Wat is een tijk?

Nuvaro Exclusive Summer 260x220 Donzen dekbed 100% Ganzendons

De tijk is het garen waarmee de donsvulling samen is gebonden.

In het kort bepaalt de tijk de mate van bewegingsvrijheid van het dons binnen het dekbed.

Een donsdichte tijk wordt ook wel donsbatist genoemd en is veelal van katoen.

Hoe mooier de dons is hoe fijner en zachter de tijk kan zijn.

Een lichte tijk geeft de dons de mogelijkheid om zich beter te ontplooien en de vulkracht te benutten.

We beginnen bij een tijk van 130 NM, dat betekent 1 gram garen is 130 meter lang.

Bij NM 240 is 1 gram garen 240 meter lang, een dunner garen dus.

Het beddengoed moet ook licht zijn, anders heeft de dons weinig werking.

Tijk
Loiva Solid Night Donzen Budget Hoofdkussen

Katoen is hiervoor veruit de beste stof. Katoen wordt sterker als het vochtig wordt en verwerkt vocht snel, de ideale combinatie voor de donzen vulling.

Vele biologische of organische stoffen hebben deze eigenschappen niet, zelfs zijde niet. Dekbedden kunnen door het gebruik van laatstgenoemde stoffen misschien wel een luxere uitstraling krijgen, maar dit is vaak optisch bedrog.

Hoe lichter de katoenen tijk, hoe groter het slaapcomfort. Een donsdichte tijk wordt donsbatist genoemd.

Dons met veel veertjes vraagt om een zwaardere tijk (omdat anders de veertjes de tijk van binnenuit de dunne stof kunnen doorprikken).

Een dons met weinig veertjes of een 100% dons mag gevuld worden in een lichte, soepelere en daardoor ook luxere en comfortabelere tijk (donsbatist).

Nuvaro Exclusive Medium 160x220 Donzen dekbed Donzen dekbed
Loiva Summerlight 260 x 220 Donzen dekbed 90% Ganzendons

Het gewicht van de tijk word aangeduid in NM en hier geldt; hoe hoger het getal hoe luxer en kostbaarder de tijk. NM 100 betekent dat 1 gram katoendraad 100 meter lang is, NM 200 betekend dat 1 gram draad 200 meter lang is.

Hoe hoger het getal, hoe dunner dus het garen waarmee kan worden geweven en hoe luxer het dekbed is.

Het is belangrijk dat de het omhulsel van uw kostbare dons van een lichte, soepele en donsdichte stof wordt gemaakt.

Soorten verdelingen van tijk

De verdeling en verwerking van de vakken waarin de dons wordt gevuld is ook van belang voor het comfort van uw dekbed.

Dekbedden worden voornamelijk gevuld in 3 systemen:

 • Carrée: In kleine vakjes, doorgestikt
  • De doorstikking zorgt voor extra ventilatie en dat de dons compact op de plek blijft zitten. Hierdoor kan het weinig warmte ontplooien en dat maakt dit systeem uitermate geschikt voor zomerdekbedden.
 • In cassettes, met opstaande randen
  • Door de “stegen”, opstaande randjes, kan de dons zich beter en gelijkmatiger ontplooien en daardoor meer verwarmen en ventileren. Door de vakindeling blijft ook deze dons keurig op de plaats.
 • In kamers
  • Kamers, bijvoorbeeld een 6-kamersysteem, duiden erop dat de lengte van het dekbed opgedeeld is in 6 sectoren in de breedte. Deze 6 “kamers” kunnen afzonderlijk worden gevuld, de dons kan over de gehele breedte circuleren. Dit geeft een zeer hoge mate van warmteontwikkeling en ventilatie. De dons heeft immers de ruimte om zich optimaal te ontplooien. Dit systeem behoeft wel enig onderhoud omdat de dons door grote deze grote “kamers”kan circuleren in het dekbed. Dit systeem benadert nog het meest het klassieke “wintersportdekbed”.

