• Waardering: 9.8/10 bij Webwinkelkeur
  • Gratis verzending én gratis retour
  • Handgemaakt in Nederland
  • Gratis proefslapen
  • Showroom in Doetinchem

Welke maat dekbed past er bij mijn matras?

Maat dekbed en afmetingen gids

Een dekbed in je slaapkamer kan alles zijn wat je nodig hebt om het ‘s nachts aangenamer te maken.

Donzen dekbedden zijn een warm en donzig lichtgewicht alternatief voor een te warm synthetisch dekbed.

Niet te vergeten, dekbedden zijn ongelooflijk veelzijdig, omdat een dekbedovertrek het makkelijker maakt om je beddengoed stijl te veranderen.

Als je erover denkt om een dekbed in je slaapkamer op te nemen, kan het een uitdaging zijn om de juiste maat dekbed te vinden.

In dit artikel bespreken we de maten van dekbedden die bij je matras passen en enkele factoren die je moet overwegen voor je volgende aankoop.

Maat-dekbed

De beste maat dekbed bij je matras is dus:

  • Een dekbed maat 140 x 200 cm bij een matras van 90 x 200 cm
  • Een dekbed maat 200 x 200 cm of 240 x 220 cm bij een matras van 140 x 200 cm
  • Een dekbed maat 240 x 220 cm bij een matras van 160 x 200 cm
  • Een dekbed maat 240 x 220 of 260 x 240 cm bij een matras van 180 x 200 cm

Wat is een dekbed?

Het woord “duvet” is Frans voor “dons”, een fijne deklaag die zich onder de buitenveren van ganzen bevindt.

Oorspronkelijk waren dekbedden Europese dekbedden, met een zachte platte zak gevuld met dons. In het begin zocht men dons als warmte-isolator, maar nu bevatten dekbedden ook andere vullingen, zoals wol of veren.

Hoewel deze vullingen natuurlijk zijn, zijn ze niet de beste keuze voor mensen met allergieën. Dons of verenvullingen kunnen vaak allergische symptomen veroorzaken, zoals niezen, hoesten of een loopneus.

Mensen met een allergie kunnen echter hypoallergene vullingen van synthetische materialen gebruiken om deze symptomen te verlichten.

Overigens is dit ook zeer afhankelijk van de tijk die wordt gebruikt. Better Nights maakt gebruik van een donsdichte tijk, waardoor alle donze dekbedden op deze website ook geschikt zijn voor mensen met een huismijtallergie.

Dekbedden worden vaak verward met de standaard deken. Hoewel de woorden soms door elkaar worden gebruikt, zijn er duidelijke verschillen tussen de twee artikelen. Dekens hebben geen vulling en voelen veel platter aan dan dekbedden.

Bovendien zijn dekbedden bijna altijd wit, maar hiervoor worden veel decoratieve overtrekken gekocht. Dekbedovertrekken beschermen tegen vlekken en morsen en ze zijn wasmachine-vriendelijk.

Een dekbedovertrek is altijd hetzelfde als de maat dekbed, die zijn dus eenvoudig aan te schaffen.

Maat dekbed

Als je een dekbed koopt, raden we je aan er een te kiezen die 20 cm langer en 50 tot 60 cm breder is dan je bed. Bedenk dat je niet een te groot dekbed wilt kiezen, want dan hangt het te ver onder je bedrand en sleept het over de vloer.

Idealiter zou je dekbed over de zijkanten van je bed moeten draperen en je matrasfundament verbergen.

Deze regel volgen kan voor sommigen werken, maar je zult een grotere maat dekbed willen overwegen als je een langer bed hebt.

Het opmeten van de hoogte van je matras en je bedframe vóór je gaat winkelen zal je helpen bij het kiezen van de juiste maat dekbed.

Doorgaans zijn er dekbedden in formaten van 140 tot 270 cm breed en van 200 tot 240 cm lang. De hoogte en dikte van je matras bepalen de maat dekbed die je nodig hebt.

Dikkere matrassen kunnen een groter formaat dekbed nodig hebben om het bed in zijn geheel te bedekken.

Als oplossing bieden fabrikanten extra grote maten die beter passen bij extra dikke matrassen. In het volgende deel bespreken we de verschillende maten dekbedden om je te helpen de beste pasvorm voor je bed te kiezen.

hotel-maat-dekbed
Het dekbed moet ruim over het bed heen vallen, kies daarom altijd een geschikte maat dekbed

Maat dekbed per matrasmaat

Welke maat dekbed je moet hebben in vergelijking met je matras kun je eenvoudig zien in het onderstaande overzicht.

