• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
  • Gratis verzending én gratis retour
  • Handgemaakt in Nederland
  • Gratis proefslapen
  • Showroom in Doetinchem

Overzicht van standaard dekbedformaten

Een goede nachtrust is van onschatbare waarde voor onze gezondheid en ons welzijn. En een essentieel onderdeel van een goede nachtrust is het juiste dekbed.

Maar hoe kies je het juiste dekbed? Een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij de aanschaf van een dekbed is de maat.

Er zijn verschillende standaard dekbedformaten beschikbaar, en het is belangrijk om te begrijpen welke maat het beste bij jouw behoeften past.

In dit artikel zullen we een overzicht geven van de meest gangbare dekbedafmetingen en enkele tips voor het kiezen van de juiste maat.

Dekbedovertrekset-GOTS (2) - Standaard dekbedformaten

Standaard Dekbedformaten voor Eenpersoonsdekbedden

1. Eenpersoonsdekbed – 140 x 200 cm

Dit is de meest voorkomende maat voor een eenpersoonsdekbed. Het is geschikt voor een standaard eenpersoonsbed en biedt voldoende dekking voor één persoon.

2. Twijfelaardekbed – 140 x 220 cm

Een twijfelaardekbed heeft dezelfde breedte als een standaard eenpersoonsdekbed (140 cm), maar is iets langer (220 cm). Dit maakt het ideaal voor een twijfelaarbed, dat breder is dan een eenpersoonsbed maar niet zo breed als een tweepersoonsbed.

3. Eenpersoonsdekbed XL – 160 x 220 cm

Voor extra comfort en dekking is er het eenpersoonsdekbed XL-formaat van 160 x 220 cm. Dit dekbed biedt meer ruimte om onder te slapen.

Standaard Dekbedformaten voor Tweepersoonsdekbedden

4. Tweepersoonsdekbed – 200 x 200 cm

Een tweepersoonsdekbed van 200 x 200 cm is geschikt voor een standaard tweepersoonsbed en biedt voldoende dekking voor twee personen.

5. Tweepersoonsdekbed XL – 200 x 220 cm

Voor extra lengte is er het tweepersoonsdekbed XL-formaat van 200 x 220 cm. Dit is ideaal voor lange personen of als je gewoon wat extra dekking wilt.

6. Lits-jumeaux-dekbed – 240 x 220 cm

Voor bredere tweepersoonsbedden, zoals een lits-jumeaux of kingsize bed, is een dekbed van 240 x 220 cm aan te bevelen. Dit formaat zorgt ervoor dat beide slapers voldoende dekking hebben.

Standaard Dekbedformaten voor Kinderdekbedden

8. Juniordekbed – 120 x 150 cm

Voor kinderen die nog in een juniorbed slapen, is een juniordekbed van 120 x 150 cm geschikt. Het biedt genoeg warmte en comfort voor een goede nachtrust.

9. Kinderdekbed – 140 x 200 cm

Als kinderen overstappen naar een standaard eenpersoonsbed, kan een dekbed van 140 x 200 cm een goede keuze zijn. Het grotere formaat biedt meer ruimte en comfort.

Standaard Dekbedformaten voor Extra grote dekbedden

10. Extra breed tweepersoonsdekbed – 260 x 220 cm

Voor zeer brede bedden, zoals een super kingsize bed, is een extra breed tweepersoonsdekbed van 260 x 220 cm beschikbaar. Dit formaat zorgt voor royale dekking en comfort.

7. Tweepersoonsdekbed XXL – 270 x 240 cm

Voor zeer grote tweepersoonsbedden is er het XXL-formaat van 270 x 240 cm. Dit biedt royale dekking en is ideaal voor extra comfort.