De simpelste: Het carrée-dekbed

Gemakkelijk in onderhoud, de donsvulling kan zich alleen maar bewegen in dichtgenaaide vakjes. Door deze confectiemethode van het doorstikken van het dekbed ontstaat er ventilatiemogelijkheid voor de dons en omdat het plat wordt doorgestikt kan de dons zich maar minimaal ontplooien waardoor dit type dekbed zeer geschikt is als zomerdekbed.

carree dekbed
carree dekbed

 

De meest voorkomende: Het cassette-dekbed.

Gemakkelijk te onderhouden, de donsvulling kan zich alleen maar bewegen in dichte vakken. Hoe groter het vak, hoe meer warmte de dons kan afgeven omdat het zich meer kan ontplooien. Een hulp daarbij is een opstaand randje aan de binnenkant van de tijk, de zogenaamde “Innensteg”, deze “Innensteg” kan diverse hoogtes hebben en ook hier geldt, hoe hoger, hoe warmer.

tijk
innensteg

Op het eerste plaatje ziet u een voorbeeld van een 6×4 casette, en op het tweede plaatje een voorbeeld van een innensteg. 

Een 8 x 10 carrée doorgestikt dekbed

8x10_carree_doorgestikt

The Godfather: Het “Kammer”-systeem.

Eén van de origineelste en beste systemen om dons in te vullen. Weliswaar vraagt dit type dekbed enig onderhoud maar daarvoor beloond het met superieur slaapcomfort. Het dekbed is in de breedte opgedeeld in 4 of 6 vakken, zogenaamde “Kammers” (Duits voor kamers). Daardoor ontstaat een 4-Kammer of 6-Kammer dekbed. Deze kamers kunnen afzonderlijk worden gevuld en de dons kan in deze kamers over de gehele breedte beperkt circuleren zodat het zich optimaal kan ontplooien. Komt dichtbij de klassieke Duitse, Oostenrijkse en of Zwitserse wintersportdekbedden.

4kammerstepp
6kammerstepp

Op het eerste plaatje ziet u een voorbeeld van een 4-Kammerstepp, en op het tweede plaatje een voorbeeld van een 6-Kammerstepp. 

 

De klassieker: Punktstepp.

Grof uit het Duits vertaald “puntstepp”. Een tijk met daarin allemaal rondjes gestikt. Door deze rondjes kan de dons vrij circuleren door het gehele dekbed. Tevens zorgen de rondjes (Punkte) ook voor extra ventilatie waardoor dit type dekbed uitermate geschikt is als zomerdekbed. Hoe meer “Punkte”, hoe meer ventilatie. De “Punktstepp” behoeft enig onderhoud, de dons moet met enige regelmaat weer goed worden verdeeld in de tijk. Hoe beter de donskwaliteit, hoe beter alles op zijn plaats blijft zitten.

punktstepp
punktstepp2

De kwaliteit van de Tijk en de combinatie met Dons

De tijk is het stoffen omhulsel van het donzen dekbed. Belangrijk is daarbij dat het donsdicht  is, de dons moet er immers wel in blijven zitten. Daarvoor heb je hele dichte bindingen nodig. Een donsdichte tijk heet chique; donsbatist.

Donsbatist kan uit verschillende stoffen worden gemaakt en zoals voorheen al is uitgelegd wordt dit onder andere gemeten in NM (100 NM betekent 1 gram garen = 100 meter lang  /  250 NM betekent 1 gram garen is 250 meter lang). Hoe hoger het NM getal, hoe lichter, soepeler, luxer de tijk of donsbatist is.

De meest voorkomende stof waarmee wordt gewerkt is katoen. Katoen biedt volgende voordelen die andere stoffen niet bieden:

 • Katoen wordt nog sterker als het vochtig wordt, daardoor blijft de tijk/ donsbatist langer houdbaar wat zorgt voor een hoge levensduur.
 • Katoen  is gemakkelijk inzetbaar omdat het door bewerkingen in vele (luxe) klassen inzetbaar is. Goedkope donzen dekbedden (met bijvoorbeeld een grove NM 70 tijk/donsbatist) kunnen 100% katoen gebruiken, maar ook extreem luxe dekbedden (met bijvoorbeeld superzachte Nm 240 tijk/ edel-donsbatist).
 • Katoen is gemakkelijk te verwerken. De naaimachines die het dekbed afwerken kunnen katoen goed en gemakkelijk doorstikken.
 • Katoen is zeer huidvriendelijk.

