druk met gespreide vingers de zijkanten naar elkaar toe. Zo klop je de dons op een natuurlijke wijze op. (De gans zie je wel eens klapperen met zijn/haar vleugels. Daardoor wordt de verwarmende dons onder het vochtwerende verenpakket weer opgeschud).
Donzen dekbed wassen

Onderhoud donzen dekbed: wassen en drogen

Het is wel mogelijk om een donzen dekbed in de wasmachine te wassen, maar we willen je dit ten zeerste afraden.

Het wassen van het donzen dekbed is eigenlijk geen probleem mits dit wordt gedaan op 30 graden en er gebruik wordt gemaakt van natuurbiologisch wasmiddel zonder parfum, bleek en wasverwachter.

Het grote probleem zit echter in het drogen van het dekbed, aangezien geen enkele particulier een droogtrommel in huis zal hebben die groot genoeg is om een compleet donzen dekbed helemaal droog te krijgen.

Verkeerd wassen/drogen van een donzen dekbed kan het in één keer onbruikbaar maken omdat het vocht in het dons blijft zitten en het geen warmte meer vasthoudt.

Dekbed wassen

We willen je dan ook ten zeerste aanraden om dit bij een stomerij te laten doen die gespecialiseerd is in het wassen en drogen van dons.

Dit hoeft slechts één keer in de twee jaar te gebeuren, dus de kosten zijn minimaal en dit bespaart je ook nog eens een hoop werk.

Zo haal je het maximale uit je donzen dekbed en bij goed onderhoud kan een donzen dekbed zeker 20 jaar worden gebruikt.

Dons heeft een beschermend laagje dat zorgt voor de eigenschappen ervan, daarvoor heeft een donzen dekbed speciale wasmiddelen nodig. Dit beschermende laagje wordt in een gespecialiseerde donswasserij weer hersteld zodat je dekbed wederom voor jaren werk goed uitgerust is.

Tip: Een speciale donswasserij klinkt misschien heel duur, maar doorgaans kost dit slechts rond de €25 tot €30 voor een was- en droogbeurt per dekbed.

Volg ook eens onze Facebook pagina om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes!

Veel gestelde vragen over donzen dekbed wassen

Kan ik mijn donzen dekbed dagelijks opschudden?

Ja, het is aan te raden om het donzen dekbed dagelijks even op te schudden. Til het dekbed op en beweeg met gespreide vingers naar elkaar toe, zodat het dons gelijkmatig verdeeld wordt over het hele dekbed.

Hoe vaak moet ik mijn donzen dekbed laten luchten?

Laat je donzen dekbed één keer per week gespreid op bed liggen, zonder dekbedovertrek eromheen. Zorg ervoor dat de kamer goed geventileerd is door ramen tegenover elkaar open te zetten.

Hierdoor kan frisse lucht het dekbed doordringen en helpt het om het dekbed op te frissen.

Kan ik mijn donzen dekbed buiten ophangen om te drogen?

Nee, hang je donzen dekbed nooit buiten aan een waslijn om te drogen. Blootstelling aan zonlicht en vochtigheid kan het dekbed beschadigen en de beschermende laag van de dons aantasten. Dit kan de levensduur van het dekbed verkorten.

Hoe kan ik mijn donzen dekbed het beste opkloppen?

Vouw je dekbed in de lengte dubbel en druk met gespreide vingers de zijkanten naar elkaar toe. Op deze manier klop je de dons op een natuurlijke manier op, vergelijkbaar met hoe een gans zijn/haar veren opschudt. Vermijd het gebruik van een stofzuiger of mattenklopper, omdat dit het dekbed kan beschadigen.

Kan ik mijn donzen dekbed in de wasmachine wassen?

Hoewel het mogelijk is om een donzen dekbed in de wasmachine te wassen, wordt dit ten zeerste afgeraden. Als je ervoor kiest om je dekbed zelf te wassen, gebruik dan een wasmachine op 30 graden en natuurlijk biologisch wasmiddel zonder parfum, bleekmiddel en wasverzachter.

Hoe kan ik mijn donzen dekbed het beste laten reinigen?

Het is het beste om je donzen dekbed te laten reinigen bij een gespecialiseerde stomerij die ervaring heeft met het wassen en drogen van donzen dekbedden.

Dit moet ongeveer eens in de twee jaar gebeuren. De kosten zijn meestal minimaal en het bespaart je veel werk. Zo wordt het dons gereinigd en het beschermende laagje hersteld, zodat het dekbed zijn eigenschappen behoudt.

Hoe lang gaat een donzen dekbed mee bij goed onderhoud?

Met goed onderhoud kan een kwalitatief donzen dekbed gemakkelijk 10 jaar of zelfs veel langer meegaan. Met regelmatig luchten, opschudden en periodieke reiniging kun je de levensduur van het dekbed verlengen.

Inhoud

    Meest verkocht

    Onze producten

    De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 221 reviews.