Tips voor het kiezen van de juiste maat

Bij het kiezen van de juiste dekbedmaat zijn er enkele belangrijke overwegingen:

  1. Bedmaat: Meet je bed op voordat je een dekbed koopt. Zorg ervoor dat het dekbed de juiste afmetingen heeft om je bed volledig te bedekken.
  2. Persoonlijke voorkeur: Overweeg of je het dekbed alleen wilt gebruiken of met een partner. Sommige mensen geven de voorkeur aan een groter dekbed, zelfs als ze alleen slapen, voor extra comfort.
  3. Seizoensgebonden dekbedden: Houd rekening met het seizoen wanneer je een dekbed kiest. In de winter kan een groter dekbed wenselijk zijn voor extra warmte.
  4. Overhang: Als je wilt dat je dekbed aan de zijkanten van het bed hangt voor een decoratieve uitstraling, overweeg dan een groter formaat dekbed.

Conclusie: Kies het Perfecte Dekbed voor een Optimale Nachtrust

Nu je een gedetailleerd overzicht hebt van standaard dekbedafmetingen en enkele handige tips voor het kiezen van de juiste maat, ben je goed op weg naar een optimale nachtrust.

Het kiezen van het juiste dekbed is van cruciaal belang om comfort en welzijn te garanderen tijdens je slaap. Een goede nachtrust bevordert niet alleen je fysieke gezondheid, maar ook je geestelijke welzijn en dagelijkse prestaties.

Bij het selecteren van de ideale dekbedmaat moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de afmetingen van je bed, je persoonlijke voorkeur, het seizoen en zelfs esthetische overwegingen.

We hebben een scala aan dekbedmaten behandeld, variërend van eenpersoons- tot extra grote tweepersoonsdekbedden, zodat je voor elk type bed en behoefte de perfecte maat kunt vinden.

Onthoud dat het meten van je bed een essentiële stap is om de juiste maat te selecteren. Hiermee voorkom je dat het dekbed te klein is en je ‘s nachts kou lijdt, of te groot waardoor het overmatig hangt aan de zijkanten van je bed.

Daarnaast is het belangrijk om je persoonlijke voorkeuren in overweging te nemen. Sommige mensen geven de voorkeur aan ruimere dekbedden, zelfs als ze alleen slapen, voor extra comfort en warmte.

Anderen willen misschien dat hun dekbed decoratief aan de zijkanten van het bed hangt.

Vergeet ook niet de seizoensgebonden overwegingen. In de winter kan een groter dekbed wenselijk zijn voor extra warmte, terwijl in de zomer een lichter en kleiner dekbed aangenaam kan zijn.

Ten slotte, als je een unieke esthetische uitstraling wilt creëren, overweeg dan een groter formaat dekbed dat aan de zijkanten van het bed hangt voor een decoratief effect.

Met al deze informatie in gedachten, ben je klaar om het perfecte dekbed te kiezen dat past bij jouw behoeften en voorkeuren.

Onthoud dat een goede nachtrust begint met het juiste dekbed, en met de juiste maat zal je nachtrust gegarandeerd comfortabel en verkwikkend zijn.

Dus ga op zoek naar dat perfecte dekbed en geniet van de rustgevende slaap die je verdient!

Veel gestelde vragen over standaard dekbedformaten

Welke dekbedmaat past bij mijn eenpersoonsbed?

Voor een standaard eenpersoonsbed is een eenpersoonsdekbed van 140 x 200 cm geschikt. Als je wat extra lengte wilt, kun je kiezen voor een eenpersoonsdekbed XL van 160 x 220 cm.

Wat is het verschil tussen een eenpersoonsdekbed en een twijfelaardekbed?

Een eenpersoonsdekbed heeft meestal afmetingen van 140 x 200 cm, terwijl een twijfelaardekbed dezelfde breedte heeft maar langer is, meestal 140 x 220 cm.

Het twijfelaardekbed is ontworpen voor twijfelaarbedden die breder zijn dan een eenpersoonsbed.

Welke dekbedmaat is geschikt voor een tweepersoonsbed?

Een tweepersoonsdekbed van 200 x 200 cm past goed op een standaard tweepersoonsbed. Als je meer lengte wilt, overweeg dan een tweepersoonsdekbed XL van 200 x 220 cm.

