• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
 • Gratis verzending én gratis retour
 • Handgemaakt in Nederland
 • Gratis proefslapen
 • Showroom in Doetinchem

Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Bij het creëren van een comfortabele en gezellige slaapomgeving is het kiezen van het juiste dekbed essentieel. De juiste dekbed maten kiezen zorgt niet alleen voor voldoende warmte en comfort, maar kan ook bijdragen aan de algehele esthetiek van je slaapkamer.

In dit artikel zullen we de verschillende dekbed maten bespreken, zodat je het perfecte dekbed kunt kiezen dat past bij jouw bed en persoonlijke voorkeuren.

Better Nights | Betere nachten zonder bedwantsen 1
 • Eenpersoonsdekbedden: Een eenpersoonsdekbed, ook wel bekend als een eenpersoons dekbed, is ideaal voor een eenpersoonsbed. De standaardmaat voor een eenpersoonsdekbed is meestal 140 cm breed en 200 cm lang. Deze maat biedt voldoende dekking en bewegingsvrijheid voor één persoon.
 • Tweepersoonsdekbedden: Tweepersoonsdekbedden zijn ontworpen om een dubbel bed te bedekken en zijn verkrijgbaar in verschillende maten, afhankelijk van de breedte van het bed. De meest voorkomende maten zijn:a. 200 x 200 cm: Dit formaat wordt meestal gebruikt voor standaard tweepersoonsbedden. Het biedt een goede dekking voor koppels en individuen die graag wat extra ruimte hebben.b. 240 x 220 cm: Dit formaat, bekend als ‘lits-jumeaux’, is populair in landen zoals Nederland en België. Het biedt extra breedte en lengte, waardoor het geschikt is voor grotere bedden en voor mensen die graag wat extra ruimte hebben.
 • Kingsize en Super Kingsize Dekbedden: Kingsize en super kingsize dekbedden zijn bedoeld voor zeer grote bedden. Deze maten bieden royale dekking en zijn ideaal voor mensen die veel bewegingsruimte willen of voor bedden met een ongebruikelijke afmeting. De meest voorkomende maten zijn:a. 260 x 220 cm: Kingsize dekbedden zijn breder dan tweepersoonsdekbedden en bieden extra ruimte aan beide zijden van het bed.b. 260 x 240 cm: Super kingsize dekbedden zijn de grootste dekbedden op de markt. Ze zijn geschikt voor extra grote bedden en bieden een overvloedige hoeveelheid dekking en comfort.
 • Kinderdekbedden: Voor kinderen zijn er speciale dekbedden verkrijgbaar in aangepaste maten. Deze dekbedden zijn meestal kleiner dan een eenpersoonsdekbed om te passen bij de afmetingen van een kinderbed. De gebruikelijke maten variëren van 120 x 150 cm tot 140 x 200 cm, afhankelijk van de leeftijd en behoeften van het kind.
welke matras past bij mij?

Het kiezen van de juiste dekbed maten heeft verschillende voordelen die bijdragen aan een comfortabele slaapomgeving en een aangename slaapervaring. Hier zijn enkele voordelen van het hebben van een dekbed van de juiste maat:

 • Optimale dekking: Een dekbed van de juiste maat biedt optimale dekking voor je bed. Het zorgt ervoor dat het dekbed gelijkmatig over het bed verdeeld is, zodat je hele lichaam bedekt is en je warm en knus blijft gedurende de nacht. Hierdoor voorkom je koude plekken of tocht.
 • Bewegingsvrijheid: Met een dekbed van de juiste maat heb je voldoende bewegingsvrijheid tijdens het slapen. Je kunt gemakkelijk van positie veranderen, je omdraaien of je uitrekken zonder belemmeringen door een te klein dekbed. Dit bevordert een comfortabele slaap en voorkomt dat je ‘s nachts wakker wordt doordat je verstrikt raakt in het dekbed.
 • Thermisch comfort: Een dekbed van de juiste maat zorgt voor thermisch comfort. Het biedt voldoende isolatie om je warm te houden, vooral tijdens koude nachten. Een te klein dekbed kan leiden tot koude lichaamsdelen, terwijl een te groot dekbed overmatige warmte kan veroorzaken. Met de juiste maat dekbed kun je de ideale balans vinden en genieten van een aangename temperatuur tijdens het slapen.
 • Esthetisch aantrekkelijk: Een dekbed van de juiste maat draagt bij aan de esthetiek van je slaapkamer. Het zorgt voor een evenwichtige en harmonieuze uitstraling van het bed, vooral wanneer het dekbed netjes is opgemaakt. Een te klein dekbed kan er rommelig uitzien, terwijl een te groot dekbed overhang kan veroorzaken die onhandig oogt. Met de juiste maat dekbed kun je een visueel aantrekkelijke slaapomgeving creëren.
 • Geschiktheid voor beddengoed: Een dekbed van de juiste maat is compatibel met standaard beddengoed. Je kunt gemakkelijk bijpassende dekbedovertrekken, lakens en kussenslopen vinden die perfect passen bij de afmetingen van je dekbed. Dit maakt het gemakkelijker om je bed op te maken en geeft een nette en verzorgde uitstraling.