Alle andere stoffen, van cellulose stoffen als lyocell tot dierlijke als zijde, kunnen een dekbed wel misschien een nog luxer uiterlijk geven, maar zijn kwalitatief niet te meten aan katoen. In een dekbedhoes is het belangrijk om de souplesse te voelen van uw dekbed, het oog doet er dan niet meer toe omdat het dekbed immers aan uw ogen onttrokken is. Daar houdt dan ook het mooie van  bijvoorbeeld zijde donstijken op + de stof is gevoeliger met huidcontact, denk aan ruwe huid en het contact met bijvoorbeeld zijde, het haakt. Laatstgenoemde zorgt er ook voor dat het dekbed met een tijk uit zijde of bijvoorbeeld lyocell gemakkelijker gaat schuiven, glijden of zelfs draaien in de dekbedhoes.  Ja, misschien nemen cellulose stoffen en zijde tijken nog  gemakkelijker vocht op, maar ze worden daardoor ook sneller zwakker, waardoor de levensduur van uw dekbed duidelijk wordt beperkt vanwege de hogere/ snellere slijtage ervan (vooral in de gebieden rondom hals en gezicht aan de bovenkant van het dekbed). Het is daarom beter te kiezen voor een luxe(re) katoenen tijk met mooie kwaliteit dons (dat ook beter vocht en warmte reguleert dan goedkopere donskwaliteiten). Betternights heeft  voor u al een optimale selectie gemaakt en werkt met uiterst streng geselecteerde, mooie dons-kwaliteiten (vanaf 90% dons) en reeds bij de basisproducten al met fantastisch fijne en zachte 100% katoenen tijken (vanaf NM 100).

katoenen tijk
katoenen tijk

Wel is op te merken dat niet iedere donskwaliteit kan worden gevuld in ieder gewicht (NM) tijk/ donsbatist. Het is zonde om kostbare 100% ganzendons te vullen in een zware katoenen tijk/ donsbatist. Door het gewicht van de tijk wordt de dons in elkaar gedrukt en kan daardoor onvoldoende zijn werk doen. Dons heeft ruimte nodig om te functioneren en dat  gaat als volgt:

Dons pluis
donspluis

In de bovenstaande foto van de donsvlok ziet u vanuit de kern tentakeltjes met weerhaakjes lopen. In de luchtige ruimtes van het donsvlok wordt de vastgehouden lucht (van uw lichaam en omgeving) verwarmd en er ontstaat tegelijkertijd ventilatie en thermiek (door warmteverschillen onder en boven het dekbed. Hoe kostbaarder de dons, hoe groter de donsvlok en hoe meer warmte er wordt vastgehouden en hoe beter het dekbed ventileert én hoe lichter een dekbed kan zijn! Daarom zou een zware tijk/ donsbatist deze werking dus geheel of gedeeltelijk teniet doen. Een grovere dons daarentegen met meer veertjes erin zou niet functioneren in een luxe, dunnere en soepelere tijk. Een veertje maakt deze luxe tijk simpelweg kapot, ze prikken door de dunne stof heen. Veertjes hebben harde pennen en deze beschadigen de dunne tijken, daarvoor zijn er dus de grovere, dikkere tijken en moeten deze zwaarder worden gevuld om een zelfde warmte-effect te krijgen als de luxere, lichte dekbedden. Natuurlijk heeft een ieder zijn of haar (slaap)voorkeur en slaapt misschien graag met enig gewicht op zich of juist niet, het is belangrijk om met uw eigen gevoel rekening te houden. Als u van een typisch Oostenrijks wintersportdekbed houdt kunt u het beste geen superlicht dekbed aanschaffen. Laat daarom uw gevoel spreken, wij kunnen u alleen adviseren.