Maat-dekbed

Maat dekbed per persoonslengte

Welke maat dekbed je nodig hebt hangt er uiteraard ook vanaf hoe groot je zelf bent. Als je langer bent heb je immers meer dekbed nodig om jezelf helemaal te bedekken.

Eenpersoons-dekbed

Heb je een eenpersoons dekbed en ben je kleiner dan 180 cm? Dan voldoet een deken van 135/140 x 200 cm prima, of een 155 x 200 cm voor wat extra deken. Ben je langer dan 180 cm? Dan is dezelfde breedtemaat dekbed aan te raden met een lengte van 220 cm.

Tweepersoons-dekbed

Een koppel dat beide kleiner is dan 180 cm kan samen prima liggen onder de standaardmaat 200 x 200 cm. Een koppel waarvan één of beide langer zijn dan 180 cm kan beter kijken naar een dekbed maat met een lengte van 220 cm.

Daarbij kun je kiezen voor een standaard breedte van 200 cm, een extra comfortabel dekbed van 240 cm of extra veel dekbed met een kingsize maat dekbed van 260 x 220 cm.

Hier bij Better Nights verkopen we zelfs een extra grote variant donzen dekbed van 270 x 240 cm, waarmee zelfs de allergrootste bedden bedekt kunnen worden!

Internationale Dekbedafmetingen

Dekbed op maat

Mocht je in ons assortiment niet de juiste maat dekbed vinden, dan bieden we je individuele productie naar wens voor alle Better Nights donzen dekbedden! Je vertelt ons de maat die je wilt en wij zorgen voor de rest.

Geen extra aanpassingskosten
Je betaalt geen toeslag voor de individuele produktie, maar alleen het extra materiaal dat nodig is voor je gewenste afmetingen.

Geen risico
Je vertelt ons je wensen en wij verduidelijken alles met het atelier. Je ontvangt de berekende prijs vooraf en kunt risicoloos beslissen.

Levertijden voor afzonderlijke metingen
Een dekbed in een individuele maat is een op maat gemaakt product waarvan de levertijd verschilt van de standaard levertijden.

Behalve de berekende prijs krijg je van ons ook informatie over de verwachte levertijd.

Het verhaal van Better Nights
Pascal van Better Nights zorgt ervoor dat je het perfecte dekbed op maat ontvangt

Waar moet je op letten voor je een dekbed koopt?

Voordat je de juiste maat dekbed koopt, moet je bedenken welk materiaal je het meest comfortabel zal maken.

Dekbedden zijn er in verschillende materialen en vullingen om meer of minder warmte te bieden en aan uiteenlopende slaapbehoeften tegemoet te komen. In dit volgende deel belichten we enkele van de populairdere dekbedovertrekstoffen en gangbare dekbedvullingen.

Soort materialen

Zachte en lichte dekbedmaterialen zoals dons vullingen, bieden warmte om je de hele nacht behaaglijk te houden.

Als je wat meer gewicht op je wil voelen en minder ventilatie kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een wollen dekbed. Je kunt het beste verschillende vulmaterialen en de stof van de overtrek bekijken om te bepalen wat je ‘s nachts koud of warm zal houden.

De materialen van de vulling en de bekledingsstof kunnen ook bepalen of wat je koopt al dan niet als hypoallergeen dekbed in aanmerking komt.

Stof van de overtrek

Dekbedden hebben meestal een overtrekstof van katoen. Overtrekken op basis van katoen zijn licht van gewicht en zorgen ervoor dat je het ‘s nachts niet te warm krijgt. Deze dekbedden zijn niet alleen een budgetvriendelijke optie, maar ze zijn ook gemakkelijk te onderhouden.

Bovendien zijn er natuurlijke materialen zoals zijde, die ontworpen zijn om de slapers een betere luchtstroom te geven. Aan zijden artikelen kan echter een hoger prijskaartje hangen.

Lees hier het artikel Welk dekbedovertrek past bij mijn donzen dekbed?

Tijk

De draadtelling van de tijk verwijst naar het aantal draden per vierkante cm. Dekbedden bij Better Nights hebben een draadtelling tussen 130 en 240 NM.