Het kiezen van de juiste dekbed maten is essentieel om optimaal comfort, warmte en esthetiek te bereiken. Het biedt je een goede nachtrust en draagt bij aan de algehele slaapervaring. Neem de tijd om de afmetingen van je bed te meten en selecteer een dekbed dat perfect past bij jouw behoeften en voorkeuren.

Nuvaro Tencel de Luxe 4 seizoenen dekbed 200x220 100% Tencel

Welke dekbed maten zijn er?

 • 140 x 200 cm: Een dekbed van 140 x 200 cm is een veelvoorkomende maat voor een eenpersoonsbed. Deze maat biedt voldoende dekking en comfort voor één persoon. Het past perfect op een standaard eenpersoonsmatras en zorgt voor een knusse slaapomgeving. Met een deze dekbed maten kun je genieten van optimale warmte en bewegingsvrijheid tijdens het slapen.
 • 140 x 220 cm: Een dekbed van 140 x 220 cm is vergelijkbaar met de standaard eenpersoonsmaat, maar biedt extra lengte. Deze dekbed maten zijn ideaal voor mensen die wat langer zijn of graag wat extra dekbedlengte willen hebben. Het zorgt ervoor dat het dekbed voldoende overhang heeft aan de onderkant van het bed, wat zorgt voor een nette uitstraling en voorkomt dat je voeten bloot komen te liggen.
 • 160 x 220 cm: Met een dekbed van 160 x 220 cm krijg je iets meer breedte dan een standaard eenpersoonsdekbed. Deze dekbed maten zijn ideaal voor individuen die wat meer ruimte willen hebben tijdens het slapen. Het biedt extra dekking aan beide zijden van het bed, waardoor je je vrijer kunt bewegen en comfortabel kunt blijven, zelfs als je wat meer woelt en draait in je slaap.
 • 200 x 200 cm: Een dekbed van 200 x 200 cm is de meest gangbare maat voor een tweepersoonsbed. Het biedt voldoende dekking en comfort voor koppels of individuen die graag wat extra ruimte hebben. Met deze dekbed maten kun je genieten van een knusse en warme slaapomgeving zonder dat het dekbed te klein of te groot aanvoelt.
 • 200 x 220 cm: Een dekbed van 200 x 220 cm is vergelijkbaar met de standaard tweepersoonsmaat, maar biedt extra lengte. Deze dekbed maten zijn ideaal voor mensen die wat langer zijn of graag wat extra dekbedlengte willen hebben. Het zorgt ervoor dat het dekbed voldoende overhang heeft aan de onderkant van het bed, wat zorgt voor een nette uitstraling en voorkomt dat je voeten bloot komen te liggen.
 • 240 x 200 cm: Met een dekbed van 240 x 200 cm krijg je extra breedte in vergelijking met de standaard tweepersoonsmaat. Deze maat is geschikt voor grotere bedden of voor mensen die graag wat meer bewegingsruimte willen hebben tijdens het slapen. Het biedt voldoende dekking aan beide zijden van het bed en zorgt voor een luxueuze en comfortabele slaapervaring.
 • 240 x 220 cm: Een dekbed van 240 x 220 cm, ook bekend als lits-jumeaux, biedt extra breedte en lengte in vergelijking met de standaard tweepersoonsmaat. Deze maat is populair in landen zoals Nederland en België. Het is ideaal voor grotere bedden en biedt royaal comfort en dekking voor koppels. Met deze dekbed maten kun je genieten van een weelderige en knusse slaapomgeving.
 • 260 x 220 cm: Een dekbed van 260 x 220 cm is geschikt voor kingsize bedden. Deze maat biedt extra breedte in vergelijking met de standaard tweepersoonsmaat, waardoor er aan beide zijden van het bed voldoende dekking is. Het is ideaal voor mensen die graag wat meer ruimte willen hebben tijdens het slapen en voor bedden met een ongebruikelijke afmeting.
 • 270 x 240 cm: Een dekbed van 270 x 240 cm is een super kingsize maat en biedt maximale dekking en comfort. Deze maat is ideaal voor zeer grote bedden en biedt een overvloedige hoeveelheid ruimte en dekking. Met een dekbed van deze maat kun je je volledig uitstrekken en genieten van een weelderige en luxueuze slaapervaring.

Het kiezen van de juiste dekbed maten is afhankelijk van de grootte van je bed, je persoonlijke voorkeuren en eventuele speciale behoeften. Door de juiste dekbed maten te kiezen, kun je genieten van een comfortabele slaapomgeving die perfect past bij jouw behoeften.

dekbed maten

Conclusie dekbed maten

Bij het kiezen van een dekbed is het belangrijk om rekening te houden met de juiste maat om ervoor te zorgen dat je optimaal comfort en warmte krijgt. Het selecteren van een dekbed dat goed past bij de afmetingen van je bed zorgt voor een esthetisch aantrekkelijke slaapkamer en een goede nachtrust.

