Het is niet voor niets dat veel mensen graag onder een donzen dekbed slapen. Het is heerlijk licht, isoleert prima en neemt vocht goed op. Veel onderhoud heeft het niet nodig. ’s Morgens het dekbed even opschudden zodat het lekker luchtig blijft. En natuurlijk af en toe wassen. Maar hoe doe je dat? En hoe vaak moet u een donzen dekbed wassen?

Better Nights | Je donzen dekbed wassen: zó doe je dat! 2

Foto: www.pinterest.com

Gewoon in de wasmachine

Dacht u ook dat een donzen dekbed niet gewassen kan worden? Gelukkig mag dat wel, wat fijn is als uw dekbed niet zo fris meer ruikt. Uw donzen dekbed kan namelijk gewoon in de wasmachine. Het beste kunt u het dekbed op 60 graden wassen. Maar kijk van tevoren wel even goed op het label. Bij sommige dekbedden mag u de wasmachine instellen op 60 graden, maar bij andere dekbedden op maximaal 40 graden. Kies een fijnwas- of wolwasprogramma. Gebruik een wasmiddel voor wol en zijde of een speciaal wasmiddel voor dons. Heeft u dat niet in huis? Dan kunt u het dekbed wassen met milde shampoo. Giet niet te veel wasmiddel in het bakje. Een kwart van wat u normaal gebruikt is prima.

Wat ook goed is om te weten als u uw donzen dekbed gaat wassen:

  • Laat de wasmachine een keer extra spoelen met water
  • Chloor kunt u beter niet gebruiken
  • Laat ook de fles wasverzachter staan
  • Stop een paar tennisballen erbij, dan wordt uw dekbed lekker luchtig
Better Nights | Je donzen dekbed wassen: zó doe je dat! 3

Als het niet past

Heeft u een tweepersoonsdekbed? Dan is de kans groot dat het niet in je wasmachine past. Als u een bad heeft, kunt u uw dekbed met de hand wassen. Check wel of u alle zeep er goed uitspoelt. Anders komen er van die vervelende klonten in uw donzen dekbed. Ziet u wassen in de badkuip niet zitten of heeft u alleen een douche? Breng het dekbed dan naar de stomerij.

En daarna in de droger

Voor het drogen van uw dekbed heeft u eigenlijk wel een wasdroger nodig. Stel de droger in op een lang droogprogramma en op een lage temperatuur, dus hooguit op 30 graden. Ook bij het drogen komen die tennisballen weer van pas. Dankzij de tennisballen in de wasdroger is uw dekbed net wat sneller droog. Verder is het belangrijk dat u het dekbed om het half uur even uit de wasdroger haalt om het op te kloppen. Zo voorkomt u dat er te veel dons op één plek in het dekbed gaat zitten. Goed om te weten: een paar droogtrommeldoekjes laten uw dekbed nog frisser ruiken.

Hoe u uw dekbed niet moet drogen

Hang uw donzen dekbed niet aan een waslijn om te drogen. De veren en het dons zitten dan veel te veel op elkaar. Daardoor kunnen er klonten of rare plekken in uw dekbed komen. Iets anders wat u ook nooit moet doen, is uw dekbed droog proberen te maken met een strijkijzer. Te heet drogen in de wasdroger is ook slecht voor het dekbed.
Het dekbed wassen kan ook verkeerd gaan als er zeep in blijft zitten. Draai dan het hele wasprogramma opnieuw zonder wasmiddel.

Naar de stomerij

Een donzen dekbed is natuurlijk een stuk kwetsbaarder dan een synthetisch of katoenen exemplaar. Durft u het wassen niet aan of heeft u een erg duur dekbed? Breng het dan gewoon naar de stomerij. Daar weten ze precies hoe ze een donzen dekbed het beste moeten reinigen, zodat het langer veerkrachtig blijft. U krijgt het dekbed als nieuw terug.

Nog een paar tips

  • Lucht het dekbed niet buiten het raam! Leg het opengespreid op bed en laat de kamer goed luchten. Zo kan de donsdichte tijk van het dekbed niet beschadigen en blijft het dons in betere conditie. We raden aan dit wekelijks te doen.
  • Stofzuig het dekbed niet, leg er geen zware spullen op en spring er in geen geval op.
  • Vouw het dekbed in de lengte dubbel en druk met gespreide vingers de zijkanten naar elkaar toe. Zo klop je het dons op een natuurlijke wijze op.
Better Nights | Je donzen dekbed wassen: zó doe je dat! 4

Zo vaak moet u een donzen dekbed wassen

Vraagt u zich ook af hoe vaak u uw donzen dekbed moet wassen? Minder vaak dan u waarschijnlijk denkt. Eén keer in de 3 tot 5 jaar reinigen is genoeg. Tenzij u geen dekbedovertrekken gebuikt. Was uw dekbed in dat geval om de twee jaar.

Hopelijk bent u na het lezen van dit blogartikel meer te weten gekomen over hoe u uw dekbed moet wassen. Wilt u nog meer lezen over dekbedden, kussens en slaapkamers lees dan ook onze andere blogs.

Wat is lyocell?

Misschien heb je wel eens gehoord van het woord lyocell, maar weet je niet wat het is. Wat is lyocell nu eigenlijk? Bij Better Nights noemen we lyocell ook wel tencel. Dit is dezelfde stof, alleen is tencel de officiële merknaam voor deze lyocell stof. In plaats van dierlijke vulling wordt er bij tencel gebruik gemaakt [...]

Hoe vaak moet je je bed verschonen?

Het is een heerlijk gevoel om je bed in te stappen als er net een fris en schoon dekbedovertrek om het dekbed heen is gedaan. Misschien heb je wel eens een van onze onderhoudsartikelen gelezen, waarin je kunt vinden dat het dekbed zelf slechts om de twee jaar gewassen hoeft te worden. Maar hoe vaak moet je [...]

Dit bericht is gepost in Wiki. Bookmark de link.

Geef een reactie

De waardering van www.betternights.nl/ bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 18 reviews.