Over het algemeen is een hogere draadtelling een indicatie voor de zachtheid en duurzaamheid van het materiaal. Als het materiaal echter gemaakt is met een korte draad van lage kwaliteit, kunnen de veren- of donsvullingen er doorheen steken.

Wij raden altijd aan een dekbed te kopen met een draadtelling van minimaal 130 NM – bij voorkeur van 100% katoen.

Lees hier meer over tijk

Nuvaro Excellent Winterdekbed Ganzendons
Hoe groter de vakken, hoe verder het dons zich uit kan zetten en hoe warmer het dekbed is

Vulling van het dekbed

Dekbedden kunnen synthetische of natuurlijke vulmaterialen hebben. Synthetische vullingen houden je vaak alleen maar warm zonder enige ventilatie, terwijl natuurlijke vullingen dons, veren of wol bevatten om je warmte en comfort te geven en ook frisse lucht door te laten.

In het volgende gedeelte schetsen we de kwaliteit van elke vulling om je te helpen vinden wat voor jou het beste werkt.

Donzen vulling: Donsveertjes komen uit de onderbuik van eenden en ganzen. Donsveertjes dienen om deze vogels warm te houden tijdens de wintermaanden, en dit materiaal staat erom bekend ultra-gezellig te zijn.

Omdat zachte pluizige vezels effectief zijn in het opvangen en vasthouden van warmte, zijn ze beter isolerend dan veren van buiten.

Bij het bekijken van dekbedden met donsvulling moet je letten op de vulkracht van een product. Vulkracht meet pluizigheid, en het verwijst specifiek naar hoe ver het dons zich uitzet nadat het wordt ingedrukt.

De vulkracht van een donzen dekbed kan variëren per type dons. Hoe hoger de vulkracht van het dekbed, hoe hoger het percentage hele donsclusters. Dekbedden met meer donsclusters gaan langer mee en geven comfortabele warmte.

Ganzendons herkomst
Het dons zit onder de veren van de gans

Vulling met veren: Veren zijn de stijve pluimen die je aan de buitenkant van eenden en ganzen vindt. Ze zijn veel volumineuzer dan dons maar, het vulmateriaal houdt minder lucht vast, zodat je het warm kunt houden, maar niet te warm.

Deze dekbedden zijn een betaalbaarder optie dan dons, maar je moet er wel de extra kosten van een overtrek voor betalen om te voorkomen dat de veren door de stof glijden.

Het is vrij gewoon dat veren stekels door dekbedovertrekken met lage draadtelling prikken, dus als de buitenstof van je dekbed licht is, zal de extra laag materiaal die een overtrek je biedt voorkomen dat die stekels je prikken terwijl je slaapt.

Lees hier meer over het onderhoud van een donzen dekbed

Matras maat

Houd natuurlijk rekening met je matrasmaat voordat je een dekbed koopt. Hoewel dekbedden er zijn in lits-jumeaux, full size, queen size, en king size maten, kan het zijn dat je een andere maat dekbed nodig hebt dan je matrasmaat.

Gebruik een meetlint om de hoogte, lengte, en breedte van je bed te controleren. Zorg ervoor dat je eventuele lakens, dekens, of kussens van het bed af haalt om de meest nauwkeurige afmetingen te krijgen.

Als je echter een matrasbeschermer of topper hebt, moet je die aanhouden om de totale dikte van je bed nauwkeurig te kunnen meten.

Loiva Silver Zomerdekbed Dons
Een zomerdekbed heeft meer vakjes, waardoor het dons minder uitzet en het dekbed minder warm is

Moet ik een dekbedovertrek gebruiken?

Dekbedovertrekken zijn een stijlvol accessoire dat ontworpen is om dekbedden te beschermen tegen vlekken, morsen, en andere beschadigingen.

Dekbedden kunnen moeilijk schoon te maken zijn, maar overtrekken zijn machinewasbaar en gemakkelijker te onderhouden. Overtrekken lijken op kussenslopen, want ze hebben een beschermende hoes die je over je dekbed kunt schuiven en verwijderen als dat nodig is.

Dekbedovertrekken zijn er in verschillende kleuren en verschillende soorten stoffen. Kies er altijd eentje die past bij je maat dekbed. Ga bij voorkeur voor een 100% katoenen dekbedovertrek, zodat vocht eenvoudig wordt afgevoerd en je dekbed frisse lucht door kan laten.

Wat is het verschil tussen een dekbed en een deken?