Of je nu een eenpersoons-, tweepersoons-, kingsize- of super kingsize dekbed nodig hebt, er zijn verschillende maten beschikbaar om aan je specifieke behoeften te voldoen. Vergeet niet om de afmetingen van je bed op te meten en te controleren welke maat dekbed het meest geschikt is voordat je een aankoop doet.

Veel gestelde vragen over dekbed maten

Welke dekbed maten moet ik kiezen voor een standaard eenpersoonsbed?

Voor een standaard eenpersoonsbed is een dekbed van 140 x 200 cm de meest gebruikelijke maat. Dit biedt voldoende dekking en comfort voor één persoon.

Wat is het verschil tussen een dekbed van 140 x 200 cm en 140 x 220 cm?

Het verschil zit hem in de lengte. Een dekbed van 140 x 220 cm is iets langer dan de standaardmaat van 140 x 200 cm. Dit kan handig zijn als je wat langer bent of graag extra dekbedlengte wilt hebben.

Welke maat dekbed is geschikt voor een tweepersoonsbed?

Voor een tweepersoonsbed is een dekbed van 200 x 200 cm de meest gangbare maat. Het biedt voldoende dekking en comfort voor koppels of individuen die graag wat extra ruimte hebben.

Wat is het verschil tussen een dekbed van 200 x 200 cm en 200 x 220 cm?

Het verschil zit hem wederom in de lengte. Een dekbed van 200 x 220 cm is iets langer dan de standaardmaat van 200 x 200 cm. Dit kan handig zijn als je wat langer bent of graag extra dekbedlengte wilt hebben.

Welke dekbed maten moet ik kiezen voor een kingsize bed?

Voor een kingsize bed is een dekbed van 260 x 220 cm geschikt. Deze maat biedt extra breedte en voldoende dekking aan beide zijden van het bed.

Wat is een lits-jumeaux dekbed?

Een lits-jumeaux dekbed heeft een afmeting van 240 x 220 cm. Het wordt vaak gebruikt in landen zoals Nederland en België en biedt extra breedte en lengte in vergelijking met een standaard tweepersoonsdekbed.

Welke maat dekbed is geschikt voor zeer grote bedden?

Voor zeer grote bedden, zoals super kingsize bedden, is een dekbed van 270 x 240 cm een geschikte maat. Dit biedt maximale dekking en comfort voor een weelderige slaapervaring.

Zijn er speciale dekbed maten voor kinderen?

Ja, er zijn speciale dekbed maten voor kinderen. Deze variëren meestal van 120 x 150 cm tot 140 x 200 cm, afhankelijk van de leeftijd en behoeften van het kind.

Reacties op: Dekbed maten: Welke maat dekbed is het beste voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
22 februari 2024 Slecht Slapen Overgang – Wat zijn effectieve oplossingen?

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, waarin haar hormoonniveaus en lichamelijke processen veranderen. Een veelvoorkomend probleem dat veel vrouwen ervaren tijdens de overgang is slecht slapen. De verstoring van de hormoonbalans kan leiden tot opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen, die allemaal van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van […]

Lees artikel
Twee eenpersoons dekbedden of een tweepersoons dekbed?

De keuze tussen twee eenpersoons dekbedden of één tweepersoons dekbed is een interessante kwestie die veel stellen en individuen bezighoudt bij het inrichten van hun slaapkamer. Deze beslissing kan invloed hebben op de kwaliteit van de slaap, het comfort, en zelfs de relatie tussen partners. In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van […]

Lees artikel
19 februari 2024 Welk dekbed is het warmst? Een uitgebreide gids voor maximale warmte en comfort

In de donkere wintermaanden is er niets zo geruststellend als het knusse gevoel van onder een warm dekbed kruipen. Maar met de overvloed aan keuzes op de markt kan het selecteren van het juiste dekbed een uitdaging zijn. Het kiezen van het juiste dekbed speelt een grote rol bij jouw goede nachtrust. Welk dekbed is […]

Lees artikel
De bedsprei

Waarom nog een bedsprei gebruiken en welke zijn het beste? Een bedsprei heeft misschien een stoffig en ouderwets imago. Misschien denk je direct aan een gehaakte sprei die bij je grootouders op bed lag. Wis deze gedachte en vervang deze door het beeld van een bed in een luxe hotelkamer. Een bedsprei is weer helemaal […]

Lees artikel
Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen? Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is […]

Lees artikel
Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap zodat je niet meer slapeloos wakker hoeft te liggen? Iedereen droomt ervan om, direct nadat je hoofd het kussen raakt en je onder je dekbed ligt, in een diepe slaap te vallen. Gebeurt jou dat avond na avond? Geniet er dan van want in de meeste gevallen kost het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 216 reviews.