Vulkracht

Pagina vulkracht

Vulkracht is de mate van ontplooiing van dons. Vulkracht is een kwaliteitsindicator, hoe hoger de vulkracht van een dekbed, hoe beter deze warmte opbouwt én ventileert met minder hoeveelheid aan dons. Vulkracht wordt in millimeter per 30 gram (MM) en Cuin (in3/oz)  weergegeven. In Nederland is de standaard om de vulkracht in MM weer te geven, maar als u wilt omrekenen kunt u dit aan de hand van volgende tabel doen:

Hoe hoger de vulkracht, hoe hoger het warmte-isolerend en ventilerend vermogen de dons heeft. Hoe beter de kwaliteit van de dons, hoe minder gewicht er nodig is om u te verwarmen (zie bovenstaande foto; meer volume, minder gewicht. Dat is wat kostbaarder maar in dit geval ook betere kwaliteit bewerkstelligt.

De donsproducten van Betternights kenmerken zich allen door vullingen van hoge kwaliteit. Lees hier meer over de kwaliteitseisen die we stellen aan al onze producten. 

Pagina – Vulkracht-dons

De vulkracht van dons bepaalt de kwaliteit ervan. Vulkracht is een hele belangrijke indicator om de kwaliteit en exclusiviteit aan te geven. Hoe hoger de vulkracht, hoe exclusiever en ook hoe duurder het dons.

Vulkracht is de mate van ontplooiing van dons; een hoge vulkrachtige dons heeft het vermogen om bij gering gewicht veel warmte vast te houden. Ook bereikt hij zo een hoge mate van ventilatie. Dit zorgt voor een fijne warmte in een droger klimaat, wat resulteert in optimaal slaapcomfort. Een exclusiever dekbed betekent veelal minder vulgewicht (=hoge vulkracht) en een dunne, lichte, donsdichte tyk er omheen betekent meer souplesse, comfort en luxe.

Vulkrachtmeting Dons

Een vulkrachtmeting gebeurt in een laboratorium onder geconditioneerde omstandigheden zodat iedere meting nauwkeurig en identiek verloopt. Een vast gewicht aan dons wordt in een cilinder samengeperst en de gemiddelde hoogte die de dons bereikt na een aantal keren samenpersen en de druk verwijderen geeft uiteindelijk de vulkracht aan.

Goede Dons

Er wordt veel gesproken over ‘goede dons’, maar wanneer heb je nu écht goede dons?

  • Dons met een vulkracht van circa 140/150 mm wordt gekwalificeerd als “Goed”.
  • Dons met een vulkracht van 150 tot 190mm wordt gekwalificeerd als “Zeer goed”.
  • Dons met een vulkracht hoger dan 190mm en 200mm + wordt gekwalificeerd als “Superieur”.

Uit onze blog

Vol inspiratie over beter slapen