Na aankoop van uw donzen dekbed geniet u van een heerlijke nachtrust onder een zeer comfortabel dekbed.

Hier wil u natuurlijk zo lang mogelijk van genieten, zeker aangezien het een aardige investering is.

Dons heeft van nature een hoge levensduur, maar goed onderhoud is wel essentieel om deze extensieve levensduur optimaal te benutten.

Dons is een natuurproduct en de natuurlijke bescherming van het donspluisje wordt gedurende het gebruik ervan langzaam minder.

De vulkracht en de daaraan verbonden comfortkenmerken nemen dan ook af. U merkt dat doordat uw dekbed gedurende de jaren gebruik dunner en minder warm wordt.

Om de natuurlijke bescherming van dons zo lang mogelijk te kunnen benutten geven wij u de volgende onderhoudstips.

4 seizoenen dekbed dons

Dagelijks onderhoud donzen dekbed

Het is aan te raden om het donzen dekbed dagelijks even op te schudden.

Niet door het op te tillen en alles naar één kant te wapperen zoals bij een ander type dekbed, maar door het op te tillen en met gespreide vingers naar elkaar toe te bewegen.

Hierdoor wordt het dons optimaal verdeeld over het hele dekbed en gaat niet alles op één plek zitten.

Nuvaro Exclusive Summer 260x220 Donzen dekbed 100% Ganzendons

Wekelijks onderhoud donzen dekbed

Laat één keer per week het donzen dekbed gespreid op bed liggen, zonder dekbedovertrek eromheen.

Zet de ramen tegenover elkaar open zodat de frisse lucht over het dekbed heen kan gaan.

Hang het donzen dekbed nooit uit het raam, de luchtvochtigheid en het zonlicht kunnen het dekbed aantasten waardoor de beschermingslaag van de dons eerder verdwijnt en het dekbed minder lang meegaat. Daarom mag het ook niet buiten aan de waslijn worden gehangen om te drogen. Daarnaast kan het ook nog eens beschadigingen veroorzaken aan de tijk, wat te allen tijde voorkomen moet worden.

Gebruik ook zeker geen stofzuiger of mattenklopper voor het dekbed, plaats er geen zware objecten op en ga er ook niet op springen, zodat het dekbed niet beschadigd raakt en het in de beste mogelijke conditie blijft.

Een kwalitatief goed donzen dekbed kan gemakkelijk 10 jaar of zelfs veel ouder worden. Een korte samenvatting van het bovenstaande:

  • Lucht uw dekbed niet buiten het raam!
  • Leg het opengespreid op bed en laat uw kamer goed luchten. Zo kan uw donsdichte tijk van het dekbed niet beschadigen en blijft uw dons in betere conditie (doe dit één keer wekelijks).
  • Stofzuig uw dekbed niet, geen zware spullen op leggen of op springen!
  • Vouw uw dekbed in de lengte dubbel en druk met gespreide vingers de zijkanten naar elkaar toe. Zo klopt u de dons op een natuurlijke wijze op. (De gans ziet u wel eens klapperen met zijn/haar vleugels. Daardoor wordt de verwarmende dons onder het vochtwerende verenpakket weer opgeschud).
Better Nights | Je donzen dekbed wassen: zó doe je dat! 2

Donzen dekbed wassen en drogen

Het is wel mogelijk om een donzen dekbed in de wasmachine te wassen, maar we willen u dit ten zeerste afraden.

Het wassen van het donzen dekbed is eigenlijk geen probleem mits dit wordt gedaan op 30 graden en er gebruik wordt gemaakt van natuurbiologisch wasmiddel zonder parfum, bleek en wasverwachter.

Het grote probleem zit echter in het drogen van het dekbed, aangezien geen enkele particulier een droogtrommel in huis zal hebben die groot genoeg is om een compleet donzen dekbed helemaal droog te krijgen.

Verkeerd wassen/drogen van een donzen dekbed kan het in één keer onbruikbaar maken omdat het vocht in het dons blijft zitten en het geen warmte meer vasthoudt.

We willen u dan ook ten zeerste aanraden om dit bij een stomerij te laten doen die gespecialiseerd is in het wassen en drogen van dons.

Dit hoeft slechts één keer in de twee jaar te gebeuren, dus de kosten zijn minimaal en dit bespaart u ook nog eens een hoop werk.

Zo haalt u het maximale uit uw donzen dekbed en bij goed onderhoud kan een donzen dekbed zeker 20 jaar worden gebruikt.

Dons heeft een beschermend laagje dat zorgt voor de eigenschappen ervan, daarvoor heeft een donzen dekbed speciale wasmiddelen nodig. Dit beschermende laagje wordt in een gespecialiseerde donswasserij weer hersteld zodat uw dekbed wederom voor jaren werk goed uitgerust is.

Tip: Een speciale donswasserij klinkt misschien heel duur, maar doorgaans kost dit slechts rond de €25 tot €30 voor een was- en droogbeurt per dekbed.