Dekbedden zijn meestal dikker en geven meer warmte dan dekens. Doorgaans zijn dekens er in vele stijlen en dessins, terwijl dekbedden effen zijn. Dekbedden worden ook gekocht met stijlvolle dekbedovertrekken, die dienen als een beschermende barrière voor de slaper. Het is aan te raden om een dekbedovertrek te overwegen, omdat een overtrek beide soorten beddengoed kan beschermen en slijtage kan voorkomen.

Hoe weet ik welke maat dekbed ik moet kopen?

Als je een dekbed koopt, raden we je aan er een te kiezen die 20 cm langer en 50 tot 60 cm breder is dan je bed. Bedenk dat je niet een te groot dekbed wilt kiezen, want dan hangt het te ver onder je bedrand en sleept het over de vloer. Idealiter zou je dekbed over de zijkanten van je bed moeten draperen en je matrasfundament verbergen.

Deze regel volgen kan voor sommigen werken, maar je zult een grotere maat dekbed willen overwegen als je een langer bed hebt. Het opmeten van de hoogte van je matras en je bedframe vóór je gaat winkelen zal je helpen bij het kiezen van de juiste maat dekbed.

Reacties op: Welke maat dekbed past er bij mijn matras?

Eén reactie op “Welke maat dekbed past er bij mijn matras?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blog geschreven door: Kay van den Bosch

Kay van den Bosch heeft gedurende ruim 5 jaar een solide loopbaan opgebouwd als Customer Service Manager en Slaapexpert binnen de slaapindustrie.

Met een achtergrond in klantenservicebeheer en slaapexpertise blijft Kay een waardevolle bron van begeleiding voor mensen die worstelen met slaapproblemen, zijn voortdurende inzet om anderen te helpen getuigt van zijn toewijding aan het welzijn van anderen.

Meer weten over slapen? Onze Kennisbank
22 februari 2024 Twee eenpersoons dekbedden of een tweepersoons dekbed?

De keuze tussen twee eenpersoons dekbedden of één tweepersoons dekbed is een interessante kwestie die veel stellen en individuen bezighoudt bij het inrichten van hun slaapkamer. Deze beslissing kan invloed hebben op de kwaliteit van de slaap, het comfort, en zelfs de relatie tussen partners. In dit artikel verkennen we de voor- en nadelen van […]

Lees artikel
19 februari 2024 Welk dekbed is het warmst? Een uitgebreide gids voor maximale warmte en comfort

In de donkere wintermaanden is er niets zo geruststellend als het knusse gevoel van onder een warm dekbed kruipen. Maar met de overvloed aan keuzes op de markt kan het selecteren van het juiste dekbed een uitdaging zijn. Het kiezen van het juiste dekbed speelt een grote rol bij jouw goede nachtrust. Welk dekbed is […]

Lees artikel
De bedsprei

Waarom nog een bedsprei gebruiken en welke zijn het beste? Een bedsprei heeft misschien een stoffig en ouderwets imago. Misschien denk je direct aan een gehaakte sprei die bij je grootouders op bed lag. Wis deze gedachte en vervang deze door het beeld van een bed in een luxe hotelkamer. Een bedsprei is weer helemaal […]

Lees artikel
Beste slaaphouding

Wat is de beste slaaphouding en wat zijn de voordelen? Laten we eerlijk zijn, je slaapt een groot deel van je leven, zelfs wanneer je geen 8 uur per nacht maakt. Je staat er misschien niet bij stil maar je slaaphouding speelt een grote rol in je slaapkwaliteit. Dit betekent dat het misschien tijd is […]

Lees artikel
Hoe val je snel in slaap?

Hoe val je snel in slaap zodat je niet meer slapeloos wakker hoeft te liggen? Iedereen droomt ervan om, direct nadat je hoofd het kussen raakt en je onder je dekbed ligt, in een diepe slaap te vallen. Gebeurt jou dat avond na avond? Geniet er dan van want in de meeste gevallen kost het […]

Lees artikel
Praten in je slaap

Waardoor ga je praten in je slaap en wat kan je eraan doen? Is jou verteld dat je ’s nachts hele verhalen kan afsteken? Of dat je lacht in je slaap? Dat kan heel goed mogelijk zijn en je bent zeker niet de enige. En wanneer jouw partner praat in zijn of haar slaap, probeer […]

Lees artikel
De waardering van www.betternights.nl/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 216 reviews.