Wat is het verschil tussen een tweepersoonsdekbed en een lits-jumeaux-dekbed?

Een tweepersoonsdekbed heeft meestal afmetingen van 200 x 200 cm, terwijl een lits-jumeaux-dekbed breder is, meestal 240 x 220 cm. Het is ontworpen voor bredere tweepersoonsbedden, zoals lits-jumeaux of kingsize bedden.

Welke maat dekbed is geschikt voor kinderen?

Voor kinderen in juniorbedden is een juniordekbed van 120 x 150 cm geschikt. Als kinderen overstappen naar een standaard eenpersoonsbed, kan een dekbed van 140 x 200 cm meer ruimte en comfort bieden.

Wat zijn extra grote dekbedmaten?

Extra grote dekbedmaten zijn ontworpen voor zeer grote bedden. Een extra breed tweepersoonsdekbed meet meestal 260 x 220 cm en is geschikt voor super kingsize bedden.

Een extra groot tweepersoonsdekbed heeft afmetingen van 270 x 240 cm en is nog breder dan een super kingsize bed.

Hoe meet ik mijn bed om de juiste dekbedmaat te kiezen?

Meet de breedte en lengte van je bed voordat je een dekbed koopt. Zorg ervoor dat het dekbed de juiste afmetingen heeft om je bed volledig te bedekken.

Moet ik rekening houden met het seizoen bij het kiezen van een dekbedmaat?

Ja, het seizoen kan een rol spelen bij het kiezen van dekbedafmetingen. In de winter kun je een groter dekbed wensen voor extra warmte.

Kan ik een dekbed kiezen dat groter is dan mijn bed voor een decoratieve uitstraling?

Ja, als je wilt dat je dekbed aan de zijkanten van het bed hangt voor een decoratieve uitstraling, kun je overwegen een groter formaat dekbed te kiezen.

Reacties op: Overzicht van standaard dekbedformaten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
22 februari 2024 Slecht Slapen Overgang – Wat zijn effectieve oplossingen?

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van een vrouw, waarin haar hormoonniveaus en lichamelijke processen veranderen. Een veelvoorkomend probleem dat veel vrouwen ervaren tijdens de overgang is slecht slapen. De verstoring van de hormoonbalans kan leiden tot opvliegers, nachtelijk zweten en stemmingswisselingen, die allemaal van invloed kunnen zijn op de kwaliteit van […]

Lees artikel
Twee eenpersoons dekbedden of een tweepersoons dekbed?

De keuze tussen twee eenpersoons dekbedden of één tweepersoons dekbed is een interessante kwestie die veel stellen en individuen bezighoudt bij het inrichten van hun slaapkamer. Deze beslissing kan invloed hebben op de kwaliteit van de slaap, het comfort, en zelfs de relatie tussen partners. In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van […]

Lees artikel
19 februari 2024 Welk dekbed is het warmst? Een uitgebreide gids voor maximale warmte en comfort

In de donkere wintermaanden is er niets zo geruststellend als het knusse gevoel van onder een warm dekbed kruipen. Maar met de overvloed aan keuzes op de markt kan het selecteren van het juiste dekbed een uitdaging zijn. Het kiezen van het juiste dekbed speelt een grote rol bij jouw goede nachtrust. Welk dekbed is […]

Lees artikel
De bedsprei

Waarom nog een bedsprei gebruiken en welke zijn het beste? Een bedsprei heeft misschien een stoffig en ouderwets imago. Misschien denk je direct aan een gehaakte sprei die bij je grootouders op bed lag. Wis deze gedachte en vervang deze door het beeld van een bed in een luxe hotelkamer. Een bedsprei is weer helemaal […]

Lees artikel
Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen? Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is […]

Lees artikel
Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap zodat je niet meer slapeloos wakker hoeft te liggen? Iedereen droomt ervan om, direct nadat je hoofd het kussen raakt en je onder je dekbed ligt, in een diepe slaap te vallen. Gebeurt jou dat avond na avond? Geniet er dan van want in de meeste gevallen kost het […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 216 reviews.