 

Een 90% kwaliteitsdons kan uitstekend worden gevuld in tijken tot ca. Nm 150. Vanaf NM 150 bevelen wij 95% of 100% donzen vulling aan. Over het algemeen geldt, hoe kostbaarder het dekbed, hoe lichter, luxer, soepeler de tijkstof/ donsbatist (dan ook wel genoemd edelbatist), hoe kostbaarder, vulkrachtiger, fijner, zachter en lichter de donsvulling. Een kostbaarder dekbed kenmerkt zich dus door veel volume (door lichte tijkstof en vulkrachtige dons) en een grote, comfortabele  warmte-opbouw en uitstekende ventilatie. Al de dekbedden van Better Nights voldoen aan deze criteria en hoe kostbaarder, hoe beter deze wordt.

donzen dekbed
Donzen dekbed

De katoen kan diverse bewerkingen ondergaan om fijner, zachter en luxer aan te voelen. Het kan op verschillende manieren worden geweven. Het beste en sterkst is de zogenaamde “platbinding”.  Dit is een 1 om 1 weefstructuur die zeer sterk is en dat geeft eigenlijk ook direct de zwakte aan van andere weefstructuren als satijn

platbinding
Satijnbinding

Zoals te zien is, is de satijnbinding veel losser geweven. Dit betekent dat een satijnbinding weliswaar soepeler en misschien daardoor luxe aanvoelt, maar maakt het daardoor ook gevoeliger om dons door te laten. Door de lossere structuur is het gevaar voor het “lekken van dons” groter en dat gaat ten koste van de houdbaarheid en duurzaamheid van het donzen dekbed.

 

Een platbinding is op vele manieren zeker zo soepel te krijgen als een satijnbinding. Hoe hoger het NM getal, hoe dunner de weving en hoe soepeler de stof. De benaming van de stof verandert dan. Perkal wordt de tijk/ donsbatist genoemd als de NM-normering tussen de 100 en 135 ligt. Van 135 tot 180 wordt de benaming maco-batist, de zogenaamde edel-batisten, vanaf NM 180 worden ook wel nano- of edelbatist genoemd.

 

De tijk kan bijvoorbeeld ook nog eens worden “geschmirgelt”. Door te schmirgelen wordt de stof licht opgeruwd waardoor er een luxe, structuur ontstaat, de stof voelt dan perzikzacht en zeepachtig aan. Tevens gaat de tijk hierdoor meer glanzen waardoor het een exclusiever uiterlijk krijgt. Tevens zijn er diverse manieren om de katoendraad te veredelen om het luxer te maken. Katoen kan worden gemerceriseerd, met merceriseren wordt de katoen onder spanning met natronloog behandeld, hierdoor kan het gemakkelijker kleur aannemen, tevens krijgt de katoen hierdoor meer glans, wordt het vaster en wasbaarder.

 

Een goede kwaliteit donzen dekbed is van nature anti-allergeen en geschikt voor mensen met allergieën. Mooie, schone volgroeide dons heeft van bouwt heel snel warmte op, maar staat deze ook weer snel af als het niet wordt gebruikt. Ook de vochtverwerking van goede dons is zeer groot, waardoor er een droog (of snel drogend) klimaat heerst in een dekbed. Door het ontbreken van warmte en vocht heeft bijvoorbeeld de huisstofmijt en andere allergenen geen leefklimaat. De vulling blijft schimmelvrij van nature en daarbij is de tijk/ donsbatist zo dicht geweven dat de fijne dons niet door de dekbedtijk kan komen, hetgeen betekent dat bijvoorbeeld de huisstofmijt er ook niet in kan. Alleen niet volgroeide (snel “opgekweekte”) dons en slechte katoenen tijken doen afbreuk aan deze anti-allergene eigenschappen. Daarom treft u bij Better Nights uitsluitend donsproducten aan die van streng geselecteerde en gerenommeerde leveranciers komt. Passie voor dons en voor uw welbevinden staat bij ons voorop.

ganzendons
Slapen op dons

Dons van ganzen en eenden waarmee de dekbedden van Better Nights worden gevuld zijn niet afkomstig van levende pluk. De dieren zijn in de natuur opgegroeid onder optimale en vooral natuurlijke condities. De voor Nederlands klimaat optimale eigenschappen van de dons spelen hierin een hoofdrol. Mooiste dons van streng geselecteerde leveranciers en leefgebieden staan garant voor een duurzaam product. De eiderdons in de collectie wordt zelfs met de hand geraapt. Lees hier alles over Eiderdons.